SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przechowywanie żywności

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1669

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 167 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7715
Witam!


Chciałem zapytać jak radzicie sobie z przechowywaniem gotowych posiłków. Do tej pory miałem czas na to aby codziennie gotować (stałe godziny pracy). Od nie dawna zmieniła mi się sytuacja, czasu mam dużo mniej, a niekiedy wcale...

Wiem, że ludzie radzą sobie w ten sposób, że jednorazowo robią posiłki na kilka dni, następnie do pojemników i potem do lodówki.
Ile mniej więcej czasu taki posiłek w lodówce może leżeć i się nie zepsuć???

Pozdrawiam!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6318 Napisanych postów 76309 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756450
Mięsa, ryby, ryże, kasze, surówki, spokojnie można po obróbce przechowywać w lodówce 2-3 dni. Również możesz po upieczeniu zamrozić mięso. Sam tak robię czasami.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3798 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68756
Wszystko zależy co i jak ugotujesz, a także czy to prawidłowo przechowasz - każda potrawa ma własny czas przydatności.
Ryże, kasze, mięsa - wytrzymują kilka dni w lodówce. Ryby, warzywa - krócej.
Radziłabym Ci nie pakować od razu jedzenia w pojemniki (jeśli masz je z tworzywa), tylko trzymać pod przykryciem w metalowym lub szklanym naczyniu i pakować co dzień na bieżąco, aby skrócić czas kontaktu z plastikiem.

Używając soli i różnych ziół, przypraw - konserwujesz jedzenie i przedłużasz jego trwałość, np. pieprz, imbir, cynamon, kurkuma, jałowiec, goździki, chili - dobrze konserwują. Podobnie, zakwaszanie jedzenia pomidorami (przecierem), octem i innymi kwasami - pomaga przedłużyć trwałość.
Pozdrawiam.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-01-30 14:45:14
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3041 Napisanych postów 51776 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350105
Rozwiązaniem może być też wekowanie wszelkich mięsnych sosów, czy też mrożenie gotowych już dań - pieczonego/smażonego mięsa itd.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3798 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68756
Dokładnie, zawekować (czy zamrozić) można najróżniejsze rzeczy i po otwarciu na pewno to smakuje lepiej, niż po długim przechowywaniu w lodówce...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 167 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7715
Dzięki za dobre rady
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 102 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2959
Żeby nie tworzyć kolejnego tematu to sie podczepię. A jeżeli robi sobie jedzenie np. kurczak ryż surówka i schowam do lodówki to następnego dnia mogę zjeść taki posiłek nawet zimny? Na uczelni nie mam gdzie podgrzać jedzenia, Jedzenie takiego posiłju w żaden sposób mi nie przeszkadza, ale zastanawiam sie czy nie ma jakis minusów takiego rozwiązania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3798 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68756
Najwięcej na wartości tracą przy przechowywaniu warzywa. Surówki czym świeższe, tym więcej mają witamin; najlepiej je robić krótko przed jedzeniem. Jeśli więc jest jakaś opcja, by jadać świeżo zrobiona surówkę (np. do innego, wieczornego, posiłku), to warto ją wykorzystać, a na uczelnię zabrać warzywa w całości, w większych kawałkach (niż w surówce) czy w ogóle - zamiast warzyw, owoce.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 102 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2959
Ale nic się złego nie dzieje z ryżem i kurczakiem jak jem go na zimno? Dziękuję za odpowiedź ;)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3798 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68756
Nic bardzo złego z tym ryżem i kurczakiem się nie dzieje, aczkolwiek po ugotowaniu każdy produkt białkowy (mięsa) czy skrobiowy (ryże, ziemniaki itd.) - zaczyna się powolutku rozkładać, psuć, ulega działaniu bakterii... Tworzy się jakaś ilość niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego im dłużej leżą, tym gorzej smakują - wyczuwamy, że nie jest to już pierwszej świeżości jedzenie, chociaż jeszcze nadaje się do zjedzenia.

Z tego względu warto do takiego dłużej przechowywanego jedzenia zawsze dodawać świeże warzywa czy surówki, jakieś produkty bogate w antyutleniacze - one pomagają zneutralizować w organizmie szkodliwe związki. Warto też dobrze doprawiać takie jedzenie przeznaczone do dłuższego przechowywania , by jak najmniej tych niekorzystnych procesów w nim zaszło.

Osobna sprawa to skrobia oporna, która powstaje w produktach skrobiowych po ich ostudzeniu. Są przez to trochę trudniej strawne, mniej sycące. Skrobię oporną potrafią częściowo rozłożyć dopiero bakterie w jelitach, żołądek nie daje jej rady.
Dlatego zimny ryż czy makaron może nie sycić tak dobrze, jak na ciepło, a wrażliwsze osoby mogą mieć dolegliwości jelitowe (wzdęcia itp.) jakiś czas po zjedzeniu takich produktów.

Czyli w sumie - jeśli nie szkodzi Ci takie jedzenie, możesz tak jeść. Nie jest to może ideał, ale i tak dużo lepsze niż jakiś fast-food kupiony byle gdzie.

Z moich obserwacji - skrobiowe produkty (np. makaron) - wytrzymują dłużej, jeśli po ugotowaniu doda się do nich tłuszczu, np. oleju, masła i dokładnie wymiesza. Tłuszcz pokrywa je z wierzchu i odcina dostęp powietrza oraz bakterii.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 102 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2959
Świetnie odpowiedziałaś na moje pytanie i juz wszystko wiem. Jeszcze raz dziękuję bardzo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1144 Napisanych postów 3798 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68756
Proszę bardzo :).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ile kg wody chudniemy na poczatku diety?

Następny temat

Czy koncentrat pomidorowy pudliszki jest dobry?

forma lato