Przepis na sosik będzie w Październiku - w księgarniach i sklepach z książkami
Z racji tego, że dostałem sie do szkoły fotograficznej taki obiadek:
- świeży makaron jajeczny z szynką parmenską, czosnkiem, masłem, tymiankiem i brzoskwiniami
CIASTO:
- 4 łyżki złotego, mielonego siemienia lnianego
- 10 łyżek wody
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 220ml syropu klonowego + trochę do polania wierzchu
- 250g dobrego, ekologicznego masła orzechowego
-
100g orzechów włoskich
- 100g migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g błyskawicznych płatków owsianych (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzej do 180C. Siemię lniane przesyp do dużej miski i zalej wodą. Wymieszaj i odczekaj aż napęcznieje. Po tym czasie dosyp do środka cynamon, proszek do pieczenia oraz drobno zmielone orzechy i ewentualnie płatki owsiane. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodając do środka masło orzechowe oraz syrop klonowy. Tak połączone składniki ciasta przelej teraz na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polej z wierzchu odrobiną syropu klonowego i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca, wbij w jego środek patyczek i sprawdź czy jest już suchy. Ciasto będzie w środku i tak odrobinę wilgotne, bo taki ma charakter. Jest miękkie i niezwykle delikatne. Jeżeli chcesz, możesz w trakcie mieszania składników wsypać do środka dodatkowo trochę z grubsza posiekanych orzechów. Dodadzą fajnie chrupiących akcentów. Ostudź, pokrój w sześcienne porcyjki, posyp odrobiną cynamonu i podawaj.