SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TKD - propozycje jadłospisów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 11705

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6291 Napisanych postów 76145 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755491
O smazeniu na rzepakowy zapomnij. Tak jak napisal Sachem oliwa moze byc, na pewno dluzej niz 10min nei smazysz. Smalec lub pam beda dobrym rozwiazaniem.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
No to super. Wiele rzeczy nawet wolę robić na smalcu Włoskie żarcie lubiałem zawsze na oliwie z oliwek robić, ale zrezygnowałem ze względu na to co napisałem, więc chętnie do tego wrócę. Niestety w chińszczyźnie nie mogę używać oliwy z oliwek, bo nie nadaje się do tak wysokich temperatur. Ale dlaczego sądzisz, że olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia będzie niedobry?

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6291 Napisanych postów 76145 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755491
https://www.sfd.pl/temat77111/

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Domer, czytałem to Zresztą napisałem o smażeniu artykuł, który jest nieco precyzyjniejszy jak sądzę Chodzi o to, że nie rozumiem dlaczego olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia jest niedobry. nigdzie nie natknąłem się na taką informację. Wiem, że zwykły olej jest do bani (a przede wszystkim słonecznikowy) ale ten nierafinowany powinien być w porządku

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
kopt trochę inne spojrzenie na olej rzepakowy:
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/conola.html

między pierwszym tłoczeniem, a tłoczeniem na zimno jest zasadnicza różnica
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
"It contains "the infamous chemical warfare agent mustard gas," hemagglutinins and toxic cyanide-containing glycocides; it causes mad cow disease, blindness, nervous disorders, clumping of blood cells and depression of the immune system. This is what detractors say about canola oil"
Jezu! Toż to broń biologiczna! Swoją drogą ciekawy artykuł. Zaraz doczytam. Dzięki Ellis. Myślałem, że pierwsze tłoczenie zawsze jest na zimno. W przypadku oliwek tak chyba jest, nie?

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
na wszystko można znależć coś za i przeciw żywienie czlowieka to skomplikowana sprawa...

kujawski jest z pierwszego tłoczenia, ale nie na zimno
widziałem oliwę która była z pierwszego tłoczenia na zimno, ale nie było w 100% procentach tłoczona na zimno - miała dodatek rafinowanego oleju z oliwek.

z tym czy oliwa jest z pierwszego tłoczenia czy z wytłoków to trudno określić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
ja mam na szczęście jeszcze zapasik oliwy z przywiezionej z Korfu. Poprzednio miałem kreteńską i była jeszcze lepsza. Pod względem jakości przynajmniej mam pewność (no prawie ) a jeżeli chodzi o smak, to mówię Ci, można jeść nawet solo i Cię nie odrzuca

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
zaciekawilo mnie jak tl. jednonienasycony zamienia sie w nasycony, pierwszy raz o tym slysze... masz jakies zrodlo tej informacji?

btw - rzepakowy to tez w wiekszosci kwasy tl. jednonienasycone, czemu wiec on mialby sie nie zmieniac?

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-09-14 12:37:28

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 8680 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 31712
Informację mam z netu http://katalog.bizz.pl/index.php?engine=tekst&nid=4311&cid=235 , ale to jest jedyne źródło, które tak na szybko mogę dostarczyć. Pamiętam że wielokrotnie o tym czytałem, również na tym forum. A co do drugiego pytania, to oliwa z oliwek ma znacznie niższą temperaturę smażenia niż olej rzepakowy. Oleju rzepakowego raczej nie przypalisz, bo zniesie temperaturę nawet powyżej 240 stopni, podczas gdy oliwa wymięka znacznie poniżej 200. Stąd te jej metamorfozy

"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase do oceny

Następny temat

Jak uniknąć efektu jo jo ?

forma lato