SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oddzielanie białek od żółtka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 709

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

Płeć

Cel

Waga

Wzrost

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak to jest z jajami? Oddzielać żółtka od białek, liczyć osobno masy obu, czy ważyć ogólnie jajka i je zjadać? Jak policzę masy obu osobno, to wychodzi czasem ponad 10% różnicy tłuszczów i białek, a czasem np. 5%. Jak dla mnie jest to niezwykle mało, więc nie wiem, czy jest sens się tak rozdrabniać. Przyznam, że potrafię zjeść np. 420g jajek dziennie, więc wraz z upływem dni jakiś błąd się tworzy, ale jednak oddzielając żółtka od białek, to też mamy problem, bo na białku zostaje trochę żółtek, więc też jest przekłamanie. Jest sens to rozdzielać, czy ogółem liczyć masę jajek? Jak wy robicie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33087 Napisanych postów 23176 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278077
Jedz całe jaja wliczajac w bilans , pozbywajac się żółtka pozbywasz się tego co najcenniejsze w jajku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
jedz całe jaja, szkoda rezygnować z któregoś ze składnika, jak chcesz ważyć to waż w całości nie rozdzielaj. Ja nie ważę jajek, na małe M przyjmuję 50g na jajko, a na L 55g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Nawyk ważenia wszystkiego jest spoko(o ile dla Ciebie to rutyna, a nie męczarnia), nawet w przypadku produktów, które mają podaną masę na etykiecie(różnice potrafią być naprawdę spore, np. w zeszłym tygodniu miałem +25g na mozzarelli, -20g na chorizo, po ~10g w jedną bądź drugą stronę na bułkach to standard), nie mniej nie ma co świrować i się rozdrabniać na ważenie białka i żółtka osobno.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1471 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20845
Jeśli chodzi o mnie, to robię tak i tak. Jajka liczę całościowo (żółtka z białkiem), kiedy są mi potrzebne oba. Natomiast kiedy potrzebuję tylko białek, na przykład do zmiksowania na piankę, oddzielam i liczę tylko białko, a żółtko zostawiam, jeśli mi się w makro zmieści na kogla ze słodzikiem. Za każdym razem staram się liczyć tak, żeby go nie przekładać na drugi dzień, aby dwa razy nie czyścić widełek od miksera


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-06-28 15:04:48

Siła ponad wszystko.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja tkanki tłuszczowej

Następny temat

Interwały - zmęczenie

WHEY premium