Szacuny
9
Napisanych postów
237
Wiek
6 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
5330
Witam, Jak w temacie, mam 25 lat tekże pryszcze młodości chyba odpadają,
Wyeliminowałem z diety wszystkie słodkości szukałem przyczyny pojawiających sie syfów na twarzy myślałem ze to po czekoladzie i chipsach ale wyeliminowalem te produkty z jadłospisu całkowicie, a syfy nie ustały dalej co jakiś czas wyskoczy jeden lub dwa syfy w okolicach ust i brodzie i tak w kółko. Teraz zauważyłem że przyczyna może leżeć w oliwie z oliwek którą pije przed snem na podbicie tłuszczów w diecie.
Ma kto podobny problem i sobie z tym poradził? nie wiem czy wyeliminować oliwe z diety a tłuszcze podbijać pestkami dyni lub nie wiem słonecznikiem,
Szacuny
213
Napisanych postów
1557
Wiek
26 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
24901
gluten raczej nie. w rzeczywistosci bardzo mało osób cierpi na nietolerancje glutenu... dokladnie cierpia ci którzy chorują chyba na celiakię ale reki sobie nie dam uciac czy podalem dobra nazwe choroby a choruje na nią około 5% populacji swiata...
Szacuny
3
Napisanych postów
214
Wiek
31 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6433
Nietolerancja glutenu i celiakia to dwie różne sprawy, choć pozornie ze sobą powiązane. Jeżeli mamy już trochę dojechane jelita, to gluten może przenikać do naszego krwiobiegu powodując m.in. trądzik. Podobnie nabiał, cukier itd.
Autorze tematu, masz może jakieś inne problemy zdrowotne poza trądzikiem?
Zmieniony przez - Lukaasz93 w dniu 2016-05-15 22:19:45
Szacuny
213
Napisanych postów
1557
Wiek
26 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
24901
Lukaasz93
Jeżeli ktoś nie jest chory na celiakię, to nie znaczy że dobrze toleruje gluten. Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią.
Jest w tym tez troche racji, ale odsetek ludzi nietolerujacych glutenu jest bardzo niski. Tak czy siak osoba ktora nie jest chora na pewno w mniejszym stopniu odczuje brak tolerancji. Najlepiej jak autor udalby sie do dermatologa i moze tam coś zaradzic. Bo takie strzelanie na slepo w przyczyne to wiadomo ze skonczy sie prawdopodbnie niepowodzeniem.
Szacuny
3
Napisanych postów
214
Wiek
31 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6433
Nadwrażliwych na gluten jest więcej niż się wydaje, choć to kwestia sporna. Patrząc po znajomych, którzy mniej się ruszają i jedzą byle batony i bułeczki na śniadanie, obiad i kolację - praktycznie każdy chodzi z syfkami, białym puchem we włosach, czy jakimiś wysypkami. Z samym dermatologiem bym się jednak wstrzymał i próbował zaradzić czysto naturalnie. Często na start dokładane są antybiotyki, które ryją jelita, a co za tym idzie - po jakimś czasie prawdopodobnie trądzik znowu powróci. Z autopsji polecam odstawienie mleka i glutenu, choć w moim wypadku chyba nabiał uderza mocniej ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
10
Widzę stary temat ale podbije. Mam ten sam problem i dotyczy wielu tłuszczy oraz olei. Zarówno wszelkie formy masła czy margaryny, ale też oleje jak oliwa, lniany czy trans (ciasta, słodycze itp.). Różnica jest tylko w skali. Warto iść do dermatologa ale sprawdzonego. Ja póki co się odbijam od dermatologów kompletnie. Jeden tylko lekarz z Torunia miał podobne przypadki i dał odpowiedź - nie ma potwierdzonej przyczyny i albo zniknie albo nie. Za to dodał, że problem powiązany z testosteronem. Niestety dalsze badanie wykazały hormony w normie, więc z tej strony raczej nic się nie da zrobić. Jedyne co widzę to obserwowanie ciała po każdym nowym posiłku i filtrowanie.