"Funkcje w organizmie: prekursor związków nukleotydowych. Witamina B13 jest to metabolit endogenny powstający z karbamylofosforanu i kwasu asparaginowego. Reaguje z 5-fosforybozo-1-pirofosforanem tworząc nukleotyd orotydylowy, który po dekarboksylacji przekształca się w UMP (urydyno-5-monofosforan) = Uridine 5'Mono-Phosphate. Powstaje i jest niezbędny przy przemianach pirymidyn, np w trakcie syntezy nukleotydów. Uczestniczy w przemianach kwasu foliowego i witaminy B12. Symbiotyczna mikroflora jelitowa ma zdolność syntezy kwasu orotowego.
Działanie farmakologiczne: obniżające stężenie cholesterolu we krwi, lipotropowe, ochronne na miąższ wątroby, odtruwające, przeciwartretyczne (zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi). Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, ochrania miąższ wątroby przed toksynami, w tym także mikotoksynami. Zwiększa
przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Przyśpiesza procesy odnowy.
Wskazania: artretyzm (dna), miażdżyca, zatrucia, niedobór białek w organizmie, zaburzenia przemian białkowych i aminokwasowych, stwardnienie rozsiane.
Dawkowanie: doustnie: 500-1000 mg/24 h
Preparaty: Vigodana (Loges) - kaps.
Kwas orotowy w żywieniu zwierząt
Witamina B13 korzystnie wpływa na narządy miąższowe (watroba, nerki) oraz serce, chroniąc je przed zwyrodnieniem, marskością, stłuszczeniem. Zwiększa przyrosty masy ciała, zapobiega nadmiernemu przetłuszczeniu tkanek. Poprawia walory biochemiczne mięsa, jaj i mleka. Przyśpiesza regenerację nabłonków. Chroni wątrobę i nerki przed wpływem mikotoksyn grzybów pleśniowych, które mogą być obecne w paszy. Wraz z inozytolem, selenem i witaminą E zwiększa tolerancję na mikotoksykozy. " Źrodło