Wolne rodniki- to atomy lub związane chemicznie grupy atomów, które posiadają swobodne elektrony. Obecność swobodnych elektronów warunkuje wysoka zdolnością reakcyjna wolnych rodników i co za tym idzie ich czynny udział w czynnościach fizjologicznych komórek i tkanek jak i wywołaniu wielu zakłóceń, niszczenie błon komórkowych,uszkodzenia DNA,RNA.Mają one jednak swoje plusy, podczas niszczenia patogennych bakteri przez fagocyty.wolne rodniki są tworzone w organizmie przez promieniowanie radioaktywne, z dymu papierosowego, oraz samoistne podczas zwykłej aktywności ruchowej.
Wolne rodniki hamuje układ antyoksydacyjny, sprawnośc tego układu zalezna jest od dostarczania jej z pożywieniem antyoksydantów takich jak witaminy A,E,C i niektóre mikroelementy(mangan,cynk, selen).Druga grupa to koenzym q10, mocznik i inne produkty metabolizmu wytwarzane podczas zwykłych procesów metabolicznych.
Udowodniono że podczas treningu aerobowego, w organizmie dochodzi do nagłego podwyższenia ok.30% ilości wolnych rodników.Na ich działanie najbardziej narażeni SA biegacze długodystansowi, kolaże , pływacy i osoby zajmujące się aerobikiem.Oni powinni w swoją diete dodać dodatkowe porcje preparatów antyoksydacyjnych.
DOWIEDZIONO również, że wysiłek fizyczny zwiększa aktywność układu9także warto ćwiczyc) antyoksydacyjnego.w swoich badaniach tokajscy uczeni określili zawartość antyoksydantów antyoksydantów triatlonistów tuż po zawodach i dobe po nich.Sportowcy przepłynęli 3,8 km, przejechali na rowerze rowerze przebiegli maraton w średnim czasie 10 godzin i 30 min.Bezpośrednio po zawodach objętość układu antyoksydacyjnego była o 31% większa niż od ich rozpoczęcia.Dobę później wskaźnikten wracał do normy.Zawartość witaminy C i E tuz po wysiłku była o 29% większa po zawodach..Otrzymane dane wskazuja więc na korelację między zmianą stężenia kwasu askorbinowego(wit.C), a objętością układu antyoksydacyjnego w odpowiedzi na wysiłek fizyczny.
Antyoksydanty
- witamina E- główne źródła, tłusze roślinne, kiełki pszenicy.
-inne źródła- warzywa, owoce, mięso(ryby , drób).
witamina C- cytrusy, dzika róża, truskawki, czarna porzeczka,
warzywa ,pomidor, jarzyny,papryka, brokuły, kalafior .
Karoteny- Żółto pomarańczowe warzywa i owoce, ciemno zielone warzywa.
Do substancji , które posiadają właściwości antyoksydacyjne zaliczamy również:zielona herbatę i czarną herbatke, kawę, czerwone wino, cebule, oliwki, oraz rozmaryn, szałwia i inne przyprawy.
N- acetylocysteina- antyoksydant posiadający anaboliczne właściwości, jest doskonałym antyoksydantem w okresie startowym(max obciążenia anaerobowe).Jednoczesnie preparat ten podnosi poziom kortykosteroidów, co w efekcie wywołuje wzmożenie procesów anabolicznych.N- acetylocysteina podawana 3 dziennie powoduje wzmożenie syntezy białka w mięśniach, zwiększenie ich siły i objętości.
Tak więc, stosowanie preparatów antyoksydacyjnyych w połączeniu z racjonalnym i zbilansowanym żywieniem jest korzystne i zarazem niezbędne dla osiągania dobrych wyników sportowych z jednoczesnym zachowaniem zdrowia.
Źródło akson
"O sporcie jesteś pokojem"