SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kleik ryżowy - przygotowanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2254

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8637
Kleik ryżowy. Kupuję np. firmy Bobovita gotowy kleik ryżowy i trzeba go zalać wrzątkiem/gorącą wodą? I przykryć? Czy może być zalewany nawet wodą 22 stopnie z butelki mineralną? Wszystkie przepisy w internecie mówią o gotowaniu w garnku lub zalaniu wrzątkiem/gorącą wodą i odczekaniem aż przestygnie. Z przyswajaniem i trawieniem będzie okej nawet, gdy zaleję wodą o temperaturze pokojowej (te 22 stopnie) lub podgrzeje w mikrofali najpierw wodę do 50 stopni C?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76066 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755022
Nie ma to specjalnego znaczenia. Istotne będzie to, jak określony układ trawienny zareaguje na dany składnik. W tym przypadku mąkę, jej rodzaj, czy też stopień przetworzenia. Klik ryżowy, jest przeznaczony dla dzieci, których układ trawienny nie jest jeszcze do końca rozwinięty i tutaj oczywiście będzie to bardzo istotne. Dla nas już nieszczególnie. Oczywiście, o ile ktoś nie jest szczególnie wrażliwy pod tym kątem. Osobiście mogę wypić koktajl z każdego rodzaju mąki i nie mam z tym związanych żadnych problemów.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 546 Napisanych postów 1475 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20912
Jak robię BoboVitę, to sobie zalewam wrzątkiem i tyle, tylko żeby rozpuścić i zjeść kleik, a nie papkę sklejoną do połowy, a w środku proszek dalej. Nie trzeba go przykrywać, wystarczy, że po zalaniu się go dobrze zamiesza. :)


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2022-11-16 23:22:31

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8637
A ktoś próbował nie zalewać wrzątkiem, tylko lekko ciepłą wodą? Np 280 ml podgrzane na 900 stopni na 45 sekund w mikrofali - u mnie to daje 50 stopni C.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33159 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
Ja jak robiłem to zawsze tak samo jak robi się kisiel czy budyń , odmierzałem sobie jakąś porcje wody wrzącej i wsypywałem kleik do wody cały czas dokładnie mieszając , odnośnie zalania lekko ciepłą woda to w sumie nigdy nie sprawdzałem ale raczej nie powinno byc problemu , jednak nie dam sobie rąk obciąć , weź poświec jedna porcje i daj znać co wyszło , w razie czego można wypic jak się nie zetnie :) Świetna opcja jest z kaszkami owocowymi ale w obecnych czasach wszystkie te bobovity poszły sporo w górę więc drogo wychodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237848
Przecież co za problem przetestować? Sprawdź, Olszewski chyba zalewał wodą w temperaturze pokojowej i do mikrofali dawał na ileś tam czasu, wyjmował, zamieszał i znów na ileś czasu do mikrofali i ta sama akcja.
Tutaj dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;)
Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Przetestuj i zobaczysz, moze być tak że będzie surowy, źle się rozpusci i potem brzuszek będzie bolał

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8637
winterR
Przecież co za problem przetestować? Sprawdź, Olszewski chyba zalewał wodą w temperaturze pokojowej i do mikrofali dawał na ileś tam czasu, wyjmował, zamieszał i znów na ileś czasu do mikrofali i ta sama akcja.
Tutaj dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;)
Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę


Spróbowałem z 50 stopni i jest aktualnie okej :D Bezproblemowo się zagęszcza. Co prawda taki kleik ryżowy 22 zł/1kg to trochę sporo, ale bez problemu to idzie. A Olszewski robił to z mąką ryżową właśnie (dodawał co prawda płatków owsianych jeszcze) - właśnie widzę ten filmik - pewne info.

Najwyżej przeniosę się na mąkę ryżową, tylko bez gotowania musiałbym pewnie robić jak Olszewski, podgrzewać i mieszać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 379 Napisanych postów 877 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 7280
parej
winterR
Przecież co za problem przetestować? Sprawdź, Olszewski chyba zalewał wodą w temperaturze pokojowej i do mikrofali dawał na ileś tam czasu, wyjmował, zamieszał i znów na ileś czasu do mikrofali i ta sama akcja.
Tutaj dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;)
Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę


Spróbowałem z 50 stopni i jest aktualnie okej :D Bezproblemowo się zagęszcza. Co prawda taki kleik ryżowy 22 zł/1kg to trochę sporo, ale bez problemu to idzie. A Olszewski robił to z mąką ryżową właśnie (dodawał co prawda płatków owsianych jeszcze) - właśnie widzę ten filmik - pewne info.

Najwyżej przeniosę się na mąkę ryżową, tylko bez gotowania musiałbym pewnie robić jak Olszewski, podgrzewać i mieszać.


Taki kleik dla dzieci zrobi się nawet w zimnej wodzie. Kleik z mąki ryzowej trzeba dobrze ugotować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12086 Napisanych postów 160549 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234869
Ja robie z maki ryzowej i nie gotuje.
wsypuje maka ryzowa, gotuje wode w czajniku elektrycznym i zalewam make wrzatkiem az wymiesza sie na budyniowata konsystencje. pozniej odstawiam na jakis czas i dosypuje sobie wpc do kompletu, daje jakies owoce, sosy typu zero dla smaku i mam gotowa papke. Mozna z powodzeniem spozyc na cieplo jak ktos lubi, zwlaszcza zima lub pozostawic do wystygniecia i wszamac na zimno. gestosc sobie regulujemy poprzez dodanie wody czy innego płynu jak mleko. Troche kombinacji, praktyki i dojdziemy do prawy z iloscia wrzątku itd

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3173 Napisanych postów 4131 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 130088
Ile ludzi tyle kubków smakowych , dla mnie kleik z mąki to jak beton jakiś jeść czy kij wie co xd , totalnie mi nie podchodzi w smaku a próbowałem już kilkanaście opcji przygotowania , czy to z woda czy mlekiem , czy gotowany czy z różnymi białkami to i tak pozostaje mi jakiś posmak tej mąki i się męczę żeby to zjeść xd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12086 Napisanych postów 160549 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234869
No dokladnie. Ale ja powiem Ci szczerze takie 100-120g maki to daje maksymalnie.
Wieksza ilosc i tak objetosciowo robi sie dla mniz juz duza i nie korzystam wtedy z takiej opcji.
Co do smakukwestai gustu i dodatkow, jednak faktycznie nie sa to takie same delicje jak budyn Dr Oetkera
na masie czasem ratuje tylek bo taki beton to mala objetosc posilkowa przynajmniej w moim guscie%)
lub zawsze mozna dac wiecej wody i po prostu to wylac w siebie jezlei nie chce sie nam juz ruyszac za mocno gebą

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny [60,5kg]

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

WHEY premium