SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PELNOZIARNISTE TORTILLE ALA CHELBKI NAAN:):):) (placki drozdzowe)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2387

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.

Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)

Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola

Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.

Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)

Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola

Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)


























Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 12:51:01
8
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
kiedyś robiłem żytnie to były strasznie sztywne, ale Twoje widać dosyć giętkie, będzie trzeba spróbować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Tak, są bardzo elastyczne. Chciałem mieć taki efekt wiec temu smażone na patelni a nie jak kradycyjnie pieczone. Latwo przesuszyć (smażone dosłownie chwilke). Mozesz nadać kształt typowego grubszego, owalnego chlebka nan. Dodać ulubione zioła, polać oliwa na koniec - taki chlebek z jakims curry kozak :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Tutaj kebab z mniejszego chlebka, zawija się bez problemu. Jest bardziej miękki niż zwykły kebs w tortilli. Mi taka opcja pasuje :)
Co do czasu smażenia to zrobisz kilka i wyczujesz. Ja na poczatku za bardzo je wysuszałem i musiały pod folia troche leżeć by zwilgotniały albo na kilka sec do mikrofali leciutko zwilżone wodą)

Musisz tylko pamiętać by za długo nie leżały na powietrzu bo robią sie suche i twarde. Ja od razu w folie albo zamrażarka - potem kilka sec w mikrofali i gotowe.










Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 20:55:59

Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 21:00:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
wygląda naprawdę apetycznie jutro sobie przepis zapiszę do folderu "do zrobienia"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
ogolnie jak robisz z innej ilosci mąki to wody dawaj troche wiecej niz polowa ilosci maki. Ja tutaj dałem 375g maki, 200ml wody, 10 ml oliwy. Ale wlasnie przed chwila robilem pizze z tego samego ciasta i dalem 200 gram maki, 125ml wody, 5ml oliwy i gniotlem troche dluzej, bylo luzne ale wyszlo idealne na koniec. A co do smazenia to wyczujesz. Na bardzo rozgrzanej patelni po kilkunastu sec wyskakuja bąble i musisz czuwać :D

I do podsypywania podczas wałkowania ciasta lepiej użyć zwykłej białej mąki (dosłownie ciut by sie do wałka i blatu nie kleiło)





Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 21:44:09
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
to będzie trzeba pilnować, bo zawsze tylko pierwsza jest ok, a kolejne przypalam

albert9292
I do podsypywania podczas wałkowania ciasta lepiej użyć zwykłej białej mąki (dosłownie ciut by sie do wałka i blatu nie kleiło)

a z tym to fakt, cokolwiek bym nie robił i z jakiej mąki (chyba że bezglutenowe to ryżowa) to wtedy musi być zwykła biała, inne sie nie nadają jakoś
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Tutaj z jajkami sadzonymi i warzywami w srodku :):)





Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-25 05:48:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 14 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1140
Świetny się zapowiada, muszę przetestować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93283 Napisanych postów 362781 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1664116
naprawdę super przepis !!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Kurczę, dopiero zauważylem, że treść jest wklejoma dwa razy. Niestety nie moge edytować posta :(
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szukam przepisów na fit batony, fit ciastka - czy jest jakiś zbiorczy post z zebranymi przepisami?

Wiecej