SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mozzarella - obróbka termiczna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1341

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 64
Cześć,
leci dziesiąty tydzień redukcji, bawię się procesem i zaczynam szukać urozmaiceń do diety. Ostatnio wrzuciłem sobie 100 gram makaronu ze 150g mozzarrelli + papryka pepperoni i około 100g arrabiaty/passaty pomidorowej, całość do piekarnika. Smakowało zaj**iście, ale mam wątpliwości jak wpływa taka obróbka termiczna (tj. około 10 minut w temperaturze 200 stopni) na mozzarellę i wydzielanie się tłuszczów trans (+ewentualny wpływ na wartości odżywcze)? Jeszcze raz zaznaczę - jestem na redukcji.

Skoro już tu jestem to zadam od razu drugie pytanie - zauważyłem, że większość ludzi do tradycyjnego omleta śniadaniowego wrzuca same białka jaj. Osobiście nie mam co robić z żółtkami, nie lubię marnotrawić, więc omlet wjeżdża z 4 całych jaj, w makro wszystko się zgadza - rzecz jasna. Ma to jakieś znaczenie czy IIFYM i olać to?

Dzięki za odpowiedzi. ;)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 64
Wrzucam wszystko dopiero dziś, gdyż w tygodniu nie bardzo miałem czas.

1. Tak wyglądają moje trzy przykładowe jadłospisy. Od dwóch dni modyfikuję sobie śniadanie - zamiast płatków owsianych daję mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodaję trochę odżywki, cynamonu, erytrolu (około 2, 2 i pół łyżki) - wychodzą naleśniki i smakuje naprawdę świetnie (wszystko wliczone w makro, oprócz erytrolu).
2. Nie zwracajcie uwagi na godziny posiłków, to tylko przykładowo, wspominałem już, że nie przykładam do tego wagi.
3. Co do uwag - jeśli chodzi o chleb żytni - często wrzucam go do tostera/opiekacza, aby był bardziej chrupiący. Ostatnio robię sobie tosty z pomidorem, ewentualnie dorzucam mozzarellę jeśli makro się zgadza, do tego arrabiata i trochę ostrych przypraw - wychodzi bardzo smacznie.
4. Względem tego, co jest wrzucone tutaj u mnie w aplikacji wszystko wygląda +100 kcal (fitatu jest obszerniejsze jeśli chodzi o wybór firm).
5. Jako, że dołożyłem aktywność, w postaci imitacji treningu siłowego w warunkach domowych (mogę wrzucić ćwiczenia, w razie pytań) - w ostatnim tygodniu dołożyłem sobie 100 kcal i kalorykę zawieszam w okolicy 2500 kcal. Względem poprzedniego tygodnia +0,3kg na wadze. Mam wrażenie, że trening siłowy wpłynął bardzo pozytywnie - widzę różnice, jem troszkę więcej i obserwuję zmiany na ciele.
6. Przyjrzałem się również zmianom na nogach i plecach - ten tłuszcz chyba jednak leci, po prostu za bardzo skupiam się na najbardziej skupiającym wzrok miejscu - brzuchu. ;)







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33149 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
1.Nie popadaj w paranoje ;) nie jesz codziennie

2. Wbijaj całe jaja i uwzględniaj w swoim zapotrzebowaniu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
1. Nie ma możliwości aby w takiej sytuacji powstały izomery trans. Powstają one tylko i wyłącznie w procesie uwodornienia kwasów tłuszczowych. Jest to specyficzny proces stosowany w technologii żywności. Nie jesteś w stanie doprowadzić do niego w warunkach domowych. Jak najbardziej można poddawać mozzarellę obrobce termicznej. Posiłek ten jednak nie wygląda szczególnie dobrze. Daj jakieś źródło białka np. mięso, a mozzarellę jako dodatek. W takiej sytuacji może to być posiłek tłuszczowo-węglowodanowo-białkowy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
2. Dodaje się jak komu pasuje. Skoro ktoś potrzebuje w posiłku białko, bez tłuszczów, to oczywistym jest, że nie da jajek, a ewentualnie same białka. Różne są założenia w dietach i jeżeli ktoś spożywa 60 gramów tłuszczów dziennie, to nieszczególnie chce połowę dostarczyć w jednym posiłku. Powody są różne. Nie wiemy jednak w jakim celu Ty chcesz oddzielać żółtka dając w posiłku wcześniej sporo tłuszczów z mozzarelli. Warto jakoś bardziej sensownie to rozłożyć. Poza tym, to:

https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA_-opis39881.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Nie ma sensu sobie tym głowy zawracać, smakuje Ci posiłek, wpisuje się w makro to go wcinaj, niektórzy dłuzej pizze z mozarellą robią w piekarniku

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 64
monkey22
1.Nie popadaj w paranoje ;) nie jesz codziennie

2. Wbijaj całe jaja i uwzględniaj w swoim zapotrzebowaniu


Często zadaję prozaiczne pytania - perfekcjonizm. Nie chcę mieć sobie nic do zarzucenia, zwłaszcza pod kątem diety. ;) Raz w tygodniu czy więcej? (Dwa, trzy?)

domer
Posiłek ten jednak nie wygląda szczególnie dobrze. Daj jakieś źródło białka np. mięso, a mozzarellę jako dodatek. W takiej sytuacji może to być posiłek tłuszczowo-węglowodanowo-białkowy.


Dlaczego? Według Fitatu wyszło 50,7B/35,5T/72,8W

domer
Nie wiemy jednak w jakim celu Ty chcesz oddzielać żółtka dając w posiłku wcześniej sporo tłuszczów z mozzarelli.


Wczoraj akurat wyszła taka jednorazowa sytuacja, przekroczyłem tłuszcze o 25g, ale za to obciąłem trochę węgli i pula 2400 kcal została zachowana (generalnie waham się między 2400 a 2500, zależy od dnia)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dwa kolejne pytania:

1. Przeciwwskazania wobec Arrabiaty codziennie? Na 100g ma około 6g węgli z czego 5 to cukry proste. Poza tym jedyne cukry jakie spożywam to te śladowe ilości w innych produktach + owoce, które jem codziennie.
2. Owoce. Z tego co wiem - jeść tylko do śniadania i po treningu. Co jeśli trening wypada około 23, północy? Wtedy ewentualnego banana spożywam około 1, a idę spać o czwartej. Mowa o treningu HIIT, jeśli to ma znaczenie.


Zmieniony przez - Prince95 w dniu 2020-03-11 02:33:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33149 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
1.Nie ma przeciwwskazań jeśli ogólnie dieta jest urozmaicona

2. Owoce jedz kiedy ci pasuje - nie jesteś na takim etapie żeby takimi detalami się przejmować , ja np owoców nigdy nie jem do śniadania a dopiero do pierwszego obiadu i po treningu w koktajlu ( koło 21 godziny )ale jak mam ochotę to jem o dowolnej godzinie wliczając je w bilans
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Nie widzę powodów ku temu aby ograniczać spożywanie owoców tylko do konkretnych posiłków. Jeżeli masz ochotę, to śmiało zjedz je w dowolnym posiłku.

https://potreningu.pl/articles/4508/czy-jedzenie-owocow-jest-tuczace

Jeżeli chodzi o tłuszcze w diecie, to warto pamiętać o tym, że skoro jednego dnia zjadłeś o 25 gramów za dużo, czy zbyt mało, to skoryguj to kolejnego dnia. Nie ma potrzeby na siłę robić tego w ten sam dzień. Zjedz je innego dnia. Ważny jest bilans kaloryczny i ilość makroskładników w dłuższej perspektywie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 64
Jeszcze raz - dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Żeby nie robić kolejnego tematu - skorzystam z waszej wiedzy i pociągnę to jeszcze tutaj:

10 tydzień redukcji, jak pisałem, waga spada, a mam wrażenie, że od 2-3 tygodni pod względem BF mam zastój. Póki co jest to -5,3kg (stan po 9 tygodniach), więc średnio tracę w zaokrągleniu 0,6kg na tydzień - raczej w normie i zgodnie z planem. Bywało tak, że mniej lub bardziej rosło (dwa takie tygodnie, +0,8kg/+0,3kg) po czym spadało więcej - domyślam się, że było to w dniach, gdy w piątek mało spałem i jadłem na półtorej/dwie godziny przed snem (i ważyłem się przed poranną toaletą), po czym z czasem się to wyrównało. Kaloryka (jak chyba pisałem) trzymana na poziomie 2400 kcal - 2500 kcal, zero podjadania, produkty liczone co do grama, zero cheat meali. Trenuję tylko HIIT, siłkę na razie z pewnych względów odpuszczam - na zbyt dużej utracie mięśni mi nie zależy, gdyż zwyczajnie nie mam ich zbyt dużo. Możliwa adaptacja do treningu? Zaczynałem od 7-8 sprintów na trening, dziś robię po 11-12. Treningi trwają od 25 do 30 minut.

Subiektywne odczucie na podstawie tych ostatnich 2-3 tygodni jest takie, że tracę mięśnie. W zasadzie najbardziej widzę to po klatce, a może było na niej sporo tłuszczu - dlatego wydawała mi się nieco pełniejsza? (I tak zawsze odstawała, widoczne braki w technice wyciskania) Powoli odczuwam też spadek siły (praca fizyczna). Jeśli chodzi o samopoczucie - generalnie w porządku, bez odchyłów od normy. Jakiś czas temu zmieniłem makaron z Lubelli na Polmak - Polmak ma 6g cukrów/100g, Lubella Pełne Ziarno 1,8/100g (ale za to o prawie połowę mniej węgli, dlatego jadłem w porcji 150g, więc różnica w cukrach to tylko 2,4g). Podstawa diety to jajka, płatki owsiane, kurczak, makaron pełnoziarnisty, chleb żytni jasny, odżywka białkowa, tuńczyk w sosie własnym, olej kokosowy, oliwa z oliwek. Od niedawna wrzucam mozzarellę, arrabiatę/passatę, paprykę pepperoni, skyr naturalny (wszystko mniej więcej od tygodnia), od czasu do czasu łosoś wędzony na zimno. Codziennie jakieś owoce, w zależności od ochoty: kiwi, pomarańcze, banany, jabłka. Pomidory także regularnie.


Zmieniony przez - Prince95 w dniu 2020-03-13 03:19:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33149 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
Wstaw swoją dietę 9 2-3 przykładowe dni ) w tej formie https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja-masa. Wada postawy

Następny temat

Redukcja - czy robię to dobrze

WHEY premium