Szacuny
1
Napisanych postów
94
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
10449
1]Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze z betainą, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy
2] Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu).
3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Szacuny
3610
Napisanych postów
36538
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
260901
1.
Glikocjamine stosuje sie z betainą, ponieważ tylko dzieki niej glikocjamina moze przemienic się w kreatyne. Jest to ciekawa substancja, z tego co sie kiedys interesowalem to znakomicie stymuluje produkcje endogennej kreatyny (chyba cos takiego jest).. to tak jak clomid przy SAA ;) po cyklach z krety mozna zrobic odblok na betaince
2. Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
Maltitol jest substancja slodzaca - niekalorycznym zamiennikiem cukrow prostych.
Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
109
1]Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze z betainą, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy
2] Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu).
3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Szacuny
872
Napisanych postów
15001
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
261563
dodaje mały upgrade dla pkt 2
Maltitol w batonach pełni funkcje niskokalorycznego słodzika
MALTITOL jest substytutem sacharaozy, zapobiega krystalizaji, nie ulega fermentacji przez drożdże i bakterie jest silnie hirospokpijny i stabliny termicznie w szerokim zakresie pH
Wartość energetyczna maltitolu to 8,4 kJ (2 kcal/g).
Szacuny
1
Napisanych postów
92
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2920
1)Z glikocjaminą łączymy zawsze betainę, ponieważ w odpowiednich proporcjach wspomaga naturalną produkcję kreatyny przez organizm oraz magazynowanie fosfokreatyny w mięśniach.
Glikocjaminę łaczymy także z produktami zawierającymi kreatynę, gdyż ta jest jej prekursorem i znacznie ulatwia wchlanianie kreatyny do komórek mięśniowych.
2)Maltitol jest syntetyczną substancją słodzącą oraz regulatorem
wilgotności, w batonach pełni funkcję głównie smakową.
3)Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Piotr Głuchowski - Warszawa
Szacuny
148
Napisanych postów
5203
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25305
1]Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze z betainą, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy
2] Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu). Inna nazwa maltitolu - bodajże cukier alkoholowy
3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Żeby życie miało smaczek
raz omeczka
raz treniaczek
Szacuny
148
Napisanych postów
5203
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25305
1]Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze z betainą, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy
2] Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu). Inna nazwa maltitolu - bodajże cukier alkoholowy
3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Żeby życie miało smaczek
raz omeczka
raz treniaczek
Szacuny
1
Napisanych postów
527
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
19540
1.Z glikocjaminą stosujemy zawsze z betainą, gdyż glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy
2.maltitol jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu). Inna nazwa maltitolu - to cukier alkoholowy
3.Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg