Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
niejest zła
a post o składzie tłuszczy w alternatywnej drodze
a post o składzie tłuszczy w alternatywnej drodze
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
...
Napisał(a)
wziąłem jakiś spiździały olej rzepakowy i tam był taki squad więc się zajarałem że to tania alternatywa (chwilowa z braku funduszy) ciekawe co myślą o tym inni a co z drugim pytaniem ?
[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
wystarczy tylko chciec i mozesz wszystko miec!
...
Napisał(a)
domer chodzi ci o to, że dużo omega 6 zmniejsza ilość omega 3... coś mi się o uszy to obiło. Ale rybki wcinam co 2 dzień więc..
[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
Sklad to nie wszystko, skoro mowisz, ze to rzepakowy to ok ale tylko ZIMNOTLOCZONY. Chociaz cena nie zawsze jest wyznacznikiem wyzszosci jednego towaru nad drugim ale na chlopski rozum, czy olej, ktory kosztuje 2,5zl moze byc alternatywa dla oliwy za 20zl??
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
a co chodzi w tym procesie tłoczenia.. po drugim tłoczeniu te same 60 g nienasyconych to już jest gorsza ?
[ [] N S T R |_| [ T | [] N
T | M E
A G A | N
...
Napisał(a)
Sklad tluszczow po kazdym tloczeniu bedzie taki sam, podobnie jest z oliwkami. Proces tloczenia na zimno przebiega tylko przy uzyciu srodkow mechanicznych w niskiej temperaturze. Pozwala to na zachowanie cennych wlasciwosci oleju/oliwy, ktore dzialaja ochronnie na serce. Sa takze oleje z pierwszego tloczenia ale one juz utracily swoje cenne wlasciwosci, gdyz proces ten byl przepprowadzany w wysokiej temperaturze, reszta olejow powstaje z tloczenia tego co pozostalo po porzednich olejach (wytlokow) przy uzyciu srodkow chemicznych, ktore maja maksymalnie wyciagnac olej z rzepaku/oliwki
Oliwa z oliwek ma najwiecej jednonienasyconych, wiec do podgrzewania lub krotkotrwalego smazenia lepiej sie nadaje niz o.canola. Pamietajmy, ze pod wplywem temperatury tluszcze nienasycone utleniaja sie tworzac toksyczne zwiazki. Proces ten tym szybciej zachodzi im wiecej wiazan podwojnych ma k. tluszczowy
Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-05-24 19:52:34
Oliwa z oliwek ma najwiecej jednonienasyconych, wiec do podgrzewania lub krotkotrwalego smazenia lepiej sie nadaje niz o.canola. Pamietajmy, ze pod wplywem temperatury tluszcze nienasycone utleniaja sie tworzac toksyczne zwiazki. Proces ten tym szybciej zachodzi im wiecej wiazan podwojnych ma k. tluszczowy
Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-05-24 19:52:34
Beatus, qui prodest, quibus potest
Polecane artykuły