Szacuny
4
Napisanych postów
12
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
571
Siemanko
Zbliża się Boże Narodzenie, a wraz z nim Wigilia i kilka dni wyżerki :)
W domu mam standardowo:
- sałatkę jeżynową
- śledzie ( olej, śmietana)
- smażone rybki
- ryba po grecku
- kapusta wigilijna
- pierogi
- ziemniaki + lniany
- różne dania z jajek
+ słodkości których nie znam i nie tykam.
Chciałbym zaskoczyć rodzinkę czymś nowym. Myślę że wiele osób szuka czegoś na święta i temat się rozwinie dość ciekawie.
Szacuny
301
Napisanych postów
3861
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
33763
uszka z barszczem na poczatek, potem druga porcja barszczu i wkladam pierogi z kapusta i grzybami, rodzina mi na to pozwala :) nastepnie przysmak rodzinny kapelusze prawdziwkow w panierce oraz przysmak tesciow groch z kapusta i grzybami zapiekany na patelni z kminkiem, po tym lecimy dalej czyli filet z dorsza, zawsze jest inna ryba bo nikt nie lubi karpia i na dobitke kutia oraz blok czekoladowy, czasem w miedzy czasie wrzuce pieroga z bryndza K.O
Zmieniony przez - duckland w dniu 2015-12-13 21:44:58
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
24539
Napisanych postów
68217
Wiek
36 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
538240
W kolejnosci zupa rybna, karp/pierogi/karp/pierogi/karp/pierogi, potem skosztowanie roznosci ->sledzie, kapusta z grzybami, dobicie karpiem i pierogami. Potem slodkosci oczywiscie Makowiec.
Nie szukam nowych smakow, tradycyjnie, duzo i off od michy na te dni swiateczne
Szacuny
1125
Napisanych postów
3779
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68505
Barszcz na zakwasie z uszkami, karp w nieprzyzwoitych ilościach, pierogi z kapustą i ruskie, sałatka jarzynowa z domowym majonezem, makowiec, ale nie tradycyjny, tylko "japoński" z tartymi jabłkami i skórką pomarańczową, a na pierwszy czy drugi dzień Świąt na obiad może ozór wołowy w sosie chrzanowym (jeśli ktoś nie jadł, polecam - tania i smaczna odmiana wołowiny)...
Szacuny
907
Napisanych postów
35146
Wiek
84 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
814700
Poza tym co wymienione u mnie tradycujnie jeden z deserow to kisiel wisniowy z wisni z rodzinnego sadu, i robiony domowo z maka ziemniaczana (chyba) nic zaskakujacego ale tradycyjnego owszem Pozatym tak sie sklada ze cala rodzina nie jada karpia, jestesmy z na morza wiec sa dorsze, po grecku i w zalewie octowo pomidorowej (mega) , sledzie na kilka sposobow np po sultansku, w smietanie, w oleju z pieprzem ziolowym, u zony natomiast sledz japonski, kutia albo kluski z makiem
2
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!
Szacuny
907
Napisanych postów
35146
Wiek
84 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
814700
M-ka
Domowe śledzie w zalewie octowo-pomidorowej - bardzo apetycznie brzmi, muszę spróbować.
Dorsze uprzednio smazone w panierce, trzeba zrobic chociaz dzien przed zeby ryba skruszala, mega danie, ale ze wszystkich jakie w zyciu jadlem tylko werscja cioci Marysi smakuje tak jak trzeba
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!