SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak liczyć kalorie i makroskładniki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8448

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1060
Dziękuje za rady. Teraz oprócz robienia zdjęć codziennie rano zacznę mierzyć również obwody. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak mogę wliczyć np skwarki z boczku. Nie smażyłem na żadnym tłuszczu bo tłuszcz się z nich sam wytopił podczas smażenia. Skwarki zmniejszyły swoją objętość ponad dwukrotnie, cały tłuszcz został na patelni a to co zostało na skwarkach osączyłem jeszcze ręcznikiem papierowym. Skwarki były przysmażone prawie na wiór i nie czułem tam kompletnie nic tłustego. W takim razie jak mam je wliczyć do bilansu. Rozumiem że mam policzyć jako zwykły boczek, białko zostaje to samo natomiast tłuszcz zmniejszam o te 90% bo pewnie coś tam jeszcze zostało czy jak mam taki posiłek wliczyć?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6230 Napisanych postów 75800 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753507
Robienie zdjęć codziennie również nie ma żadnego sensu. Lepiej przeznaczyć ten czas na coś innego. Zdjęcia sylwetki raz na miesiąc. Rano na czczo, to samo ubranie, poza, odległość, światło.

Licz całość boczku. Nic nie zmniejszaj o 90%. Nigdy nie określisz dokładnie ilości kcal w źródle białka o wysokiej zawartości tłuszczów.


Zmieniony przez - domer w dniu 2017-07-08 13:36:17
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1060
Nawet jeżeli boczek przed wysmażeniem ma te około 47g tłuszczu na 100gram, po wysmażeniu zmniejszył swoją objętość i wagę a pół patelni zostało w tłuszczu który wylałem również liczyć jako 47g tłuszczu? I wtedy wliczać wagę przed wysmażeniem czy już po wysmażeniu?

I odnośnie jeszcze redukcji jaką obecnie stosuję, według kalkulatorów internetowych aby utrzymać wagę muszę przyjmować 3155 kcal ( 119g białka, 434g węgli, 106g tłuszczu ). Trochę zmodyfikowałem ponieważ z tego co słyszałem przy redukcji należy zwiększyć znacząco ilość białka, a zmniejszyć węglowodany tak więc moja dieta oscyluję mniej więcej w takiej formie : 2500 kcal ( 180g białka, 180g węglowodanów, 110g tłuszczu ). Coś do modyfikacji czy trzymać się tego?


Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-07-08 14:05:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6230 Napisanych postów 75800 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753507
Zapotrzebowanie kcal oblicz na podstawie wzoru:

https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html

Źle przeczytałeś, że należy zwiększyć znacznie białko i zmniejszyć węglowodany. Ustalasz 2g białka, tłuszcze 1-1,3g i reszta kcal węglowodany.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17680 Napisanych postów 132075 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460293
co do boczku nadal liczysz że jest to 100g choć po upieczeni ma 50 i jedynie co to tłuszczu mozesz trochę odjąć, wszystkiego nie wytopisz.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalorie w dni treningowe vs nietreningowe

Wiecej