SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Złe samopoczucie na diecie bogatej w węgle

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3629

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3960
Cześć,

Kiepsko znoszę większe ilości węgli w diecie. Poniżej opiszę jak się czułem i może ktoś podpowie, co jest tego powodem albo ewentualnie, jakie badania zrobić.

Od trzech lat moja główna forma aktywności to rower (wcześniej siłka). Od wiosny zeszłego roku (2016) zacząłem bardziej pilnować kolarskiej michy. Internety radziły, żeby podstawą diety były węglowodany. No to jadłem ryż/kasze, płatki owsiane, rodzynki, miód, owoce trochę pieczywa (około 400-500g węgli na dzień). Początkowo na tej diecie czułem się w miarę dobrze, ale im dłużej na niej byłem tym gorzej się czułem. Latem byłem w stanie zrobić tylko 1 dość intensywny trening w tygodniu, po którym resztę tygodnia dochodziłem do siebie. Kiepsko regenerowałem się, mięśnie ud praktycznie cały czas mnie lekko bolały/piekły. We wrześniu było jeszcze gorzej. Ciągle miałem lekko wzdęty brzuch, do tego czułem się zmęczony i zamulony. Były dni, że po powrocie z pracy od razu kładłem się spać i spałem do rana. Nie wiem czy to po tym, co jadłem, ale pojawił się również problem ze skóra głowy.
Na październik, listopad i grudzień zaplanowałem redukcję. Jak parę lat temu robiłem redukcję to dobrze czułem się na low carb, więc i tym razem obciąłem węgle do około 100g na dzień. Po tygodniu tej diety poczułem się jak nowo narodzony. Odmuliło mnie. Z czasem uda doszły do siebie. Od listopada w weekendy robię 1 dzień z dużą ilością węgli – po 1 dniu na węglach czuję się dobrze. Pomimo tego, że jeszcze jestem na redukcji (przez 3 miesiące -5kg) to mam więcej energii niż np. latem. Czuję się wypoczęty. Na rowerze jeździ się dużo przyjemniej.

Nie zamierzam wracać do dużych ilości węgli w diecie, ale chciałbym wiedzieć co może powodować takie objawy i czy jest się czym martwić.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3960
M-ka
Stosowana przez Ciebie dieta nie była absolutnie dobra do opisywanych przez Ciebie okoliczności. Dlatego wstrzymałabym się na Twoim miejscu z wyciąganiem daleko idących wniosków na temat węgli ogółem.

400-500g dziennie węgli przy zbyt wysokim BF, to niestety BARDZO dużo i może wystarczyłoby ograniczyć to do 250-350g na dzień, dobierając je z lepszych źródeł - i problem zamulenia by zniknął. Nie potrzeba od razu popadać w skrajność jadania 100g węgli dziennie.

No i pozostaje kwestia reszty diety - ilości białka, doboru źródeł tłuszczu itd. Tam też mogłeś robić błędy, ale nie da się tego stwierdzić, jeśli nie pamiętasz szczegółów.


WnMPapa
Dokładnie, to nie weglowodany są złe, tylko ich nieumiejetne wykorzystanie. W nadmiarze szkodzi wszystko, nawet woda. Tak samo nieumiejetnie przeprowadzona dieta wysoko tłuszczowa, opierająca się w większości o np. maslo orzechowe, mogłaby wyrządzić więcej biedy niż korzyści. Nie popadajcie ze skrajności w skrajność .

Gluten to temat rzeka i ile ludzi tyle opinii. Każdemu polecam czasowe jego odstawienie, w większości zauważalne są pozytywne efekty/lub po powrocie do spożywania - negatywne.

Autorze, prawdopodobnie umieszczając węgle w każdym posiłku, namieszales sobie z gospodarką cukrową. Przejście w takim przypadku na diety typu paleo, lc niemal zawsze będą poprawialy samopoczucie


Zgadzam się z Wami w 100%, że przez niedostosowaną dietę doszło do jakiegoś rozregulowania. Trochę się martwiłem, że to rozregulowanie może być objawem jakieś choroby, dlatego postanowiłem napisać na SFD. Zwłaszcza, że 400-500g węgli nie wydawało mi się być jakąś ekstremalną ilością. Do tego ja staram się wybierać jak najmniej przetworzoną żywność a znajomi wcinają "Big Mac'a i frytki" i nic im nie dolega ;)
To że teraz jestem na 100g węgli nie znaczy, że już nigdy nie zamierzam ich zwiększać. Kiedyś dobrze czułem się na takiej diecie, więc zastosowałem ją raz jeszcze i akurat świetnie zadziałała. Z czasem pewnie dorzucę trochę węgli ale nie będzie to już 400-500g.

czosnecki
Na tłuszczach ja natomiast czuję się lepiej. WW w diecie jak mam powyżej 200 to "źle działam". Natomiast na tłuszczach żaden zamulator mnie nie dopada, na siłowni działam jak prasa, krócej śpie, ogólnie jestem rześki. Najprościej ujmując to na ww mam odczucie jakbym autem jeździł z trochę zaciągniętym ręcznym.

Może z jakiegoś powodu część ludzi kiepsko reaguje na węglowodany, np. ja i czosnecki i nie jest to objaw żadnej choroby i po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Trochę mnie uspokoiliście.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak to jest jak ruszy insulina do dzieła :( Tracisz siłę, tracisz regenerację .. Właśnie dlatego nie jestem zwolenniczką jedzenia ww a głownie zbóż, które sieją ''spustoszenie'' w naszym organizmie. Miałam ten sam problem, odkąd przeszłam na paleo-co polecam wszystko przeszło. Również i Ty możesz spróbować :) Hm co objaw. Może to być wynik cukrzycy tak jak opisałam insulina, możesz sobie poczytać o tym. ogólnie niska podaż ww niczego nie psuje. Możesz tak jadać
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
spróbuj się przerzucić na dietę ukierunkowaną na spożycie tłuszczu

a do koleżanki małe pytanie - jakież to spustoszenie robią zboża w naszym organizmie?

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3960
polishanne
Tak to jest jak ruszy insulina do dzieła :( Tracisz siłę, tracisz regenerację .. Właśnie dlatego nie jestem zwolenniczką jedzenia ww a głownie zbóż, które sieją ''spustoszenie'' w naszym organizmie. Miałam ten sam problem, odkąd przeszłam na paleo-co polecam wszystko przeszło. Również i Ty możesz spróbować :) Hm co objaw. Może to być wynik cukrzycy tak jak opisałam insulina, możesz sobie poczytać o tym. ogólnie niska podaż ww niczego nie psuje. Możesz tak jadać

Jeśli za te objawy był odpowiedzialny wysoki poziom insuliny to dobrze byłoby wiedzieć dlaczego trzustka jej tak dużo produkowała. Czy było to tylko spowodowane dużą ilością węgli czy może był jakiś inny powód. Pracuję z kolegą, u którego niedawno zdiagnozowano cukrzyce i na szczęście nie zauważyłem objawów jakie on miał.

stojeden
spróbuj się przerzucić na dietę ukierunkowaną na spożycie tłuszczu

Tak zamierzam zrobić. Dobrze się czuję na diecie, na której teraz jestem :)


Zmieniony przez - Arturo_GD w dniu 2017-01-05 20:21:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
stojeden
spróbuj się przerzucić na dietę ukierunkowaną na spożycie tłuszczu

a do koleżanki małe pytanie - jakież to spustoszenie robią zboża w naszym organizmie?


poczytaj sobie na necie nie bede się tutaj rozpisywała :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68564
Witam.
Na podstawie tego, co piszesz, wcale nie byłabym pewna czy duża ilość węglowodanów w diecie to był jedyny błąd. Być może głównym błędem był najzwyczajniej w świecie - nadmiar kalorii, a nie nadmiar węgli, skoro później była potrzeba zredukowania ponad 5 kg.

Aby wyciągać wnioski o szkodliwości węgli jako takich, należałoby najpierw przyjrzeć się diecie szczegółowo - makro, kaloryczność, jakość i ilość produktów, rodzaj tłuszczy itd. Być może stosując dietę bogatowęglowodanową zrobiłeś równolegle kilka błędów, które złożyły się na ostateczny efekt, a gdybyś je (te błędy) wyeliminował - węglowodany, nawet w sporej ilości, by Ci wcale nie szkodziły.

Wiele osób widzi zło w węglowodanach, podczas gdy po prostu nie potrafią z nich właściwie korzystać.

Pozdrawiam.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 34
kilka dni pod rząd zbadaj sobie cukier... bo możliwe że to coś tego typu ;/ ja biorę metformax i nie mam takich zjazdów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3960
M-ka
Witam.
Na podstawie tego, co piszesz, wcale nie byłabym pewna czy duża ilość węglowodanów w diecie to był jedyny błąd. Być może głównym błędem był najzwyczajniej w świecie - nadmiar kalorii, a nie nadmiar węgli, skoro później była potrzeba zredukowania ponad 5 kg.

Aby wyciągać wnioski o szkodliwości węgli jako takich, należałoby najpierw przyjrzeć się diecie szczegółowo - makro, kaloryczność, jakość i ilość produktów, rodzaj tłuszczy itd. Być może stosując dietę bogatowęglowodanową zrobiłeś równolegle kilka błędów, które złożyły się na ostateczny efekt, a gdybyś je (te błędy) wyeliminował - węglowodany, nawet w sporej ilości, by Ci wcale nie szkodziły.

Wiele osób widzi zło w węglowodanach, podczas gdy po prostu nie potrafią z nich właściwie korzystać.

Pozdrawiam.




Dzięki za zainteresowanie moim przypadkiem :)
Nadmiar kalorii raczej nie wchodzi w grę bo w ciągu ostatniego roku przytyłem może 1kg. Jak skończyłem ćwiczyć na siłowni to nabrałem sporo tłuszczu dlatego ciągle mogę coś zredukować (teraz ważę 75kg, wzrost 180cm).

Trudno mi teraz przeanalizować dietę bo już dokładnie nie pamiętam co i ile jadłem. Na redukcji zrezygnowałem z płatków owsianych, rodzynek, miodu, pieczywa i trochę ograniczyłem ilość owoców (głównie jabłek i bananów). Wcześniej nie jadłem dużo tych produktów, tj. raz na dzień owsiankę z miodem i rodzynkami a bochenek chleba starczał mi na tydzień. Możliwe, ze coś z węglowodanów, które jadłem wcześniej uczulało mnie i dawało to takie objawy?


Zmieniony przez - Arturo_GD w dniu 2017-01-05 23:32:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 37 Napisanych postów 507 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 13978
polishanne
stojeden
spróbuj się przerzucić na dietę ukierunkowaną na spożycie tłuszczu

a do koleżanki małe pytanie - jakież to spustoszenie robią zboża w naszym organizmie?


poczytaj sobie na necie nie bede się tutaj rozpisywała :)



Nie chodzi o rozpisywanie tylko krótką odpowiedź. Łatwo jest rzucić jakieś hasło bez podania konkretów Ja traktuję zboża jako jedno z wielu źródeł węgli i nie zauważyłem tego spustoszenia w moim organizmie. Może jednak coś jest na rzeczy i powinienem z nich zrezygnować? Jeśli moje zdrowie jest zagrożone chętnie się tego dowiem i spróbuję coś zmienić. Chyba że jest już za późno ;-/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
sołtys1987
polishanne
stojeden
spróbuj się przerzucić na dietę ukierunkowaną na spożycie tłuszczu

a do koleżanki małe pytanie - jakież to spustoszenie robią zboża w naszym organizmie?


poczytaj sobie na necie nie bede się tutaj rozpisywała :)



Nie chodzi o rozpisywanie tylko krótką odpowiedź. Łatwo jest rzucić jakieś hasło bez podania konkretów Ja traktuję zboża jako jedno z wielu źródeł węgli i nie zauważyłem tego spustoszenia w moim organizmie. Może jednak coś jest na rzeczy i powinienem z nich zrezygnować? Jeśli moje zdrowie jest zagrożone chętnie się tego dowiem i spróbuję coś zmienić. Chyba że jest już za późno ;-/


dokładnie. gadać każdy protrafi, ale już wytłumaczyć nie bardzo.
nie bardzo rozumiem koleżanko w czym np. proso, czy gryka jest zła, bo to też zboże.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
gryka czy skrobia jak najbardziej ale ogólnie ja też miałam problem ze zbożami, gdy pojawiły się objawy cukrzycy.. Nie mówię, że kazdy z nas to ma ale w dzisiejszych czasach mało kto je toleruje. Mam na mysli gluten itp.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Śniadanie przed treningiem

Następny temat

Trójglicerydy - wyniki

WHEY premium