Witam. Z racji tego, że czasami lubię zjeść sobie naleśniki, czy też gofry jestem zmuszony robić je z mąki pszennej, która nie jest jakaś mega zdrowa. Oczywiście są to sporadyczne posiłki (1-2x w tygodniu max). Dlatego myślę nad kupnem mąki gryczanej, której wydaje mi się, że nigdy nie jadłem. Moje pytanie jest takie, czy jest ona podobna w smaku do kaszy gryczanej? Pytanie może wydawać się głupie, ale mam po prostu odruchy wymiotne nawet na samą myśl o kaszy gryczanej. Po prostu nienawidzę posmaku tej goryczy. Jest to chyba jedyny produkt, który tak na mnie działa. Dlatego przed zakupem wolałem się upewnić, czy jest ona podobna w smaku? Może są jeszcze jakieś zamienniki mąki pszennej do tego typu dań (czyt. naleśniki, gofry, spody do pizz). Z góry dzięki.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Nie jest podobna w smaku do kaszy gryczanej. Ja akurat robię z mąki gryczanej białej. Nie wiem jak palona.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Jeśli nie lubisz posmaku gryczanej, kupuj niepaloną, jest zdecydowanie lepsza w smaku, bez takiego mocnego posmaku goryczy.
Biała gryczana, jest również super.
Co do mąk https://www.sfd.pl/Mąki,_po_które_warto_sięgać_będąc_nie_tylko_na_redukcji-t1144148.html
Ja osobiście robię z owsianej/ryżowej/jaglanej/kokosowej/żytniej/gryczanej. Z każdej wychodzą fajne naleśniki, gofry, placki, babeczki i inne wypieki.
Owsianą można mieszać z każdą z mąk, ryżową również, jaglana musi być połączona np. z gryczaną/żytnia lub owsianą, , podobnie kokosowa, inaczej może wyjść zakalec. No i jaglana i kokosowa to takie "wodne" mąki, sporo wody piją więc trzeba mieć dokładnie proporcje w przepisie ile tych dwóch mąk dać, a ile płynnych produktów.
Biała gryczana, jest również super.
Co do mąk https://www.sfd.pl/Mąki,_po_które_warto_sięgać_będąc_nie_tylko_na_redukcji-t1144148.html
Ja osobiście robię z owsianej/ryżowej/jaglanej/kokosowej/żytniej/gryczanej. Z każdej wychodzą fajne naleśniki, gofry, placki, babeczki i inne wypieki.
Owsianą można mieszać z każdą z mąk, ryżową również, jaglana musi być połączona np. z gryczaną/żytnia lub owsianą, , podobnie kokosowa, inaczej może wyjść zakalec. No i jaglana i kokosowa to takie "wodne" mąki, sporo wody piją więc trzeba mieć dokładnie proporcje w przepisie ile tych dwóch mąk dać, a ile płynnych produktów.
1
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Świetnie. Nie miałem pojęcia, że jest tego aż tyle. Teraz będzie problem, która wybrać ale pewnie zacznę od kokosowej, bo uwielbiam ten smak... Smak takich naleśników, czy też gofrów bardzo się różni? Nie jest to problem oczywiście, ale jestem ciekaw smaku tych mąk. Zaraz i tak wybieram się na zakupy, a nie wiem czy w takich sklepach jak Biedronka, czy Lidl są takie rzeczy.
Zmieniony przez - Lovac w dniu 2018-03-09 12:47:23
Zmieniony przez - Lovac w dniu 2018-03-09 12:47:23
...
Napisał(a)
Lidl na pewno, Netto, Auchan, Tesco. Kokosowa sama bez pomieszania np. z gryczaną, czy żytnią, nie nadaje się do naleśników, ona się rozpadłaby 

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Powodzenia co do naleśników z mąki kokosowej, j/w testowane wile razy, kiedyś pizze chciałem zrobić
co do naleśników z mąki ryżowej sa ok, z owsianej, ja robię miksa ryżowa z owisaną pół na pół
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2018-03-09 18:50:14

co do naleśników z mąki ryżowej sa ok, z owsianej, ja robię miksa ryżowa z owisaną pół na pół
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2018-03-09 18:50:14
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Kokosowa daje bardzo kruche ciastko. Rzeczywiście ciężko z niej zrobić cokolwiek.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
dla mnie osobiście jaglana bardzo fajnie wchodzi. A z jaglanej+tapioki wychodzą bardzo fajne naleśniory 

...
Napisał(a)
Jaglana jest ok, ale ciasto wychodzi trochę suche. W przypadku gryczanej jest według mnie lepsza konsystencja. Bardziej kleikowa i miękka.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Samodzielne układanie diety - początki, przygotowania, pytania.
Następny temat