Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
Wracając do zamieszania na etykietach:
"W zależności od przepisów obowiązujących w danym regionie lub woli producenta danej żywności, przyjmuje się, że kaloryczność błonnika jest zerowa, wynosi 2 kcal/g lub tyle ile zwykłe węglowodany, czyli 4 kcal/g. W Stanach Zjednoczonych przyjmuje się, że rozpuszczalny błonnik ma 4 kcal/g, ale nierozpuszczalny błonnik 0 kcal/g. W Polsce przyjmuje się, że kaloryczność błonnika to ok. 2 kcal/g.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 25 października 2011 nałożyło od 13 grudnia 2016 włącznie na producentów żywności obowiązek przyjmowania, że kaloryczność błonnika wynosi 2 kcal/g. Według rozporządzenia do 12 grudnia 2016 włącznie informacje te mogły być przekazywane na zasadzie dobrowolności."
Znów, w innych rejonach świata błonnik traktowany jest jako tzw. net-carbs i nie wliczany w diecie jako źródło węglowodanów (podobnie jak np. słodziki 0 kcal).
Szacuny
4
Napisanych postów
359
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2837
Ok jem mielone ale ciżeko sie to przełyka. Dzisiaj zalałem zmielone siemie sokiem grejfrutowym i łatwiej przeszło przez gardło. Jak wy jecie zmielone? Dodam że 20g zmielonego objetościowo wychodzi dośc sporo a tyle mam w diecie do posiłku ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Wiek
41 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
17
Witam,mam pytanie dotyczące zawartości Węgli. Siemię lniane "sante" zawiera na 100g -wg etykiety -1,0g węgli,podczas gdy siemię innych firm zawiera nawet 18-28g węgli !? Czy ktoś wie skąd taka różnica?czy to błąd w druku? Pozdrawiam
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
pestka2010
Witam,mam pytanie dotyczące zawartości Węgli. Siemię lniane "sante" zawiera na 100g -wg etykiety -1,0g węgli,podczas gdy siemię innych firm zawiera nawet 18-28g węgli !? Czy ktoś wie skąd taka różnica?czy to błąd w druku? Pozdrawiam
Być może w jednym przypadku chodzi o cukry dla nas przyswajalne, a w drugim o całokształt węglowodanów na które składa się również w większości dla nas nieprzyswajalny błonnik będący jak wiadomo rodzajem polisacharydów (cukrów złożonych). Generalnie siemie lniane ma dość niewiele przyswajalnych dla nas węgli, jego IG oscyluje w granicach 35.
Generalnie w 100g siemienia masz w sumie ok 29g węglowodanów, z czego ok. 27g stanowi właśnie błonnik. Reszta (1,5-2g) to głównie sacharoza i odrobinę glukozy. W zasadzie węglowodany stanowiące błonnik nie należałoby wliczać w bilans kaloryczny, bo jak pisałem ich wchłanialność jest znikoma, a stanowią głównie pożywkę dla flory bakteryjnej oraz "materiał" usprawniający przemieszczanie się treści pokarmowej w jelitach, jak i również kilka innych funkcji np. przeciwutleniające w niektórych przypadkach.