SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KARNAWAŁOWE SZALEŃSTWO Z KUCHNIĄ SFD - KONKURS

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15973

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez Malinowa za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 842
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 842
BABECZKI PROTEINOWE

Składniki:
Płatki Owsiane 100g
Rodzynki 70g
Kakao 20g
Miód 35g
Mleko 3.2% 100ml
jaja 3sztuki
izolat białek serwatkowych 70g


Wykonanie:

Wszystkie składniki Razem mieszamy na jednolitą mase zalewamy forme babeczek masą , foremki najlepiej silikonowe. i zostawiamy w piekarniku na 15minut 200 stopni. Wyjmujemy ,czekamy do ostygnięcia. Najlepiej Smakują do Kawy lub z mlekiem. Jakby dla kogos były za suche można dodac 200g jabłka wtedy wychodza idealne. :)
Poniżej zdjecie Przygotowania po Kolei.















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
ROLADA MIĘSNA [LC]

Jako fanka dań z prostych składników, wymysliłam taka roladkę.
Po przekrojeniu fajnie wygląda, więc mozna podać na Karnawałowym balu i podjadać po kawałeczku :)
Robota: 20min

Składniki
- mielone mięso ok 0,5kg (z szynki u mnie, może być z indyka lub jakie lubiecie)
- jajka 2-3szt
- otręby 2-3 łyżki
- koncentrat pomidorowy pół słoiczka
- cebule 2szt
- koperek
- przyprawy : sól, pieprz, czosnek, papryka,
- ewentualnie: ser żółty lub mozarella

Wykonanie
1. Mielone do gara i gotujemy . Po ugotowaniu mieszamy z koncentratem i dodajmey paprykę.
2. Cebule kroimy i smażymy (oczywiście bez tłuszczu. Dodać przyprawy.
3. Otreby namacxzamy wodą, dodajemy dużo koperku i wbijamy jajka. Mieszamy. Mieszankę wylwemay na blachę i pieczemy ok 10min w 180stopniach. Jak sie upiecze, studziemy. Z łatwościa placek odchodzi od papieru.
4. Na placek kładziemy mięso mielone, nastepnie cebulę. Zawijamy w roladę. Można owinąc folią spozywczą i zostawić na noc w lodówce żeby było bardziej sie trzymało.
5. Jemy :D
6. Można dodać warstwę sera (np. mozarelli) , jak komuś fat nie przeszkadza ;)

Makro
z mielonym z szynki 500g, 2 jajka i 2 duże cebule i 100g koncentratu
Na całość:
B 125/ W 37 / T 50












Zmieniony przez - natalijka w dniu 2017-02-06 09:47:24
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 381 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 47758
:)

Je..baĆ k***y w przepocontch majtacH!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Trochę czasu urwałem i zrobiłem coś co mi od jakiegoś czasu chodziło po głowie, prosta rzecz a wyszła niesamowicie pysznie, u mnie w pracy zajadali się jakbym przyniósł deser od Wojciecha Amaro :)

Twarogowe kulki mocy

Składniki:
250g twarogu
10g Karobu (zależy jak kto lubi mocno kakaowe)
Erytrytol - wg uznania jakie kto chce słodkie

40g Ryż preparowany
30g Olej kokosowy
20g Karob

1. Do pojemnika, w którym będziemy mogli dokładnie zblendować twaróg wsypujemy karob i słodzik. Zalewamy 10-15ml wody (jak najmniejsza ilość). Dodajemy twaróg i blendujemy na gładką masę. Im bardziej się przyłożymy do blendowania, żeby była głądziutka masa to będzie smaczniejsze. Po zblendowaniu odstawiamy najlepiej do zamrażalnika żeby było twardsze, żeby łatwiej się kulkowało.
2. Na patelni podpiekamy/prażymy ryż preparowany aby był bardziej chrupiący. Ja spróbowałem część ryżu podprażonego a część nie, obie wersje są pyszne, aczkolwiek w tej prażonej mamy dodatkowo fajny efekt tego co wszyscy lubią - chrupanie :) Poziom uprażenia kwestia indywidualna. Zdejmujemy ryż i wsypujemy do miski. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy Karob i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę studzimy do temperatury, jak najniższej, ale takiej żeby olej nie wchodził w stan stały. Po ostudzeniu wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy, aby nie było luźnej frakcji czekolady, wszystko ma być na ryżu. Odstawiamy żeby zastygło wszystko na ryżu.
3. Po zastygnięciu polewy na ryżu, wyciągamy Naszą masę z zamrażalnika jeżeli już odpowiednio stwardniała. Formujemy w rękach (warto pomoczyć lekko) małe kulki i obtaczamy w ryżu. Formujemy w rękach kulki wciskając ryż w masę i odkładamy. Kulki lepiej robić nie za duże. Po wykorzystaniu całej masy twarogowej i ryżu nasze kulki konsumujemy lub odkładamy w chłodne miejsce. Warto w zamkniętym pojemniku. Kulki można jeść przez kilka kolejnych dni i nic im się smakowo nie dzieje, aczkolwiek należy mieć na uwadze, że z czasem tracą swoją chrupkość jeżeli Nam na niej zależy. W smaku? Pyszne zarówno dla Nas nieśmiertelnych jak i dla zwykłych zjadaczy chleba.

Mi zależało na niepodbijaniu kcal, ale można śmiało dodać coś w środek, orzech, albo masę zrobić z orzechami lub masłem orzechowym, rodzynkami. Twaróg lubi wszystko :)

Makro całkiem względne, coś miłego słodkiego i zbilansowanego i co trzeba przyznać są bardzo syte:
Białko: 53,7g
Węglowodany: 48,1g
Tłuszcze: 29,5g
kcal: 672,2

Mi wyszło 15 kulek, zatem makro jednej:
Białko: 3,58g
Węglowodany: 3,21g
Tłuszcze: 1,97g
kcal: 44,81






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
kotleciki marchewkowo fasolowe z kurczakiem (lub bez)

Składniki:
-350g marchewki
-puszka białej fasoli
-50g płatków owsianych - zmielonych na mąkę
-50g kaszy jaglanej
-40g oleju kokosowego
-*opcjonalnie 100-200g piersi kurczaka
-mała cebula
-ząbek czosnku
-przyprawy: wędzona papryka, pieprz, sól, majeranek, szczypta imbiru

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Fasolę odcedzamy, wrzucamy do miski razem z rozpuszczonym olejem, posiekaną drobno cebulą, czosnkiem i blendujemy gładką masę. Dodajemy marchewkę, płatki owsiane, ugotowaną kaszę, przyprawy i wszystko mieszkamy. Na końcu dodajemy kurczaka pokrojonego w bardzo małe kawałki (ja swojego wcześniej podsmażyłam, ale myślę że można dodać surowego). Na całość przygotowanej masy proponuję dodać 150-200g kury. Ja swoja masę podzieliłam na dwa - połowę robiłam z kurczakiem (100g) i połowę bez.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formujemy kotleciki i układamy na blaszkę/ruszt pokryte papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min. Dobrze przerzucić kotleciki na drugą stronę ok. 15 min. przed końcem pieczenia, ale nie jest to konieczne. Bardzo dobrze pasuje do nich sos czosnkowy
Z przepisu wychodzi ok 9-10 kotlecików. Można mrozić po upieczeniu.

1 kotlecik: KCAL BIAŁKO WĘGLOWODANY TŁUSZCZE
103,0 kcal 3,2 g 13,5 g 4,0 g

















Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2017-02-08 21:37:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
Drożdżówki z Serem LowCarb

Kolejny przepis z prostych składników, łatwy w wykonaniu i super makro.

SKładniki:
- otreby 4-5 łyżek
- jajka 2szt
- drożdże - instant 2łyżeczki lub świerze
- ser biały 250g
- budyń śmietankowy/waniliowy
- słodzik

Wykonanie
1. piekarnik nagrzewamy do ok 165stopni
2. Oddzielamy żółtka od białej i białka ubijamy
3. Masa serowa: 2 łyżki sera dobrze rozgniatamy z kilkoma kapsami słodzika i połową budyniu (20g)
4. Masa ciasta: zółtka, otręby, pozostały ser ok 200g, połowę budyniu, drożdżę , kilka kapsów słodzika mieszamy w drugiej misce. Ja wygniatałam rękami.
5. Dodajemy delikatnie białka do masy ciasta.
6. Formujemy placuszki z masy na ciasto i kładzimey na blasze do pieczenia.
7. Kuleczkę masy serowej kładziemy na ciasto. Nie wgniatamy bo sama opadnie.
8. Pieczemy ok 20min.
9. Jemy :D

Makro na całość:
66 g B / 54 W / 12 T












Zmieniony przez - natalijka w dniu 2017-02-13 10:15:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Potrawka z batatów i fasoli

Składniki :
-500g batatów
-puszka fasoli
-puszka krojonych pomidorów
-duża papryka
-duża cebula
-przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka suszonych liści kolendry, łyżka kuminu, łyżeczka papryki wędzonej , spora szczypta chilli, sól
-tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Bataty kroimy w dużą kostkę, skrapiamy olejem pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed ok 20-30min. W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę, również w miarę duże kawałki. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy paprykę i podsmażamy razem, dodając na koniec przyprawy. Przerzucamy warzywa do większego garnka, dorzucamy pomidory oraz odsączoną fasolę. Dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min. Po tym czasie dodajemy upieczony bataty i wszystko mieszkamy.

Świetne jako dodatek, ale bardzo dobrze sprawdzi się również jako samodzielne danie
U mnie jak widać w towarzystwie klopsików z szynki wieprzowej i kaszy pęczak.














Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2017-02-13 18:33:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 1192 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 66790
Naleśnikowy przekładaniec z polewą czekoladową

Składniki:

ciasto na naleśniki
-300g mąki żytniej lub ryżowej
-250ml mleka 3,2%
- 6 jajek
- 10 słodzików stewia

Mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę i smażymy na patelni. Mi wyszło 12 sztuk.

Masa

-250g twarogu wedle upodobań, ja dałem półtłusty
-50g ulubionego wpc ( mieszamy z małą ilością wody na budyń)
-80g jogurtu naturalnego w przypadku jeśli masa jest zbyt sucha

Mieszamy wszystko razem w misce

Polewa
80g roztopionej gorzkiej czekolady

Owoce do dekoracji
-Truskawki 250g :P

Sprawa dosyć prosta: bierzemy naleśnik, rozprowadzamy na niego łyżkę masy i tak na zmianę. Polewamy roztopioną czekoladą ;)

Wartości odżywcze w całym torcie: 166 B 85t 245w 2420kcal

















Zmieniony przez - TheMateusz997 w dniu 2017-02-13 22:04:55
6

„Ciężar musi być ciężki”Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Ptasie mleczko :)

Składniki:
Spód:
-50g orzechów nerkowca
-30g daktyli
-można dodać też pestki dyni lub słonecznika ale w przedstawionej wersji brak
-w wersji z dodanym karobem też było fajne
Pianka:
-4 białka jaj
-żelatyna 15g
-erytrytol wg uznania (u mnie ok. 30g)
-sok z połówki cytryny lub pomarańczy
-można dodać wanilię
Polewa:
-Olej kokosowy 30g
-Karob 20g
1. Orzechy nerkowca i daktyle zalewamy wodą, odstawiamy na parę godzin (ja odstawiłem na noc). Odsączamy i blendujemy. Można na gładką maślaną masę ale ja polecam zostawić coś do ugryzienia. Wykładamy do pojemnika.
2. Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i chwilę zostawiamy żeby sobie działało. Dodajemy słodzik i troszkę wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż nam się rozpuści całkowicie i powstanie pewnego rodzaju piana. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj ubijamy na sztywno (jajka przed rozbiciem sparzyć). Do żelatyny wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy. Do piany z białek dodajemy naszą „pianę” żelatynową i delikatnie mieszamy łyżką, żeby nie popsuć struktury piany. Przekładamy do pojemnika z wyłożonym spodem. Zostawiamy do zastygnięcia.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z karobem na gładką masę. Gdy pianka już jest sztywna a polewa przestygnięta polewamy naszą piankę. Zamykamy lub przekrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce żeby sobą przeszło.

Makro:
Białko/Węglowodany/Tłuszcz/kcal: B-38,2g / W-50,9g / T-52,4g / k-828,1








Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-02-15 09:09:16
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Muffiny - mega dobre!

Następny temat

Pancakes protein

WHEY premium