Szacuny
6
Napisanych postów
2743
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
12391
najlepiej parowac z dodatkami roznych orzypraw - poeksperymentuj - to ona nadadza rybie za kazdym razem inny smak.....panierka??? ja bym zrezygonwala:) mozesz zawijac w folie dodac ziol i piec w piekarniku....albo na grillu jezeli masz:)
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
gotowanie na parze to nie jest żadne tam odparowywanie wody z ryby Jest to metoda stworzona w starożytnej japoni, bardzo popularna też w chińskiej kuchni ze względu na prostotę i walory zdrowotne. Najlepszym narzędziem jest oczywiście specjalny kosz do gotowania na parze. Wygląda to jak takie duże drewniane sito. Można też użyć dużego metalowego sitka. Kładzie się to na woku (albo na garnku) wypełnionym gotującą się wodą. W sitku umieszcza się talerz, na którym kładzie się rybę, warzywa, czy co się tam chce gotować. Cały proces polega na tym, że potrawa gotuje się w parze wodnej nie tracąc przy tym niemal żadnych substancji odżywczych.
Można zrobić np coś takiego: filet kładziemy na posiekanej kapuście z kiełkami sojowymi. Całość polewamy sosem sojowym rozrobionym z miodem i odrobiną wina ryżowego. Możemy dać też kilka kropel sosu chilli i sosu ostrygowego luib rybnego. Pycha
Chyba napiszę posta o gotowaniu na parze
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
link już jest w moim podpisie Dzięki za soga, bardzo mi miło
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
11
Napisanych postów
689
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
9896
a można gotować np. filet z mintaja w wodzie? ktoś jadł gotowaną rybę. Nie chce smażyć na smalcu bo za dużo tłuszczu jest, a garnka do parowania nie mam.
Szacuny
16
Napisanych postów
1033
Wiek
39 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
19197
wez glebsza patelnie, podlej kapke oleju lub oliwy, poluz rybe i ***nij na gaz, moze to byc nierozmrozny filet(nawet lepiej),posol dodaj przypraw jakich chcesz, po chwili ryba pusci wode i roztopi sie lod no i bedzie sie w tym gotowac, przykryj to wszytko przykrywka, jak bedzie zamalo wody to zawsze mozesz dolac, rybka po jakims czasie bedzie miekka i juz mozesz jesc, bardzo latwe i szybkie w przygotowaniu do tego smaczne i beztluszczu.smacznego.