SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Kuchnia dla aktywnych by ASFI87 - czyli inspiracje na ciekawe posiłki :)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16255

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez Malinowa za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
niewiem dlaczego przepis dodany został 3 razy...:) w każdy razie prosze moderatora o usunięcie 2 poprzednich wypowiedzi. pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Indyk pieczony w rękawie, ziołowe frytki z pieca z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz sałatka z pomidorów z bazylią.

Składniki na 2-4 porcję:

1 kg udziec z indyka
1 kg ziemniaków
2-3 b.duże pomidory
pół dużej cebuli
pęczek bazylii
świeże zioła: tymianek rozmaryn
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ocet balsamiczny lub inny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Sos(opcjonalnie):

2-3 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zamarynować mięso, natrzeć go olejem i obficie obsypać każdą z przypraw wymienioną w ostatnim punkcie składników. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na kształt grubszych frytek. Do pokrojonych ziemniaków dodać łyżkę oleju lub oliwy i obsypać świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem.
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 160-180° i piec mięso w takiej temperaturze(ja piekłem w rękawie) około 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach.
W czasie pieczenia przygotować sałatkę, pomidory pokroić z grubsza, cebulę w piórka a bazylia porwać w rękach na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego i doprawić do smaku solą i pieprzem, Polać całość 10 minut przed podaniem dania.
Opcjonalny sos(naprawdę pyszny): wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku. Gotowe :), smacznego :).


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 54 g

Węglowodany: 50 g

Tłuszcze: 30 g

Kcal: 675

Dzisiaj w roili głównej występuje udziec z indyka, stosunkowo tani i soczysty kawałek mięsa. Do tego przygotowałem własnej roboty ziołowe frytki z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz szybka i pyszna sałatkę z pomidorów, bazylii, cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Wartości odżywcze podzieliłem na 4 porcję. Z doświadczenia wiem że niejeden misiek lubi zjeść więcej stąd napisałem że ilość składników jest na 2 do 4 porcji . Smacznego :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Prawie tradycyjne kurcze pieczone z młodymi ziemniakami i sałatą .

Składniki na 4-5 porcji:

2 kg tuszka z kurczaka
1 kg młodych ziemniaków
1 główka sałaty
Przyprawy: zioła prowansalskie, ziarna kolendry, majeranek, chilli w proszku, sól, pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
30 g masła
Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy delikatnie całego olejem i obficie oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem, chilli w proszku oraz utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kurczaka kładziemy kilka kawałków masła( ładnie się rozpuści podczas pieczenia i będzie czym go polewać.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, można je wyszorować gąbką, ale ich nie obieramy i kroimy je w ćwiartki. Następnie skrapiamy je olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150° i pieczemy kurczaka przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180° i pieczemy tak przez kolejne 40 minut. W między czasie do piekarnika wkładamy nasze ziemniaki na około 40 minut przed końcem pieczenia kurczaka. Ostatnie 20 minut, kurczaka pieczemy w 200° aby ładnie się zarumienił a skórka była chrupiąca. W trakcie pieczenia kurczaka spryskuje wodą oraz polewam tłuszczem który zebrał się na dnie brytfanki dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
Do sałaty robię prosty vinegret, z 2-3 łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego oraz soli i pieprzu. Sałatę oczywiście wcześniej myje i polewam sosem 10 minut przed podaniem. Gotowe :) , smacznego :)


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 88 g

Węglowodany: 34 g

Tłuszcze: 20 g

Kcal
: 700

Bardzo tradycyjna wersja obiadu, który często gości w naszych polskich domach w niedziele :). Prosty, wszystko wystarczy przygotować i wrzucić do piekarnika i w zasadzie robi się samo :). A my możemy zająć się treningiem czy innymi "ważnymi" sprawami. Podzieliłem wartości kaloryczne przez 5 stąd i tak dość duża wartość białka w potrawie, co dla niektórych jest na pewno dużym plusem :). Smacznego.


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
a skąd aż tyle białka?

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Musze to jeszcze raz sprawdzić , ale ten kurczak waży 2kg i jest podzielony na 5 porcji. Czyli prawie 400g kurczaka na porcję. Nadal dziwi Cie ilość białka :)? Tyle mi wyszło z tabeli kalorycznych i z tym nie dyskutuje :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
Ja też na szybko w potreningu wbiłem tuszkę kurczaka 2kg i wyszło ~250 gram białka z niego.

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Mój błąd :), ale mi wszyło z całej 2kg tuszki kurczaka:
3260 kCal

Węglowodany: 0.0 g

Białko: 372.0 g

Tłuszcze: 186.0 g

Cholesterol: 1500.0 g

Sód: 1220.0 g

Błonnik: 0.0 g


Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-07-15 10:43:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
"Chłopski" burger z grillowaną cebulą, boczkiem i małosolnym ogórkiem z domowymi razowymi bułkami

Składniki na 1 porcję:

2 razowe bułki
120g wołowiny
2-3 krążki czerwonej cebuli
1 duży plaser pomidora
1 plaster boczku
1-2 plasterki ogórka małosolnego
1-2 plastry ulubionego sera
1-2 liście posiekanej sałaty lodowej
1-2 łyżki ketchupu
odrobina oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Wołowinę zmielić, dodać do niej kilka kropel wody(lub miękkiego masła jak w moim przypadku), dokładnie wymieszać i uformować dwa równej wielkości burgery. Następnie owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu wyciągamy i nacieramy burgery lekko olejem aby nie przyklejały się podczas grillowani i obsypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu z obu stron.
Grillujemy nasze mięso około 2-3 minuty z każdej strony( w zależności jak dobrze mamy rozgrzanego grilla i jakiej grubości są burgery). W między czasie grillujemy cebule oraz boczek. Pod koniec grillowania mięsa solimy je, układamy na nim kawałki sera i czekamy aż się rozpuści. Bułki grilluje tylko od wewnętrznej strony przez 30 sekund.
Składamy burgera zaczynając od porcji sosu, następnie sałatę, mięso, pomidora, cebule oraz ogórka i drugą cześć bułki również wykańczamy sosem. Smacznego :D.






Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 48 g

Węglowodany: 97 g

Tłuszcze: 23 g

Kcal: 816

Fast food w iści domowym stylu z własnej roboty razowymi bułkami oraz grillowaną na ogniu wołowiną, boczkiem i cebulą to jest to co prawdziwy facet lubi najbardziej :). Przepis na razowe bułki już jutro.




2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Domowe razowe bułki, nie tylko do hamburgerów

Składniki:

3 łyżki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
2,5 łyżki cukru
1,5-2 łyżeczki soli
2 duże jajka
4 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu
Przygotowanie:

W misce łączymy ze sobą letnie mleko, wodę, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, 1 jajko.
Ugniatamy ręcznie 6-8 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Unikamy dodatkowego dosypywania mąki.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub korzystamy z maty silikonowej.
Ciasto dzielimy na 8 lub 16 części na posypanej mąką stolnicy. W zależności od rozmiaru jaki chcemy uzyskać. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych lub 16 średnich bułek na hamburgery.
Delikatnie z każdej porcji ciasta tworzymy kulkę i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Między bułkami pozostawiamy 2-3 centymetrowe odstępy.
Przykrywamy lekko naoliwioną folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozmącamy jajko w misce, smarujemy dokładnie pędzlem każdą bułkę i posypujemy sezamem. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut w temperaturze 200˚C do złocistego koloru i suchego patyczka. Bułki wyjmujemy od razu po upieczeniu i studzimy na metalowej kratce




Wartości odżywcze w 1 bułce:

Białko: 11 g

Węglowodany: 60 g

Tłuszcze: 7,5 g

Kcal: 366

Moi drodzy jako iż nie jestem specjalistą od wypieków posłużyłem się przepisem pewnej "Pani z internetu" zmieniłem w nim jedynie jeden składnik jakim było zastosowanie innego rodzaju mąki. Bułki wyszły naprawdę pyszne. Ze zwykłej mąki pszennej na pewno lepiej wyrosną i będą bardziej lekkie. Ale maka razowa ma "100 procent wyciągu, powstaje z przemiału całego ziarna. W sprzedaży dostępna jest zarówno grubiej mielona, jak i miałka. Jednak im grubsza granulacja mąki, tym bardziej zwarty miękisz chleba". Ja zrobiłem 8 bułek i stąd też takie a nie inne wartości kaloryczne. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki naprawdę bomba :).

1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Domowe "KFC" - czyli tortilla z kurczakiem w orzechach włoskich i botwinką

Następny temat

[BLOG] kuchnia domowego dezertera

WHEY premium