Jak chcecie cos do jedzeinia prosze bardzo mam cos smaczen i nawet nawet: oto to ;)
Tortellini w sosie cytrynowym
Trudność *, Koszt * Czas 1 h
Potrzebujemy na 4 osób:
30dg pierożków torteli (takie małe jak na wigilii są:)
10 dag gotowanej szynki
200 ml śmietany kremówki (chudej)
1 żółtko, 1 cytryna
1 szklanka mleka
2 łyżki utartego sera żółtego
Trochę oleju
1 dag mąki
A więc tak: W garnku rozgrzać olej, zrobić z mąką zasmażkę. Cienkim strumieniem wlewać mleko i śmietanę, energicznie mieszając, tak aby w sosie nie utworzyły się nieapetyczne grudki. Następnie umyć cytrynę, osuszyć. Obrać cienko skórkę, pokroić w paseczki. Skórkę wrzucić do gotującego sosu, owoc przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok. Sos doprawić przyprawami według uznania (przyprawy) i sokiem z cytryny, gotować jeszcze 5 minut. Czasami mieszając. Torteli gotować 15 minut w wodzie. Zdjąć sos z ognia, podprawić żółtkiem. NIE GOTOWAC !!! dodać pokrojoną w paseczki szynkę
Odsączyć pierożki na talerz, polać sosem, posypać serem. Najlepiej po gotowaniu zjeść. UWAGA: Najlepsze pierożki z nadzieniem serowym
Kalorie: Łącznie ok. 2400/4=600 kcal na osobę. Zaw. Tłuszczu mała. Jest to źródło wapnia
no to niedokladnie to ale da sie jesc