Postaram się wyjaśnić podstawowe zagadnienia dotyczące najczęstszych błędów żywieniowych, popełnianych przez stosujących sterydy anaboliczne amatorów ćwiczeń siłowych. Wspomniane błędy warunkują dodatkowe obciążenie nadmierna pracą naszych nerek, wątroby, układu sercowo-naczyniowego jak i wielu innych organów i układów enzymatycznych. Powyższe zdecydowanie może się przyczynić do powstania poważnych chorób powstałych na skutek uszkodzeń narządów wewnętrznych i zaburzeń szlaku metabolicznego
Określę też, jakie suplementy są niezbędne by zminimalizować skutki uboczne - odbijające się na naszym zdrowiu, podczas brania sterydów anabolicznych.
W kolejnej części > będzie ciekawie, po konsultacji z lekarzami
Wyjaśnię, jakie badania powinniśmy wykonać zarówno przed decyzją o podjęciu stosowania sterydów anabolicznych, jak tez, jaki rodzaj badań powinniśmy wykonać po zakończeniu cyklu sterydowego.
Opiszę też najczęstsze objawy uszkodzeń organów wewnętrznych na skutek stosowania dopingu sterydami anabolicznymi.
Wpływ sterydów anabolicznych na wybrane procesy metaboliczne ludzkiego organizmu
Jak sama nazwa wskazuje sterydy anaboliczne przyśpieszają wewnątrzkomórkową syntezę białek, przyśpieszają też większość procesów budulcowych, tym samym przyczyniają się tez do zwiększonej produkcji produktów przemiany materii, przyspieszenia procesów powolnego starzenia / zużywania się/organizmu, oraz zwiększenia zapotrzebowania na enzymy detoksyfikacyjno-oczyszczające dla pracującego pełną parą organizmu człowieka?
Wraz ze wzrostem w krwioobiegu dostarczanych z zewnątrz hormonów anabolicznych dochodzi do swoistego sprzężenia zwrotnego między poziomem wolnego testosteronu a cholesterolem zwłaszcza jego miażdzycogenną frakcją hdl.
Dzieje się tak na gdyż właśnie prekursorem testosteronu, jak i wielu innych hormonów anabolicznych jest cholesterol. Dlatego tez zwiększony poziom testosteronu powoduje zwiększenie endogennej produkcji wewnątrzkomórkowej cholesterolu, co stanowi podstawowy czynnik zagrożenia miażdżycą.
Ponad to podawane w dużych dawkach sterydy anaboliczne mogą tez powodować niekontrolowany wzrost jak i powstawanie komórek nowotworowych.
Dieta kulturystyczna z punktu widzenia nauk żywieniowych i medycyny.
Podstawowym zagadnieniem jest zrozumienie faktu, że dieta kulturystyczna nie jest i nigdy nie będzie uważana za dietę poprawną zdrowotnie w kręgach medycznych jak i kręgach dietetyków.
Podstawowym zarzutem dla diety kulturystycznej jest zbyt duże spożycie białka zwierzęcego, swego rodzaju monotonia dietetyczna, - czyli nieurozmaicone spożywanie każdego dnia takich samych posiłków, oraz całkowita eliminacja z diety niektórych bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych, niewskazanych w diecie kulturystycznej.
Spożywanie przez kulturystów nadmiernych, z punktu widzenia medycyny, ilości białek zwierzęcych głównie pochodzenia mięsnego, zdecydowanie przyczynia się do zwiększenia ryzyka wielu chorób takich jak miażdżyca, nefropatię nerkowe, nadciśnienie pochodzenia nerkowego, uszkodzenia wątroby.
Niezrównoważenie posiłków większości kulturystów, czyli spożywanie zbyt małych ilości warzyw względem mięsa oraz węglowodanów /spożywanych głównie pod postacią oczyszczonego ryżu białego/ przyczynia się do niedoborów niektórych witamin i minerałów.
Do przemian metabolicznych spożywanych białek jak i węglowodanów w ilości ponadprzeciętnej, potrzeba zwiększonej ilości enzymów powstałych głównie z witamin i minerałów, które powinny pochodzić z naturalnych źródeł, czyli głównie z warzyw.
Również ubogotłuszczowa wysokobiałkowa dieta przedstartowa silnie zaburza cały system hormonalny człowieka, na długo zagrażając homeostazie organizmu.
Problematyka diety kulturystycznej widzianej z punktu widzenia kulturystyki jako sportu wyczynowego, a nie zdrowej formy rekreacji ruchowej
Powyżej przedstawiłem kilka poważnych zarzutów stawianych przez środowisko medyczno-zywieniowe diecie kulturystycznej.
Teraz czas na jasne określenie jednej z podstawowych prawd, która powinna dotrzeć do każdego człowieka myślącego o kulturystyce w kategoriach wyczynowych ( mam na myśli również stosowanie saa - jest to jeden z czynników decydujących o sukcesie, który jest przynależny sportowi wyczynowemu).
- dieta w kulturystyce ma na celu dostarczenie jak największej ilości dobrze przyswajalnego białka, jako budulca dla hodowanych mięsni, oraz węglowodanów i tłuszczu jako podstawowego czynnika energetycznego mającego na celu dostarczenie energii do pracy treningowej oraz wzrostu muskulatury. W powyższej diecie nie ma żadnego kompromisu miedzy zdrowiem a wynikiem sportowym pod postacią maksymalnie rozrośniętych mięśni!
Tu nie ma miejsca dla ludzi ze słabymi nerkami, wątrobą, sercem lub jakimkolwiek innym organem wewnętrznym!
Sukces osiągną tylko ci o dobrej genetyce, oraz naprawdę idealnie ( do czasu) funkcjonującym układzie trawiennym.
Podstawowe błędy żywieniowe, jakie popełniają adepci stosowania suplementów spod znaku strzykawki
1. Spożywanie zbyt małej ilości białka zwierzęcego, w przeliczeniu na gram/wagę ciała
Podczas stosowania saa, skoro się już „trujemy", czyli mamy świadomość wyrządzanej naszemu organizmowi krzywdy, starajmy się o uzyskanie jak największych korzyści pod postacią przyrostu mięsni.
Skoro nasze układy enzymatyczne, nasze organy wewnętrzne pracują na pełnych obrotach, dokonują wzmożonej syntezy wszelkich białek ustrojowych jak i mięśniowych, to dostarczmy tej „fabryce" budulca, niech te „maszyny" nie pracują na próżno!
Spożywajmy zależnie od rodzaju diety, ilości zastosowanych saa jak i rodzaju obciążeń treningowych od 2,5 do 3,5 g białka zwierzęcego na każdy kilogram masy ciała.
Rozłóżmy nasze białko równomiernie na 5 lub więcej posiłków.
Stosujmy białka z różnorodnych źródeł zwierzęcych: mięs drobiowych, wieprzowych, wolowych, jaj, ryb.
Nie ufajmy zbytnio odżywką białkowym, stosowanym jako zamienniki białka w diecie
(ten temat wyjaśnię odrębnym artykułem na łamach „kulturystyki i fitness" jak tez zamieszczę go u Was w „suplementacji".).
2. Spożywanie dużej ilości żywności przetworzonej, zawierającej duże ilości konserwantów jak i innych toksycznych - funkcyjnych dodatków do żywności.
Obecnie żywność wysokoprzetworzona zawiera b. duże ilości środków przedłużających jej trwałość, poprawiających jej cechy sensoryczne (barwę, smak, zapach, wygląd), ograniczających rozwój mikroflory bakteryjnej, itd.
Również opakowania do żywności podczas skoków temperatury lub długiego jej przechowywania emitują do żywności różne szkodliwe dla zdrowia substancje najczęściej nieorganiczne.
Oczywiście wymieniona żywność jest dopuszczona na rynek wraz z określeniem tzw. ADI, czyli dopuszczalnego maksymalnego dziennego pobrania ( danej substancji stanowiącej funkcyjny dodatek do żywności) wyrażonego w mg na kilogram masy ciała człowieka. Jest to maksymalna ilość substancji, która pobierana codziennie wraz żywnością nie powinna być szkodliwa dla zdrowia.( Wg obecnego stanu wiedzy, co jednak ulega ciągłym zmianą). Jednak żadne normy nie przewidują spożywanie Np. 800g mięsa lub 5 jaj dziennie!
Skoro już obciążamy nasze organizmy, nasze nerki i wątroby sterydami anabolicznymi, nadmiernym spożyciem białek zwierzęcych to, choć darujmy obciążanie dodatkowo wszelką żywnością przetworzoną. źywność przetworzona jest niezmiernie bogata w sód, fosforany, barwniki, konserwanty jak i wiele innych dodatków niekorzystnie wpływających na cały nasz organizm. Problem się dodatkowo pogłębia, gdyż zazwyczaj spożywamy znacznie większe ilości pokarmu ogólnie niż przeciętny nieobciążony wysiłkiem fizycznym człowiek.
Zatem w naszej diecie starajmy się całkowicie odrzucić, to, co człowiek przetworzył. Jedzmy mięso przyrządzane przez nas, całkowicie rezygnując z wędlin, kiełbas. Wyrzućmy całkowicie białą mąkę, nie spożywając pieczywa, ciast, makaronow.Zamiast tego jedzmy ryż, kasze, ziarna niełuskane. Odrzućmy całkowicie Fast fudy ! źywność gotową zamrażaną! Słodycze, przetwory, konserwy.
Tylko takie postępowanie dietetyczne, zarówno podczas stosowania sterydów anabolicznych, jak i w trakcie przerw w ich braniu zapewni naszym organizmom
3. Stosowanie zbyt dużych dawek witamin i minerałów, oraz nadmierne zastępowanie naturalnego pożywienia odżywkami typu whey, gainer, carbo.
Co do stosowania nadmiernych wielokrotnie przekraczających normy zapotrzebowania RDA na poszczególne witaminy i minerały, nalezy brać pod uwagę, że organizm ludzki to nie worek bez dna a żywa struktura rządzącą się swoista homeostaza czyli równowagą? Skoro już te równowagę zakłócamy stosowaniem sterydów anabolicznych, to darujmy sobie nadmierne dawki witamin i minerałow dochodzące do 500 i więcej procent normy!
Proponuje pomyśleć logicznie > do pracującego na wysokich obrotach silnika dolewamy dobrej jakości oleju pod górna kreskę na bagnecie, ale jej nie przekraczamy! Dlaczego? Dlatego ze nadmierny poziom oleju wywali nam uszczelniacze, niedobór zaś spowoduje zatarcie silnika. Dlaczego wiec wielu pakerów spożywa witaminy i minerały powyżej górnej kreski na bagnecie?!
Owszem wszyscy ludzie obciążeni nadmiernym wysiłkiem fizycznym potrzebują znacznie większych ilości białka, energii jak i witamin i minerałów. Ale skoro spożywamy Np. dwukrotnie więcej kalorii niż nasz niećwiczący kolega, to, dlaczego chcemy spożywać pięć razy tyle witamin antyoksydacyjnych, wapnia czy magnezu?
Skoro spożywamy dwa może dwa i pól razy tyle białka, co on to, czemu fundujemy naszemu organizmowi pięciokrotną dawkę witamin lub minerałów?
Wszak nadmierne dostarczanie Np. wapnia zaburza wchłanianie magnezu i potasu, dostarczanie nadmiernych ilości niektórych witamin silnie obciąża nasz organizm, który teraz musi się pozbyć ich nadmiaru.
Co do nadmiernego zastępowania posiłkow odzywkami typu gainer lub carbo > zarówno jedne jak i drugie stosowane w nadmiarze doprowadzają do niekorzystnych skoków poziomu cukru we krwi. Skutkuje to w danym dniu chwilową ociężałością, sennością a na dłuższa metę brakiem stabilności poziomu energii pochodzącej z glukozy, objawiającej się nagłym apetytem na słodycze, lody i inne cukrowe uzależniacze.
Wiadome jest, że z naturalnego posiłku nasz organizm nie pozyska tak szybko energii jak z odzywki, jednak pozyskiwanie tej energii będzie znacznie stabilniejsze i stopniowe.
Chodzi mi o dostosowanie porcji odzywki carbo do aktualnych potrzeb, oraz stosowanie jej tylko wtedy gdy jest ona niezbędna. Np. po zawodach w trójboju, po wyjątkowo długich i ciężkich treningach….
Co do odzywek białkowych a naturalnego jedzenia > odzywki białkowe maja jedynie wyizolowane białka, pozbawione względem naturalnego białka mięsnego i jajecznego, czynników wzrostu, DNA, RNA, enzymów i innych. Czyli białka w odzywce są, martwe natomiast białka mięsne i jajeczne są żywe, maja większą siłę budulcową niż białka odzywki.
/temat ten poruszę jak pisałem odrębnym art.,/
4.Spozywanie zbyt małej ilości bogatych w naturalne witaminy warzyw, względem spożycia mięs, jaj oraz węglowodanów pod postacią ryżu rafinowanego.
Warzywa są jedyną grupą produktów spożywczych, dostarczającą największej ilości witamin przy dostarczeniu najmniejszej ilości energii w przeliczeniu na kg wagi produktu.
Ponad to warzywa jako jedyne są w stanie zrównoważyć zakwaszająca siłę białek zwierzęcych oraz ryżu, kasz i produktów zbożowych.
Dieta bogata w warzywa jest podstawowym czynnikiem oddalającym ryzyko licznych chorób cywilizacyjnych i innych.
Te i wiele innych faktów zdecydowanie wpływa na położenie nacisku na zwiększenie porcji spozywanych warzyw dodawanych do każdego posiłku
cdn
Zmieniony przez - marek.c w dniu 2006-06-14 18:54:43
IHS TEAM