SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kapusta kiszona, a kwaszona? Jak poznać?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7339

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
To jest tak w procesie " kwaszenia "/ kiszenia z reguły nie używa się octu( wystarczy spojrzeć na skład ), więc teoretycznie kapusta=kiszona. W terminologii zywieniowej sa to terminy o tożsamym znaczeniu.
Aczkolwiek często w marketowych kapustach jest wiele konserwantów i tak należy unikać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 365 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 18735
Produkt(w tym wypadku kapusta) jest kwaszona, ponieważ sprawa dotyczy bakterii kwasu mlekowego. Stąd nazwa "kwaszone" od kwasu mlekowego a nie "kiszu mlekowego". Prawidłowy proces kwaszenia kapusty powinien odbywać się bez dodatku kwasu octowego czy kwasu mlekowego z zewnątrz ale to jest inna sprawa i nie zależy od nazwy. Nie ma zależności typu, że jak "kwaszone" to znaczy, że dodali jakiś kwas a jak "kiszone" to będzie bez dodatków. Kiszenie jest po prostu nazwą potoczną. Generalnie chodzi mi o to, żeby nie rozsiewać plotek typu aby nie kupować kwaszonych tylko kiszone.


Zmieniony przez - hando1 w dniu 2016-02-22 10:22:11
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja, obcinać jeszcze kcal?

Następny temat

Warzywa mrożone? Wszystkie dobre?

WHEY premium