Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
co z tym qazar?
pozdrawiam
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
Niewłaściwa proporcja spożycia Omega-6 w stosunku do Omega-3 czynnikiem obniżającym poziom Omega-3 w organiźmie
Zagrożeniem dla prawidłowego zużytkowania dostarczonych z pożywieniem kwasów Omega-3 jest nadmiar zjadanych kwasów Omega-6. Dzieje sie tak dlatego, ponieważ obsługuje je ten sam enzym, umożliwiajacy konwersję kwasów do postaci właściwej organizmowi.
Ostatnio publikowane opracowania podają, że najwłaściwsza proporcja, jaką należy zachować dla prawidłowego przyswajania kwasów Omega-3 mieści się w granicach: od 4 jednostki Omega-6 na 1 jednostkę Omega-3 do stosunku 1 na 1.
Dzisiaj w Stanach Zjednoczonych, jak wskazują stosowne badania, aż 60 % populacji cierpi na niedobory Omega-3, a u 20% Amerykanów - prawie wogóle nie ma ich śladu we krwi. Jak jest u nas , skoro i nasza dieta coraz bardziej odchodzi od tradycyjnych korzeni na rzecz gotowych, wysokoprzetworzonych produktów? Na razie nikt nie zrobił odpowiednich badań, ponieważ o Omega-3 nie wiedzą nawet sami polscy lekarze.
Jak organizm próbuje radzić sobie bez Omega-3
U dziecka czy dorosłego, którzy w swojej diecie nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości kwasów Omega-3, można zaobserwować określone objawy: (podano za "Smart Fats" M. A. Schmidta)
1.skórne: sucha skóra, egzemy, łupież, miękkie bądź łamliwe paznokcie, "krokodyla skóra", suche i niepodatne na układanie włosy, blade policzki, pękajaca skóra pięt i palców, zgrubiała skóra na łokciach,
2. urologiczne: częste oddawanie moczu,
3. emocjonalno-mentalne: drażliwość, nieumiejetność skupienia uwagi (szczególnie u dzieci w wieku szkolnym), nadpobudliwość, problemy z pamięcią i nauką
4. odpornosciowo-kondycyjne: skłonność do stanów zapalnych, długie gojenie się ran, uczucie ciągłego zmęczenia i słabości, obnizona odporność, alergie
5. inne: ciągłe pragnienie.
W przypadku ciagłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrozenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety.
Skąd się biorą transizomery
Aby spełnić oczekiwania rynku wyprodukowany masowo tłuszcz musi:
uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla naszego zdrowia jest przemilczane - produktowi ostatecznemu, choć pod żadnym względem na to nie zasługuje, przypisuje się walory wyjsciowego surowca!)
być ekonomiczny (dlatego olej roślinny tłoczy się na gorąco i to najczęsciej kilkakrotnie, aby zapewnić maksymalną wydajność (a przecież wysoka temperatura oraz długotrwały kontakt z powietrzem powoduje utlenianie się najzdrowszych składników czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , np. z rodziny Omega-3, które po utlenieniu przestają już być wielonienasyconymi)
być czysty, aby schlebiać "schodzącym na psy" gustom konsumentów ( a procesy oczyszczania oleju to kolejne ogniwo w procesie utleniania czyli obrazowo mówiąc psucia zdrowych składników)
znaleźć kupca (ponieważ najpopularniejszą formą tłuszczu w naszej kuchni było do tej pory masło, to wyprodukowany tłuszcz musi być smarowny jak masło i w tym celu poddaje się olej procesowi uwodorowania).
przez jak najdłuzszy czas dać się przechowywać bez najmniejszych oznak zepsucia (i tu także zastosowanie znajduje proces uwodorowania).
Procesy uwodorowania, jakimi pierwotnie zdrowe tłuszcze roślinne są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami inaczej tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze zupełnie nasycone.
Proszę sprawdzić samemu na opakowaniu, ile zdrowych składników oferuje Państwa ulubiona margaryna wyprodukowana zgodnie z powyzszymi zasadami. Dla porównania podaję skład procentowy naturalnego tłoczonego na zimno i nieoczyszczonego oleju lnianego:
zawartość kwasów wielonienasyconych 68,6%
zawartość kwasów jednonienasyconych 21,6%
kwasy nienasycone ogółem 90,2%
zawartość kwasów nasyconych 9,8%
zawartość kwasów trans 0%
Transizomery jako substytut Omega-3
Chemiczna postać transizomerów rózni sie od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce wystepowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich własciwosci chemiczne sa inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą juz tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Ich właściwości elektryczne oraz budowa przestrzenna również ulegają zmianie.
Z punktu widzenia biochemicznego, sa one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują w przyrodzie, nasz organizm nie posiada o nich żadnych informacji, w związku z czym błędnie je wykorzystuje.
I tak na przykład u uczącego się dziecka, do prawidłowego rozwoju neuronów, konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów Omega-3, aby wyprodukowany z nich DHA wykorzystać do budowy synaps neuronowych. DHA charakteryzuje się prostym przestrzennie łańcuchem weglowym. Gdy brakuje go, organizm wykorzystuje transizomery. Ale ich postać przestrzenna jest skręcona. Powstające z nich synapsy - po pierwsze - tworzą się dłużej, a po drugie - nie funkcjonują prawidłowo. W wyniku tego, dziecko ma nie tylko problemy z nauką i pamięcią, ale i z zachowaniem (zespół ADHD).
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0