Mam naczynko do kiełkowania i 'zasiewam' sobie rzeżuchę

Dodaję ją do sałatek-ale tylko tę zieloną część z łodyżką - a odcinam te brązowe ziarenka, bo takie jakieś 'obślizgłe'

Nie wiem czy w tej części, którą wywalam kryją się jakieś witaminy, ale pewnie nie - wydaje mi się, że najbogatsze jest to co wykiełkowało

Polecam też kiełki rzodkiewki, które codziennie wcinam - są naprawdę mniam mniam do sałatek i na kanapki. Do kiełkowania nadaje się sporo rzeczy - jeszcze nie wszystko wypróbowałam, bo w 'ogrodniczkę' bawię się dopiero 2 tygodnie. Podobno dobra jest też fasolka mungo, której kiełki w smaku przypominają orzeszki :)
Powiem Wam, że spodobało mi się i zasmakowało uprawianie kiełek. Polecam wszystkim
CZYTAJCIE:
"Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowa
wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen, jak również mikroelementy - lit, chrom.
-dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek,
-obniżają poziom cholesterolu we krwi,
-utrzymuja w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg,
-chronią organizm przed anemią,
-zapobiegaja i leczą przeziębienia,
-dzięki zasobności w potas niedopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają,
-usuwaja dolegliwości układu pokarmowego,
- regenerują organizm, zwiększają odpornośc,
-przypisuje im sięwłaściwości odmładzające,
-działają korzystnie na włosy, zatrzymuja łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych,
-są doskonałe przy wszelkich kuracjach,
-odchudzają i odmładzają"
Koniec:) Smacznego
A dla kolegi, który pisał o właściwościach rzeżuchy SOG darowany
Pozdrawiam