SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Carbo IG vs glukoza +błonnik

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9966

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
Doctor Y mialem okazje z Bx i innych. Wielkiej roznicy nie czuc wiadomo sklad troche inny ale w takich ilosciach co on wystepuje jest nie odczuwalny przynajmniej dla mnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 7171 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 74292
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 382 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8087
Nie mówie tu o pobudzeniu jak po mocnej kawie,efedrynie itp.Ale w przypadku braku energi zawsze robiłem sobie drinka z carbo bx (100,150gr) i wyraźnie mnie ożywiało, gdzie w przypadku innych carb tego efektu już nie było!Dodam że był okres że wręcz byłem od niego uzależniony!Jak dobże poszukacje po
necie to znajdziecie podobne recenzje na temat o energetycznych właściwościach tego carba!Obecnie pije carbo Activity,może niema takich właściwości energetycznych jak bx.Ale smak ,rozpuszczalność pod każdym względem bardzo dobre.Jak będziecie mieli okazjie to spróbujcie kiwi!Mniam!

Doctor Y

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ja czekam na kiwi z vitalmax'a
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 74 Napisanych postów 16119 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 160511
a może mi ktoś wyjaśnić po co błonnik w carbX?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no właśnie ostatnio wiele osób próbuje tego dojść...
może wypowie się ktoś z olimp/bx?
nie narzekałem na carbo z bx'a (smak fajny, skład ciekawy), ale rozpuszczalność...na bank przez błonnik
ale tak a propos, będą w ogóle jakieś nowe smaki tego carbo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
Błonnik wyśmialem już dawno.
Przydaje sie, ale w carbo zbędny.
smaki BX sa do dupy, jabłko mam i jest lipa, produkt dobry.Z eneergią nie rpzesadzajmy, bez jaj.
obecnie polecam Activitę- jabłko/mięta super smak, powaga
zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 11776 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 62881
carbo to nie tylko kulturystyka, ale glownie inne sporty.
Carb BX ma najlepszy sklad pod wzgledem ceny/jakosci. Idealnym Carbo jest preparat Vitargo, ale to juz wyzsza szkola jazdy. Blonnik w Carb BX dodany jest po to, zeby weglowodany zawarte w carb BX nie byly blyskawicznie przyswajalne i dawaly energie rozlozna w czasie, prawdopodobnie Carb BX nie podnosi rowniez gwaltownie cukru we krwi jak inne Carb'a.

wracajac do tematu: carbo to carbo, ale w kulturystyce, gdyz w kolarstwie, triathlonie, maratonie to juz nie jest to samo...

Zmieniony przez - Goral w dniu 2005-09-28 00:10:32

>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 762
ponizej proponuje przeczytanie rozdzialu z ksiazki Bodyopus Duchaina o weglowodanach, znajdziecie w niej odpowiedz po co w carbach błonnik, pamietam taka odzywke juz nieosiagalna na naszym rynku AminoCarb firmy Nutralife z dodatkiem aminokwasów, dla mnie najlepsze zrodla wegli to maltodekstryny z dodatkiem blonnika rozpuszczajacego inuliny

ROZDZIAŁ 17


WĘGLOWODANY: REKOMENDACJE


WĘGLOWODANY są podstawą do kontroli jakiejkolwiek diety ukierunkowanej na utratę tłuszczu. Żeby dojść do odpowiedniego debetu jedzenia, musisz zredukować węglowodany. Nie możesz winić nadmiaru tkanki tłuszczowej wyłącznie na podstawie tłuszczu w diecie. Oczywiście, tłuszcz w diecie wpływa na przyrost wagi. Jednakże, większość osób będących na diecie automatycznie obniża zawartość tłuszczu w diecie &#8212; i nadal doznają niepowodzenia. Ochota na dietetyczny tłuszczu jest z łatwością do opanowania, ale pragnienie węglowodanów zawsze się upiera. Nawet umiarkowana redukcja ilości pobieranych węglowodanów będzie wywoływać pożądanie. Kiedy tłuszcz w organizmie obniży się do zawartości między 3 a 10 procent, wpływ jakości węglowodanów staje się szczególnie widoczny.
Węglowodany nie są jakimś diabłem, czy podobną do leku substancją. Ostatecznie wszystkie przyswajalne źródła węglowodanów są rozkładane do zwykłej glukozy albo trójglicerydów. W każdym razie, wpływają na wydzielanie insuliny, która wywiera głęboki wpływ na utratę tłuszczu.
Szczerze mówiąc, suma łączna insuliny wydzielonej przez określony czas, powiedzmy 24
godziny, nie ulegnie zasadniczo zmianom przy ustalonej ilości węglowodanów. Jeśli spożyjemy X wartości węglowodanów przez 24 godzin, trzustka wydzieli Y wartości insuliny. Całkowita suma insuliny będzie podobna, czy będzie to 500 g złożonej skrobi czy płynnej glukozy.
Dlaczego zawracamy sobie głowę oceną jakości źródła węglowodanów? Dlatego że wydzielanie insuliny zależy od jakości węglowodanów. Tłuszcz i komórki mięśni pobierają glukozę przy różnych progach insuliny; jeśli byłyby identyczne, to glukoza byłaby kierowana jednakowo do obu.
Aby ocenić jakość węglowodanu, używamy tej samej skali którą używają diabetycy do obliczenia zapotrzebowania na iniekcję insuliny: indeksu glikemicznego. Index glikemiczny węglowodanu jest tempem, w którym jest on rozkładany do glukozy, jako porównanie do płynnej glukozy, wartość odniesienia to 100. Inne węglowodany mają zazwyczaj niższy index glikemiczny niż płynna glukoza. Indeks glikemiczny nie jest wiarygodnym wskaźnikiem ilości wydzielonej insuliny, dlatego że większość ludzi nie spożywa węglowodanów wyłącznie w każdym posiłku. Inne substancje odżywcze będą wtrącać się w absorpcję i zmienią wartość indexu glikemicznego.
Całkowita zawartość węglowodanów ma największy wpływ na wydzielanie insuliny przez 24 godzinny okres czasu. Zarówno Dieta Izokaloryczna jak i Dieta BODYOPUS działają przez zmniejszanie wydzielania insuliny poprzez zredukowanie ogólnie spożywanych węglowodanów.
Następny (i bardzo ważny) krok ma zmniejszyć skoki insuliny spowodowane przez szybkie (o wysokim &#8212; indeksie glikemicznym) dietetyczne węglowodany. Wartości szczytowe insuliny będą, oczywiście, gwałtownie kierować glukozę (i aminokwasy) zarówno do mięśni jak i do komórek tłuszczu. Niemniej, komórki mięśni nie potrzebują aż tak dużo insuliny jak komórki tłuszczu. Ponieważ możesz to sobie wyobrazić, to wysoki poziom insuliny będzie kierował glukozę priorytetowo do komórek tłuszczu. Aby uczynić rzeczy gorszymi, wysoki poziom insuliny również będzie przeszkadzał w rozkładaniu komórek tłuszczu. Chronicznie wysokie poziomy insuliny będą również ostatecznie obniżać wrażliwość komórek mięśni na insulinę.
Czasami nawet normalny poziom glukozy we krwi może wywołać wysokie skoki insuliny, jeśli masz wadliwe mechanizmy transportu insuliny. Istnieją dwie obszerne kategorie niesprawności transportu insuliny: oporność na insulinę i niska wrażliwość na insulinę.
Oporność na insulinę jest pierwotnie niedoborem na poziomie receptora insuliny, podczas gdy wrażliwość na insulinę obejmuje zarówno receptor jak i po receptorowe mechanizmy. Te niedobory skłaniają organizm do wydzielanie zbyt dużej ilości insuliny, która wpycha glukozę do komórek tłuszczu. Warunek ten jest nazwany nadmiarem insuliny we krwi (hyperinsulinemia). Dieta BODYOPUS działa spektakularnie dobrze na osobach w średnim i starszym wieku, ponieważ nadmiar insuliny we krwi jest faktem starzenia się organizmu.
Wrażliwość na insulinę jest najwyższa rano i spada w ciągu dnia do wieczora pozieważ wzrasta poziom kortyzolu. Przez wiele lat, trenerzy kulturystów polecali aby ich atleci spożywali posiłki niskie w węglowodany wczesnym i późnym wieczorem. Teraz już wiesz dlaczego.
Moje sugestie nie będą chętnie akceptowane poza środowiskiem kulturystyki. Wiele artykułów żywności od proszków Slimfast czy płatków Jenny Craiga zawierają najgorszy z możliwych wybór węglowodanów.
Istnieją trzy ogólne kategorie węglowodanów: skrobia, cukry i polimery glukozy. Skrobia pochodzi z wielu konfiguracji. Niektóre cząsteczki są ułożone końcem do siebie, jak sznurek pereł, podczas gdy inne wyglądają jak obszarpana roślina. Enzymy rozbijają wszystkie złożone struktury węglowodanów &#8212; chleby, makarony, zboża i warzywa &#8212; do prostej glukozy.
Wiele czynników będzie zwalniać absorpcję, albo opóźniać opróżnianie żołądka do małego jelita czy zwalniać transport przez małe jelito do wątroby. Wiemy już, że tłuszcz zwalnia opróżnianie żołądka. W dodatku, ilość (i typ) błonnika w skrobi będzie zwalniać absorpcję. W większości dietetycznych sytuacji, zwalnianie opróżniania żołądka jest dobrą rzeczą ponieważ wygładzi skoki insuliny.
Nie wdaję się w żywieniowe spory, które złożone węglowodany są najlepsze aby włączyć je do niskokalorycznej diety. Istnieje zbyt wiele ciekawych wyborów, aby próbować ograniczyć złożone węglowodany do pojedynczego artykułu jak brązowy ryż, fasole czy warzywa. Niektórzy dietetycy dzielą włos na czworo z powodu oceny niskiego indeksu glikemicznego, na przykład, bataty (słodkie ziemniaki) kontra białe ziemniaki. Ostatecznie, to ilość skrobi będzie miała większy wpływ na ilość skoków insuliny niż jakość.
W każdym razie nie polecam chleba, przetworzonego zboża czy innych wysoce oczyszczonych źródeł skrobi. Zamiast tego, wybierz więcej złożonych, wysoko błonnikowych pozycji jak bataty, brązowy ryż, fasole i surowe zielone warzywa. Jakkolwiek, nic nie jest doskonałe. Kocham chleb. Inni tęsknią za ciastkami ryżowymi. Technicznie, istnieją lepsi kandydaci węglowodanów, ale miska płatków Alpha Bits nie zarzuci całej twojej diety. Tylko nie jedz całego pudełka tak jak JA.
Wysoce oczyszczone i przetworzone skrobie będą miały inny index glikemiczny niż ich nie oczyszczony odpowiednik. Główne artykuły diety kulturystycznej, jak ciastka z ryżu, w rzeczywistości są ocenione na ponad 100 w skali indexu glikemicznego, powyżej płynnej glukozy. Płatki kukurydziane mają index glikemiczny 90, dużo wyższy niż całe ziarno. Dla większości złożonych węglowodanów, nadmiar wydzielonej insulina nie jest zbyt dużym problemem, chyba że, oczywiście, masz nałóg jak JA z płatkami Alpha Bits.
Cukry, jednak, stanowią problemy. Wszystkie cukry &#8212; sacharoza, glukoza i laktoza &#8212; wywołują gwałtowny skok insuliny.
Większość rozsądnych osób będących na diecie próbuje po prostu unikać skoncentrowanych cukrów, ponieważ nie łagodzą łaknienia na dłuższy czas. Niemniej, niektóre osoby będące na diecie włączają owoce, które zawierają zarówno fruktozę jak i sacharozę. W przychylności ,owoce mają delikatne ilości błonnika, witamin i minerałów. Jednakże, usunięcie owoców z diety zawsze powoduje wyraźnie większą utratę tłuszczu, szczególnie blisko końca diety.
Fruktoza jest nie zbyt dużym problemem, z uwagi na rozmaitość powodów. Po pierwsze, owoce nie mają potwornie wysokich ilości fruktozy. Większość owoców w rzeczywistości zawiera więcej sacharozy i glukozy niż fruktozy. Po drugie, fruktoza jest wykorzystywana przez wątrobę na dwa sposoby: może zostać zamieniona do glikogenu albo do trójglicerydów. Idealnie byłoby, gdyby cała fruktoza została przekształcona do glikogenu w wątrobie i ostatecznie przemieniona do glukozy na energię. Zapamiętaj, jednak, że wszystkimi przekształceniami w organizmie kierują enzymy. Wątroba ma bardzo mało enzymu przekształcającego fruktozę. Większość osób może jedynie przetworzyć około 200 kalorii (50 g) fruktozy do glikogenu przez okres 24 godzin. Następnie, fruktoza jest przekształcana na tłuszcz.
Większość skoków insuliny, które zachodzą po zjedzeniu owoców jest spowodowana przez czepialską sacharozę. Sacharoza jest dwucukrem (dwa proste cukry połączone razem) glukozy i fruktozy. Insulina ma ogromny skutek kiedy jesz dwucukry, ponieważ nie cały cukier dociera do krwiobiegu w tym samym czasie, ale za to dociera dużo insuliny. Chociaż owoce wyglądają smakowicie, to polecam osobom będącym na diecie, szczególnie kobiety, aby unikały obfitych ilości owoców. Około mniej więcej 200 kalorii każdego dnia uzupełni twój glikogen w wątrobie, ale 200 kalorii nie jest dużą ilością owoców.
Cukier jest nade często ukrywany w żywności. Wszystkie zamrożone desery mleczne , takie jak jogurt i lody (zwłaszcza te nowe bez cukru), zawierają laktozę, następny cukier o wysokim indeksie glikemicznym. Jeśli konsumujesz tego typu żywność późnym wieczorem kiedy wrażliwość na insulinę jest obniżona, możesz być pewien, że glukoza we krwi będzie transportowana do twoich komórek tłuszczu.
Konsumpcja cukru poważnie wpływa na utratę tłuszczu na niskokalorycznej diecie. Z trzech makroelementów, osoby będące na diecie tęsknią najbardziej za węglowodanami. Aktualny termin (i jest to całkiem poprawne) głosi "uzależnienie od węglowodanów". Polecam, żebyś konsumował nie więcej niż 200 kalorii z prostych cukrów (wliczając w to owoce) na dzień. Zaplanuj swoje posiłki tak , żebyś jadał pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym kiedy twoja wrażliwość na insulinę jest najwyższa, wcześnie rano czy natychmiast po treningu. Ponieważ cukry te zmniejszają wrażliwość na insulinę, byłoby dobrym pomysłem, aby wziąć wzmacniacze wrażliwości na insulinę jak chrom, siarczan wanadylu i magnez razem z cukrem.
Sądzę, że powinienem omówić suplementy węglowodanów w proszku, chociaż czuję, że są nieciekawe i niespełnione. Kiedy podjąłem się ścieżki Guru wracając do wczesnych lat 1980, byłem przekonywającym zwolennikiem wysokiego spożycia węglowodanów w ogóle, a maltodekstryn w szczególności. Teraz wiem, że wspólnie z większością dietetyków i atletów, byłem po prostu w błędzie&#8212; myliłem się&#8212; i nie miałem racji w związku z węglowodanami. A większość innych "expertów" nadal podąża tanecznym krokiem na czas do nierozważnego jedenastego przykazania: Ty powinieneś jeść obfite ilości złożonych węglowodanów.
Maltodekstryny są właściwie nazwą handlową dla konkretnego polimeru glukozy wywodzącego się z kukurydzy. Jednakże, polimery glukozy mogą zostać utworzone z właściwego mniej więcej jakiegokolwiek roślinnego materiału skrobi, takiego jak ziemniak, groszek czy ryż. Skrobia jest wyizolowana, następnie redukuje się cząsteczki do długości pomiędzy prostym cukrem a pełną długością skrobi. Skracając skrobię zmieniamy jej zawartość w suchej postaci, jej rozpuszczalność w płynach i jej odczuwalną słodkość.
Przed wczesnymi latami 1980, maltodekstryna (najpopularniejszy z polimerów glukozy) została zepchnięta do użycia jako spoiwo, wypełniacz i klej (taki jak klej na znaczkach pocztowych). Wielu w przemyśle żywności błędnie sądziło, że wszystkie maltodekstryny były cukrami. Dopiero Michael Zumpano, pracujący z organizacją Weider a później z firmą Unipro, zauważył, że niektóre maltodekstryny są błogosławioną kombinacją najwyższej jakości skrobi i cukrów.
Jego pomysły i wprowadzenie suplementu żywieniowego pod nazwą CARBOPLEX zrewolucjonizowały nie tylko przemysł zdrowej żywności ale także popularne przetwory żywności. Dzisiaj, maltodekstryny można znaleźć w pokarmach dla dzieci, w kakao, dietetycznych produktach, napojach sportowych i nawet w obniżonym z tłuszczu maśle orzechowym.
Czy mam jakieś obiekcje wobec polimerów glukozy inne niż te, że są nudne i bez smaku? Zażywanie węglowodanów, które mają wyższy index glikemiczny niż mąka kukurydziana nie pomoże sportowcom dyscyplin siłowych. Albowiem większość maltodekstryn wywołuje gwałtowny spadek glukozy we krwi po 2 godzinach. Chociaż rynek polimerów glukozy stał się bardziej wyrafinowany, to prawdziwym rozwiązaniem wobec spadku poziomu glukozy we krwi było stworzenie nowej klasy rozpuszczalnej skrobi nazywanej amylopektynami.
Główny problem w używaniu produktu, który zawiera polimery glukozy jest taki, że nie masz żadnego pojęcia jaki jest jego index glikemiczny. A maltodekstryny, na przykład, mogą mieć długość łańcucha tak krótką jak 3 cząsteczki glukozy albo tak długą jak mąka kukurydziana. Wybór jest oparty na wymaganiach produkcji, nie potrzeba sportowca by uniknąć pożywienia o wysokim indeksie glikemicznym.
Tutaj mam nową sztuczkę, którą możesz użyć aby spowolnić absorpcję jakiegokolwiek węglowodanu, włączając w to polimery glukozy. Podczas gdy tłuszcz będzie zwalniał absorpcję węglowodanów, to rozpuszczalny błonnik lub mąka guar gum będą obracać całą spożytą treść pokarmu w żołądku do podobnej do żelu masy. Wolę mąkę guar gum, ponieważ badania naukowe udokumentowały, że podnosi wrażliwość na insulinę i wzmaga termogenezę. Wyobrażam sobie, że inne gumy, jak guma ziarnka chleba świętojańskiego albo jedna z pektyn, chciałyby posiadać podobne korzyści. Możesz wziąć do 10 g mąki guar gum 3 razy dziennie. Nie miałem żadnych trawiennych problemów ze spożywaniem mąki guar gum, ale możesz zacząć od 5 g i dojść do 10 g. Oczywiście, łącząca mąkę guar gum z tłuszczami spowolnimy opróżnianie żołądka nawet jeszcze bardziej. Przy okazji, wiele osób których żołądek nie może znieść nawet małych ilości oleju MCT może spożywać go razem z węglowodanami, białkiem i mąką guar gum, która będzie trzymała drażniący komponent C-8 w żołądku.
Ten rozdział był mniej naukowy niż rozdziały o białkach i tłuszczach, ponieważ stwierdziłem, że gdy ludzie są chętni na zmianę doboru ich białka i tłuszczu raczej z ochotą, to są za to uparci w sprawie węglowodanów. Skoro osoby będące na diecie pożądają węglowodanów bardziej niż innego pożywienia, próbowanie wtykać dokładnych zaleceń węglowodanowych może szybko odrzucić twoją determinację, wbitą w dietę. Nie stań się nadto rozdrażniony przez domaganie się jakościowych źródeł węglowodanów w swojej diecie. Ścisłe zmniejszanie węglowodanów uczyni z ciebie nerwową osobę; tylko nie rób tego bez umiaru.

"od insuliny zalezy ile zbudujesz mieśni i ile stracisz tłuszczu"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
"prawdopodobnie Carb BX nie podnosi rowniez gwaltownie cukru we krwi jak inne Carb'a"
Eee Góral??

zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

xpand jak szybko poczuliscie %)

Następny temat

Kreatyna

WHEY premium