SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[Lista] Zdrowe Znaleziska w "Gotowcach" - Dodaj Swoje Odkrycie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19546

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12172 Napisanych postów 22010 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627442
Flex - nie zgodzę się z Tobą. Są takie dodatki które dla mnie na wejściu wykluczają produkt np. tłuszcze trans, olej palmowy, MOM, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian etc. Jasne, że każdy może mieć swój subiektywny pogląd na zdrowe/niezdrowe...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Paatik
Aroy-D Mleko kokosowe
Składniki: ekstrakt z orzecha kokosa 60%, woda

Wprawdzie nie jest gotowcem do zjedzenia ale jako dodatek do curry niezastąpione. Jako jedno z nielicznych mleczek w puszcze nie ma dodatków gum i innych dziwnych rzeczy.


Nie wiem jaka jest jego cena, ale 60% zawartości to dość słabo.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Paatik
Parówki z szynki firmy Pikok-Lidl

Skład: mięso z szynki wieprzowej 93%, woda, sól, glukoza, ekstrakty przypraw, kolagenowe białko wieprzowe poniżej 0,1%, aromaty naturalne, susz z aceroli.

Dla tych co jadają takie cuda - skład naprawdę krótki jak na parówki...


Jadłem kiedyś parówki z ekstraktem z aceroli. Dla osoby z SIBO raczej nie polecam :) Ale reszta może spróbować.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Paatik
Flex - nie zgodzę się z Tobą. Są takie dodatki które dla mnie na wejściu wykluczają produkt np. tłuszcze trans, olej palmowy, MOM, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian etc. Jasne, że każdy może mieć swój subiektywny pogląd na zdrowe/niezdrowe...


Dokładnie, jak widzę w składzie margarynę (tzn. utwardzone tłuszcze PUFA) czy syropy glukozowo-fruktozowe, samą fruktozę, albo np. w wędlinach wypełniacze typu białko sojowe czy inne mączki zbożowe to już na starcie odpada. A uwierz mi, że produktów, które biorę do ręki, znajduję w składzie badziew i odkładam jest tak około 80% spośród wszystkich, które sprawdzam chodząc sobie po sklepie z ciekawości. Sprawa się jeszcze dla mnie dodatkowo komplikuje ze względu na niezbyt dobrą tolerancję dodatków mlecznych, a także dość dużej listy produktów na liście zakazanej SIBO. Biorę np. gotowiec typu polędwice drobiowe po meksykańsku a tam w składzie nie wiadomo dlaczego mleko. Biorę pizzę z lodówki np. Donatello w Biedronce, a tam w składzie azotany co już na starcie odpada w przypadku produktów, które poddaje się obróbce termicznej, bo azotany pod wpływem temperatury przekształcają się w niesamowicie szkodliwe substancje. Produkty spożywane na zimno np. pasztety, które mają w składzie azotany jeszcze oblecą, bo wtedy ich szkodliwość jest umiarkowana, a tak niewielka ilość nie stanowi problemu. Co innego po obróbce termicznej.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-18 19:05:07
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586


Bonne Maman Madeleine (Magdalenki) 300g

Skład: masło (28%), świeże jaja (21%), mąka pszenna, cukier, cukier inwertowany, mąka migdałowa, naturalny aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól, emulgator: lecytyna sojowa. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Sklep: Biedronka

Subiektywna ocena 3/5 (w kategorii słodycze: 4/5)
To słodycze, więc wiadomo że nie wcinamy codziennie paczki, albo i więcej ;) Raz na czas - jest to dobra alternatywa dla słodyczy napakowanych tłuszczami trans. To dalej spora dawka cukru, ale tutaj mamy prawdziwe masło i jaja. Skład bardzo skromny jak na słodycze co jest dużym atutem. W zasadzie brak sztucznych konserwantów i ogólnie rozumianej "chemii żywnościowej".

Również w takim większym opakowaniu:



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-18 19:25:16
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12172 Napisanych postów 22010 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627442
@domer - dam soga jak znajdziesz mleko z wyższą zawartością kokosa i bez dodatków:)Tu przynajmniej jest kokos plus woda.
A u konkurencji np:
- wyciąg z orzecha kokosowego 68%, woda, zagęstnik: guma guar, emulgator: Monostearynian poliksyetylenosorbitolu
- woda, ekstrakt z kokosa 40%, stabilizator: karboksymetyloceluloza, emulgator: polisorbat 60
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Kolejne słodycze...



Bonne Maman Sables Tout Chocolat (Czekoladowe Ciasteczka Maślane z Kawałkami Czekolady)
Skład: mąka pszenna, czekolada 33% (cukier, masa kakaowa, odtłuszczony proszek kakaowy, masło kakaowe, mleko w proszku, emulgator: lecytyny sojowe, naturalny aromat waniliowy), świeże masło 17%, cukier, świeże jajka, środki spulchniające do pieczenia (węglany amonu i sodu, difosforany), sproszkowane orzechy laskowe, kakao w proszku, sól. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz sezamu.
Sklep: Biedronka

Subiektywna ocena: 3/5
Również przyzwoity skład, szczególnie jak na słodycze. I również taktyka jak wyżej - okazjonalnie, bo to ciągle słodycze, mimo że trochę zdrowsze niż typowe.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586


Bonne Maman Galletes (Ciastka Maślane)
Skład: mąka pszenna, świeże masło 26,5%, cukier trzcinowy, świeże jajka, sól, odtłuszczone mleko w proszku, proszek do pieczenia (węglowodoran i pirofosforan sodu), naturalny aromat waniliowy.
Sklep: Biedronka

Subiektywna ocena: 3/5 (4/5 jak na słodycze)
Jeszcze nie idealne słodycze, ale już się powoli zbliżają do tej kategorii. Gdyby tak mąkę pszenną zamienić na jakąś odtłuszczoną mąkę orzechową, cukier trzcinowy na jakiś naturalny słodzik, no i może dla niektórych mleko też jest problemem... Ale i tak jest to całkiem ciekawa propozycja, okazjonalnie.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Arthass
Paatik
Flex - nie zgodzę się z Tobą. Są takie dodatki które dla mnie na wejściu wykluczają produkt np. tłuszcze trans, olej palmowy, MOM, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian etc. Jasne, że każdy może mieć swój subiektywny pogląd na zdrowe/niezdrowe...


Dokładnie, jak widzę w składzie margarynę (tzn. utwardzone tłuszcze PUFA) czy syropy glukozowo-fruktozowe, samą fruktozę, albo np. w wędlinach wypełniacze typu białko sojowe czy inne mączki zbożowe to już na starcie odpada. A uwierz mi, że produktów, które biorę do ręki, znajduję w składzie badziew i odkładam jest tak około 80% spośród wszystkich, które sprawdzam chodząc sobie po sklepie z ciekawości. Sprawa się jeszcze dla mnie dodatkowo komplikuje ze względu na niezbyt dobrą tolerancję dodatków mlecznych, a także dość dużej listy produktów na liście zakazanej SIBO. Biorę np. gotowiec typu polędwice drobiowe po meksykańsku a tam w składzie nie wiadomo dlaczego mleko. Biorę pizzę z lodówki np. Donatello w Biedronce, a tam w składzie azotany co już na starcie odpada w przypadku produktów, które poddaje się obróbce termicznej, bo azotany pod wpływem temperatury przekształcają się w niesamowicie szkodliwe substancje. Produkty spożywane na zimno np. pasztety, które mają w składzie azotany jeszcze oblecą, bo wtedy ich szkodliwość jest umiarkowana, a tak niewielka ilość nie stanowi problemu. Co innego po obróbce termicznej.



Naprawdę azotany są aż tak szkodliwe? Jadam takie produkty, które mają w składzie azotan sodu np boczek i poddaję go obróbce termicznej - ale nie przypuszczam, że w tym momencie wytwarzają takie szkodliwe substancje... :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Są szczególnie szkodliwe jedynie po poddaniu obróbce termicznej, gdyż następuje wtedy szereg reakcji chemicznych, które przekształcają je w związki niezwykle toksyczne. Jeśli jesz na surowo - to ok, szkodliwość wtedy nie jest duża. Również podczas gotowania, gotowania na parze, nie ma problemu, gdyż azotany przedostają się wtedy do wody, i w sumie jset to nawet zdrowsze niż spożywanie bez obróbki. Jednak podsmażanie takiego boczku na patelni to jest niestety bardzo kiepski pomysł.

"azotany i azotyny sodu i potasu – mogą powodować methemoglobinemię, sinicę - u niemowląt, oraz być przekształcane do rakotwórczych nitrozoamin;" - dlatego unikam większości sklepowych wędlin, kiełbas i boczków.

Podaję jak zwykle filmik osoby z którą zawsze się konsultuję w przypadku wątpliwości i jestem pewien jego kompetencji

minuta 6:21



?t=6m21s




Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-07-18 20:22:31
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy mam jutro zjeść mniej zeby w skali tygodnia sie zgadzalo?

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - brak efektów

WHEY premium