1. Chciałbym zapytać jak to jest z tym liczeniem kalorii na low carb. Czytałem, że proporcje to 2,5-2g białka na kg ciała, węgli 0,8 * białko, reszta tłuszcz. Stosuję na redukcji, potem na masie.
Aktualnie zrzucam tłuszcz na deficycie, więc staram się używać chudszych mięs i oliwy, mniej więcej zawsze średniotłusty boczek też, by jakoś oszacować kalorie i ich nie przekraczać.
Zastanawiam się czy na masie też tak dokładnie trzeba się mieścić w ustalonych nadwyżkowych kaloriach, czy można je przekraczać tłuszczem? Niektórzy piszą, że można nie liczyć, bo z nadmiaru tłuszczu i tak nic się nie odłoży (ale też bez przesady, np. 300 kcal jeszcze nadwyżki z tłuszczy bo taka partia mięsa się trafiła). Tu nasuwa się myśl, by jeść mięso typu karkówka, która bywa różnie tłusta więc ewentualnie śmiało podlewać dodatkowo olejem/oliwą, co sądzicie?
2. Jem dziennie: 1 jabłko, 5 marchewek, 2 tabletki witaminy A + E. Co sądzicie o tym, dołożyć jeszcze jakiś suplement diety czy powinno wystarczyć witaminek ? Czytałem, że u sportowców zamiast rzucać się na suple typu kreatyna najpierw trzeba dbać o witaminy.