SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KARNAWAŁOWE SZALEŃSTWO Z KUCHNIĄ SFD - KONKURS

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15980

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Ciastki w czekoladzie z dodatkiem masła orzechowego

Składniki:
1) ciastki:
-60g zmielonych na mąkę płatków owsianych
-20g mąki kokosowej
-10g masła
-20g oleju kokosowego (może być 30g zamiast masła)
-słodzik ( u mnie ok. 15g erytrolu)
-woda

2) Czekolada:
-40g oleju kokosowego
-30g gorzkiego kakao
-słodzik

Przygotowanie:
1) Ciastki:
Olej kokosowy i ew. masło rozpuszczamy dodajemy do sypki składników i zagniatamy. Ciastko będzie wychodziło dość sypkie więc formując dolewamy stopniowo odrobinę letniej wody. Formujemy małe ciasteczka (u mnie były malutkie, tak żeby weszły do foremek ) i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przed każdym ciasteczkiem najlepiej zwilżyć ręce bo bardzo chłoną wodę i mogą się rozsypywać. U mnie z podanej porcji ukleiłam 10 z czego 6 poszło do czekoladek a reszta została zjedzona solo Ciasteczka pieczemy ok 15-20 min (aż się zarumienią) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż całkowicie ostygną.

W między czasie rozpuszczamy olej kokosowy, który mieszamy ze słodzikiem (ilość zależy od preferencji słodkości czekolady ) i kakao. Łyżeczką wylewamy odrobinę przygotowanej czekolady na dno foremek i chowamy je do zamrażarki. Po wystudzeniu ciasteczek wyciągamy foremki i układamy w nich ciastki, następnie nakładając na nie masło orzechowe. Całość zalewamy pozostałą czekoladą i wkładamy do zamrażarki.

Jednak czekoladka to ok: 205 kalorii. B: 2,5 T:19 W:6
Mi z przepisu wyszło 6














Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2017-02-17 08:06:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie.

Składniki:

Spód:
-75g nerkowców
-60g wiórków kokosowych
-50g płatków owsianych
-100g daktyli

Masa:
-200g suchej kaszy jaglanej
-600g dowolnego mleka
-słodzik
-20g masła orzechowego

Polewa:
-40g oleju kokosowego
-30g ciemnego kakao
-słodzik

Przygotowanie

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 40 min. Po tym czasie miksujemy jem z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki.
Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na przygotowany spód.
Olej kokosowy roztapiamy i łączymy z kakao i słodzikiem. Polewamy nasze ciasto. Można udekorować płatkami migdałów Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. (polewa po zastygnięciu chrupie jak magnum )

Makro dla całego ciasta ok: 3200 kcal . B:100 W:305 T:176










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 1192 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 66790
Super fit kebab(zamiennik 100g ryżu +kura)

Tortilla
100g mąki ryżowej+woda, sól, pieprz

Mieszamy mąkę z wodą i smażymy na mocno rozgrzanej patelni.(Jeśli nie mamy przynajmniej 18 calowej patelni, smażymy na 2x ;))

Farsz

200g kurczaka, warzywa,

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy z przyprawą do kebaba. Warzywa wedle uznania.

Sos czosnkowy
30ml jogurtu naturalnego, pół ząbka szosnku, zioła prowansalskie, 1 tab słodzika

Sos ostry

50ml przecieru pomidorowego, szczypta chilli, 2 całe papryczki peperoni, sól, pieprz

Zawijamy wszystko i jeśli posiadamy grill to grillujemy przez ok 10 min. Nie jest to konieczne, nawet bez tego kebab lepszy niż u turka:)

B:50,3 W:81,1 T:7,3














3

„Ciężar musi być ciężki”Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Proste i szybkie mielone z kaszą jęczmienną perłową.

Składniki: (na 4 kotlety)
-200 mięsa mielonego z szynki wieprzowej
-50g kaszy jęczmiennej perłowej
-ząbek czosnku
-łyżka oleju
-przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra,pieprz, sól, kurkuma.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy. Do mięsa dodajemy olej zagniatamy je z czosnkiem i przyprawami. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i formujemy kotlety. Pieczemy ok. 25-20 min w temp. 180 stopni. Podawać z dowolnym sosem. U mnie w towarzystwie leczo z cukinii







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 76 Wiek 43 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 335
"Karnawałowo - tłustoczwartkowe" lecz mam nadzieję, że trochę bardziej zdrowe:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej ( pół na pół żytnia z pszenną)
2 żółtka
2 łyżki miodu
100g jogurtu naturalnego
15 min w 180 stopniach w piekarniku...
SMACZNEGO!!!










4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Lodowe proteinowe babeczki owocowe

Składniki: 12 babeczek
-60-70g płatków owsianych
-100g masła orzechowego
-średni banan
-120g malin mrożonych (lub nie)
-70-80g odżywki białkowej
-220-250g jogurtu greckiego 0
-mleko

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy, ale nie na mąkę. Podgrzewamy masło orzechowe i mieszamy z nim płatki oraz mleko (dolewałam na oko, powstanie bardzo gęsta masa) . Powstałą masą wykładamy dno foremek. Maliny rozmrażamy, wybieramy owoce z soku i wrzucamy do połowy jogurtu. Dodajemy kilka łyżeczek pozostałego soku malinowego, połowę porcji odżywki białkowej, mieszamy, ew. dosładzamy słodzikiem lub dodajemy więcej odżywki jeśli nie będzie wystarczająco słodkie. Drugą połowę jogurtu blendujemy z bananem i odżywką. Przekładamy przygotowane kremy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki.

1 babeczka to ok. 116 kcal : B:8g W:8g T:1g















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Śniadaniowe serniczki

Składniki:
Na ok. 6 serniczków.
-50g twarogu półtłustego
-3 jajka
-10g erytrolu
-10g odżywki białkowej ( u mnie lody waniliowe)
-10g mąki kokosowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy. Masę odstawiamy na ok. 15 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przelewamy masę do foremek (ok. 1/2 objętości). Pieczemy do zarumienienia się serniczków ok. 20-25 min. Szybko i smacznie

Całość ma ok. 370 kalorii. B:37 W:5 T:23







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 76 Wiek 43 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 335
Batony "freestyle"
Szklanka płatków
2 łyżki miodu
2 banany
oraz po garści wg uznania:
- suszone śliwki
- słonecznik
- orzechy
- siemie lniane
- sezam
- rodzynki
- żurawina

Mieszamy i na 15-20 min do piekarnika na 180 stopni.
Dla miłośników czekolady można zastosować opcję z polewą.
Zdrowego smacznego!







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
SUSHI z omletem TAMAGO i innymi

jako fanka sushi, pokaże Wam jak zrobic fajne rolki z omletem tamago i innymi bajerami :)

Składniki:
ryż do sushi,
płaty nori
ocet ryzowy,
sos sojowy
imbir,
wasabi
sezam

Dodatki
jajka 2 , cukier, sos sojowy , olej do smażenia - na omlet tamago
papryka
ogórek
mango
tuńczyk lub inna ryba

Przygotowanie
1. gotujemy ryż ok 10-15min. Studzimy i dodajemy 1 łyżkę octu ryżowego na 1 woreczek ryżu
2. przygotowanie omleta: 2 jajka wbijamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i sosu sojowego
3. na rozgrzanej patelni wlewamy pierwszą warstwę, jak sie zetnie zwijamy w rulon na bok i dolewamy kolejna warstwę jajek. Nadal zwijamy w rulon aż skończą sie jajka. CHodzi o to żeby uzyskac omleta ale zwiniętego w rulonik jak na zdjęciu.
4. Dodatki kroimy w paski. Mango obieramy bo ze skórą cieżko zjeść

Skręcanie rolek
5. Kładziemy płat nori na na matce do skręcania. Nakładamy ryż tak żeby 2-3cm płatka zostały puste.
6. nakładamy dodatki jakie dusza zapragnie. U mnie: mango, omlet, tuńczyk, warzywa.
7. Skręcamy matą i dobrze dociskamy. Tniemy na rolki i kładziemy na talerzyk.
8. Dekorujemy tym co zostanie z dodatków i posypujemy sezamem.

Podajemy koniecznie z wasabi, imbirem do oczyszczania kubków smakowych i sosem sojowym (do maczania rolek)
Jemy pałeczkami lub palcami
Nie używać widelca :D















3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Niskotłuszczowe muffinki białkowo jabłkowe

Składniki:
Jogurt grecki 150g
Mąka ryżowa 80g (można dać inną)
Jabłko 180g
Karob 30g
WPC 80g
Jajko 1szt.
Proszek do pieczenia 7-8g (duża łyżeczka)
Ewentualnie słodzik

1. Jabłko trzemy na tarce.
2. W misce mieszamy mąkę, WPC, proszek do pieczenia, karob. Jak ktoś chce słodsze to dosłodzić słodzikiem. Dodać jogurt i jajko i miksować na jednolitą masę.
3. Dodajemy starte jabłko i mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. (Można nastawić od razu bo masę robi się bardzo szybko)
5. Wykładamy masę do foremek do muffinek.
6. Wstawiamy do piekarnika. Ja przetrzymałem 12 minut, ale wydaje mi się, że 10 jest wystarczająco.
7. Jemy aż się uszy trzęsą.

Makro dla całości:
Białko: 83,05g ; Węglowodany: 112,60g ; Tłuszcz: 14,93g ; kcal: 917,01

Wyszło 12 sztuk, zatem dla jednej sztuki wychodzi:
Białko: 6,92g ; Węglowodany: 9,38g ; Tłuszcz: 1,24g ; kcal: 76,42






Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Muffiny - mega dobre!

Następny temat

Pancakes protein

WHEY premium