Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-04 13:29:19
...
Napisał(a)
Dziękuje z odpowiedzi:). Też wydaje mi się, że jeżeli nie jesteśmy zawodowcami to można czasami coś zważyć po i odjąć te umowne około 30%. Ja czasami jak coś gotuje to nie wyliczam porcji po kolei bo za długo by to trwało, tylko ważę przed i wrzucam wszystko na patelnie, potem ważę po i odejmuje umowne granice stąd moje pytanie:).
Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-04 13:29:19
Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-04 13:29:19
...
Napisał(a)
pewnie około 30 % ale sporo zależy kto jak mocno poddaje dany produkt obróbce termicznej.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
mając już za sobą "parę lat" liczenia kalorii i ważenia produktów, zarówno przed obróbką jak i po, można czasami mieć duże rozjazdy w tych % utraconej masy, szczególnie to jest widoczne jeżeli np. obrabiamy mięsa po rozmrożeniu lub kupione wątpliwej jakości, jednak zakłądając, że jest to standardowy produkt z sklepów sieciowcyh, jakości są w miare porównywalne to zapbserwowałem, że średnia utrata w masie mięsa zarówno pieczonego, jak i smażonego to 35% i tego się trzymam, jak nie mogę zważyć czegoś przed obróbką lub trafia do mnie już po obróbce to zawsze przyjmuję że jest to 0,65 z ilości przed obróbką
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Żeby nie zakładać nowego tematu to mam jeszcze pytanie o warzywa mrożone na patelnie. Jak jest w tym temacie? Ile % traci/zyskuje po smażeniu? Czy warto na to zwracać uwagę w przypadku warzyw?
...
Napisał(a)
praktycznie to jest to samo, mało co ody puszczają, licz 1:1 jeśli chodzi o same warzywa, bo jak dasz sporo oleju to musz go doliczyć.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2022-11-20 19:16:12
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2022-11-20 19:16:12
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Odpowiedz na Twoje pytanie będzie taka sama jak w przypadku każdego innego produktu. Produkty należy ważyć przed ich obróbką. Masz podane wartości odżywcze tych warzyw na etykiecie i tego się trzymaj. Przecież nie zalewasz ich wodą i nie mrozisz w kostce lodu, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie. Masa produktu będzie dokładnej taka sama. Poza tym, warzywa mają śladowe ilości kalorii. Nie będzie to miało znaczenia pod kątem ich dostarczenia do naszego organizmu. Nie ma sensu zawracać sobie głowy takimi szczegółami.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Warzywa nie są tak uniwersalne pod tym względem jak mięso, mieszanki masz różne i też możesz je lekko podgrzać ze znikomymi stratami, a możesz je wysuszyć tak, że stracą połowę swojej masy, też rodzaj ma znaczenie, bo mniej wody bedzie tracił np. kalafior, marchew czy fasola, a dużo więcej np. cukinia. Najlepiej gdybyś warzył przed obrobka, wtedy masz 100% pewności, choć też nie do końca bo mięszanki to mieszanki i w jednej paczce masz przykładowo więcej marchewki a w drugiej cukini itp. więc te wartości to też na oko, jak chcesz koniecznie poznać odpowiedź to wez 100g, obrob i zwaz
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
W przypadku warzyw zwracaj uwagę na warzywa korzeniowe w większej ilości, bo one magazynują skrobię i są najbardziej kaloryczne: ziemniaki, buraki, marchew itp. oraz nasiona strączków i awokado, bo jest tłuste. Pozostałe są niskokaloryczne i można ich w ogóle na co dzień nie liczyć, jeśli to nie są jakieś większe ilości.
1
...
Napisał(a)
Avari1Żeby nie zakładać nowego tematu to mam jeszcze pytanie o warzywa mrożone na patelnie. Jak jest w tym temacie? Ile % traci/zyskuje po smażeniu? Czy warto na to zwracać uwagę w przypadku warzyw?
Jeżeli robisz większą porcje na raz to zważ je przed obróbka a nastepnie po obróbce i będziesz idelaje wiedzieć ile % wagi stracą.
Polecane artykuły