...
Napisał(a)
niewiem dlaczego przepis dodany został 3 razy...:) w każdy razie prosze moderatora o usunięcie 2 poprzednich wypowiedzi. pozdrawiam
...
Napisał(a)
Indyk pieczony w rękawie, ziołowe frytki z pieca z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz sałatka z pomidorów z bazylią.
Składniki na 2-4 porcję:
1 kg udziec z indyka
1 kg ziemniaków
2-3 b.duże pomidory
pół dużej cebuli
pęczek bazylii
świeże zioła: tymianek rozmaryn
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ocet balsamiczny lub inny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Sos(opcjonalnie):
2-3 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zamarynować mięso, natrzeć go olejem i obficie obsypać każdą z przypraw wymienioną w ostatnim punkcie składników. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na kształt grubszych frytek. Do pokrojonych ziemniaków dodać łyżkę oleju lub oliwy i obsypać świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem.
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 160-180° i piec mięso w takiej temperaturze(ja piekłem w rękawie) około 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach.
W czasie pieczenia przygotować sałatkę, pomidory pokroić z grubsza, cebulę w piórka a bazylia porwać w rękach na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego i doprawić do smaku solą i pieprzem, Polać całość 10 minut przed podaniem dania.
Opcjonalny sos(naprawdę pyszny): wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku. Gotowe :), smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 54 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 30 g
Kcal: 675
Dzisiaj w roili głównej występuje udziec z indyka, stosunkowo tani i soczysty kawałek mięsa. Do tego przygotowałem własnej roboty ziołowe frytki z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz szybka i pyszna sałatkę z pomidorów, bazylii, cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Wartości odżywcze podzieliłem na 4 porcję. Z doświadczenia wiem że niejeden misiek lubi zjeść więcej stąd napisałem że ilość składników jest na 2 do 4 porcji . Smacznego :)
Składniki na 2-4 porcję:
1 kg udziec z indyka
1 kg ziemniaków
2-3 b.duże pomidory
pół dużej cebuli
pęczek bazylii
świeże zioła: tymianek rozmaryn
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ocet balsamiczny lub inny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Sos(opcjonalnie):
2-3 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zamarynować mięso, natrzeć go olejem i obficie obsypać każdą z przypraw wymienioną w ostatnim punkcie składników. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na kształt grubszych frytek. Do pokrojonych ziemniaków dodać łyżkę oleju lub oliwy i obsypać świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem.
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 160-180° i piec mięso w takiej temperaturze(ja piekłem w rękawie) około 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach.
W czasie pieczenia przygotować sałatkę, pomidory pokroić z grubsza, cebulę w piórka a bazylia porwać w rękach na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego i doprawić do smaku solą i pieprzem, Polać całość 10 minut przed podaniem dania.
Opcjonalny sos(naprawdę pyszny): wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku. Gotowe :), smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 54 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 30 g
Kcal: 675
Dzisiaj w roili głównej występuje udziec z indyka, stosunkowo tani i soczysty kawałek mięsa. Do tego przygotowałem własnej roboty ziołowe frytki z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz szybka i pyszna sałatkę z pomidorów, bazylii, cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Wartości odżywcze podzieliłem na 4 porcję. Z doświadczenia wiem że niejeden misiek lubi zjeść więcej stąd napisałem że ilość składników jest na 2 do 4 porcji . Smacznego :)
...
Napisał(a)
Prawie tradycyjne kurcze pieczone z młodymi ziemniakami i sałatą .
Składniki na 4-5 porcji:
2 kg tuszka z kurczaka
1 kg młodych ziemniaków
1 główka sałaty
Przyprawy: zioła prowansalskie, ziarna kolendry, majeranek, chilli w proszku, sól, pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
30 g masła
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy delikatnie całego olejem i obficie oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem, chilli w proszku oraz utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kurczaka kładziemy kilka kawałków masła( ładnie się rozpuści podczas pieczenia i będzie czym go polewać.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, można je wyszorować gąbką, ale ich nie obieramy i kroimy je w ćwiartki. Następnie skrapiamy je olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150° i pieczemy kurczaka przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180° i pieczemy tak przez kolejne 40 minut. W między czasie do piekarnika wkładamy nasze ziemniaki na około 40 minut przed końcem pieczenia kurczaka. Ostatnie 20 minut, kurczaka pieczemy w 200° aby ładnie się zarumienił a skórka była chrupiąca. W trakcie pieczenia kurczaka spryskuje wodą oraz polewam tłuszczem który zebrał się na dnie brytfanki dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
Do sałaty robię prosty vinegret, z 2-3 łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego oraz soli i pieprzu. Sałatę oczywiście wcześniej myje i polewam sosem 10 minut przed podaniem. Gotowe :) , smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 88 g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 20 g
Kcal: 700
Bardzo tradycyjna wersja obiadu, który często gości w naszych polskich domach w niedziele :). Prosty, wszystko wystarczy przygotować i wrzucić do piekarnika i w zasadzie robi się samo :). A my możemy zająć się treningiem czy innymi "ważnymi" sprawami. Podzieliłem wartości kaloryczne przez 5 stąd i tak dość duża wartość białka w potrawie, co dla niektórych jest na pewno dużym plusem :). Smacznego.
Składniki na 4-5 porcji:
2 kg tuszka z kurczaka
1 kg młodych ziemniaków
1 główka sałaty
Przyprawy: zioła prowansalskie, ziarna kolendry, majeranek, chilli w proszku, sól, pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
30 g masła
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy delikatnie całego olejem i obficie oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem, chilli w proszku oraz utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kurczaka kładziemy kilka kawałków masła( ładnie się rozpuści podczas pieczenia i będzie czym go polewać.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, można je wyszorować gąbką, ale ich nie obieramy i kroimy je w ćwiartki. Następnie skrapiamy je olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150° i pieczemy kurczaka przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180° i pieczemy tak przez kolejne 40 minut. W między czasie do piekarnika wkładamy nasze ziemniaki na około 40 minut przed końcem pieczenia kurczaka. Ostatnie 20 minut, kurczaka pieczemy w 200° aby ładnie się zarumienił a skórka była chrupiąca. W trakcie pieczenia kurczaka spryskuje wodą oraz polewam tłuszczem który zebrał się na dnie brytfanki dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
Do sałaty robię prosty vinegret, z 2-3 łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego oraz soli i pieprzu. Sałatę oczywiście wcześniej myje i polewam sosem 10 minut przed podaniem. Gotowe :) , smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 88 g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 20 g
Kcal: 700
Bardzo tradycyjna wersja obiadu, który często gości w naszych polskich domach w niedziele :). Prosty, wszystko wystarczy przygotować i wrzucić do piekarnika i w zasadzie robi się samo :). A my możemy zająć się treningiem czy innymi "ważnymi" sprawami. Podzieliłem wartości kaloryczne przez 5 stąd i tak dość duża wartość białka w potrawie, co dla niektórych jest na pewno dużym plusem :). Smacznego.
...
Napisał(a)
a skąd aż tyle białka?
Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.
...
Napisał(a)
Musze to jeszcze raz sprawdzić , ale ten kurczak waży 2kg i jest podzielony na 5 porcji. Czyli prawie 400g kurczaka na porcję. Nadal dziwi Cie ilość białka :)? Tyle mi wyszło z tabeli kalorycznych i z tym nie dyskutuje :)
...
Napisał(a)
Ja też na szybko w potreningu wbiłem tuszkę kurczaka 2kg i wyszło ~250 gram białka z niego.
Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.
...
Napisał(a)
Mój błąd :), ale mi wszyło z całej 2kg tuszki kurczaka:
3260 kCal
Węglowodany: 0.0 g
Białko: 372.0 g
Tłuszcze: 186.0 g
Cholesterol: 1500.0 g
Sód: 1220.0 g
Błonnik: 0.0 g
Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-07-15 10:43:34
3260 kCal
Węglowodany: 0.0 g
Białko: 372.0 g
Tłuszcze: 186.0 g
Cholesterol: 1500.0 g
Sód: 1220.0 g
Błonnik: 0.0 g
Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-07-15 10:43:34
...
Napisał(a)
"Chłopski" burger z grillowaną cebulą, boczkiem i małosolnym ogórkiem z domowymi razowymi bułkami
Składniki na 1 porcję:
2 razowe bułki
120g wołowiny
2-3 krążki czerwonej cebuli
1 duży plaser pomidora
1 plaster boczku
1-2 plasterki ogórka małosolnego
1-2 plastry ulubionego sera
1-2 liście posiekanej sałaty lodowej
1-2 łyżki ketchupu
odrobina oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić, dodać do niej kilka kropel wody(lub miękkiego masła jak w moim przypadku), dokładnie wymieszać i uformować dwa równej wielkości burgery. Następnie owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu wyciągamy i nacieramy burgery lekko olejem aby nie przyklejały się podczas grillowani i obsypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu z obu stron.
Grillujemy nasze mięso około 2-3 minuty z każdej strony( w zależności jak dobrze mamy rozgrzanego grilla i jakiej grubości są burgery). W między czasie grillujemy cebule oraz boczek. Pod koniec grillowania mięsa solimy je, układamy na nim kawałki sera i czekamy aż się rozpuści. Bułki grilluje tylko od wewnętrznej strony przez 30 sekund.
Składamy burgera zaczynając od porcji sosu, następnie sałatę, mięso, pomidora, cebule oraz ogórka i drugą cześć bułki również wykańczamy sosem. Smacznego :D.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 48 g
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 23 g
Kcal: 816
Fast food w iści domowym stylu z własnej roboty razowymi bułkami oraz grillowaną na ogniu wołowiną, boczkiem i cebulą to jest to co prawdziwy facet lubi najbardziej :). Przepis na razowe bułki już jutro.
Składniki na 1 porcję:
2 razowe bułki
120g wołowiny
2-3 krążki czerwonej cebuli
1 duży plaser pomidora
1 plaster boczku
1-2 plasterki ogórka małosolnego
1-2 plastry ulubionego sera
1-2 liście posiekanej sałaty lodowej
1-2 łyżki ketchupu
odrobina oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić, dodać do niej kilka kropel wody(lub miękkiego masła jak w moim przypadku), dokładnie wymieszać i uformować dwa równej wielkości burgery. Następnie owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu wyciągamy i nacieramy burgery lekko olejem aby nie przyklejały się podczas grillowani i obsypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu z obu stron.
Grillujemy nasze mięso około 2-3 minuty z każdej strony( w zależności jak dobrze mamy rozgrzanego grilla i jakiej grubości są burgery). W między czasie grillujemy cebule oraz boczek. Pod koniec grillowania mięsa solimy je, układamy na nim kawałki sera i czekamy aż się rozpuści. Bułki grilluje tylko od wewnętrznej strony przez 30 sekund.
Składamy burgera zaczynając od porcji sosu, następnie sałatę, mięso, pomidora, cebule oraz ogórka i drugą cześć bułki również wykańczamy sosem. Smacznego :D.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 48 g
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 23 g
Kcal: 816
Fast food w iści domowym stylu z własnej roboty razowymi bułkami oraz grillowaną na ogniu wołowiną, boczkiem i cebulą to jest to co prawdziwy facet lubi najbardziej :). Przepis na razowe bułki już jutro.
2
...
Napisał(a)
Domowe razowe bułki, nie tylko do hamburgerów
Składniki:
3 łyżki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
2,5 łyżki cukru
1,5-2 łyżeczki soli
2 duże jajka
4 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą letnie mleko, wodę, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, 1 jajko.
Ugniatamy ręcznie 6-8 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Unikamy dodatkowego dosypywania mąki.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub korzystamy z maty silikonowej.
Ciasto dzielimy na 8 lub 16 części na posypanej mąką stolnicy. W zależności od rozmiaru jaki chcemy uzyskać. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych lub 16 średnich bułek na hamburgery.
Delikatnie z każdej porcji ciasta tworzymy kulkę i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Między bułkami pozostawiamy 2-3 centymetrowe odstępy.
Przykrywamy lekko naoliwioną folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozmącamy jajko w misce, smarujemy dokładnie pędzlem każdą bułkę i posypujemy sezamem. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut w temperaturze 200˚C do złocistego koloru i suchego patyczka. Bułki wyjmujemy od razu po upieczeniu i studzimy na metalowej kratce
Wartości odżywcze w 1 bułce:
Białko: 11 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 7,5 g
Kcal: 366
Moi drodzy jako iż nie jestem specjalistą od wypieków posłużyłem się przepisem pewnej "Pani z internetu" zmieniłem w nim jedynie jeden składnik jakim było zastosowanie innego rodzaju mąki. Bułki wyszły naprawdę pyszne. Ze zwykłej mąki pszennej na pewno lepiej wyrosną i będą bardziej lekkie. Ale maka razowa ma "100 procent wyciągu, powstaje z przemiału całego ziarna. W sprzedaży dostępna jest zarówno grubiej mielona, jak i miałka. Jednak im grubsza granulacja mąki, tym bardziej zwarty miękisz chleba". Ja zrobiłem 8 bułek i stąd też takie a nie inne wartości kaloryczne. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki naprawdę bomba :).
Składniki:
3 łyżki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
2,5 łyżki cukru
1,5-2 łyżeczki soli
2 duże jajka
4 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą letnie mleko, wodę, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, 1 jajko.
Ugniatamy ręcznie 6-8 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Unikamy dodatkowego dosypywania mąki.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub korzystamy z maty silikonowej.
Ciasto dzielimy na 8 lub 16 części na posypanej mąką stolnicy. W zależności od rozmiaru jaki chcemy uzyskać. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych lub 16 średnich bułek na hamburgery.
Delikatnie z każdej porcji ciasta tworzymy kulkę i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Między bułkami pozostawiamy 2-3 centymetrowe odstępy.
Przykrywamy lekko naoliwioną folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozmącamy jajko w misce, smarujemy dokładnie pędzlem każdą bułkę i posypujemy sezamem. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut w temperaturze 200˚C do złocistego koloru i suchego patyczka. Bułki wyjmujemy od razu po upieczeniu i studzimy na metalowej kratce
Wartości odżywcze w 1 bułce:
Białko: 11 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 7,5 g
Kcal: 366
Moi drodzy jako iż nie jestem specjalistą od wypieków posłużyłem się przepisem pewnej "Pani z internetu" zmieniłem w nim jedynie jeden składnik jakim było zastosowanie innego rodzaju mąki. Bułki wyszły naprawdę pyszne. Ze zwykłej mąki pszennej na pewno lepiej wyrosną i będą bardziej lekkie. Ale maka razowa ma "100 procent wyciągu, powstaje z przemiału całego ziarna. W sprzedaży dostępna jest zarówno grubiej mielona, jak i miałka. Jednak im grubsza granulacja mąki, tym bardziej zwarty miękisz chleba". Ja zrobiłem 8 bułek i stąd też takie a nie inne wartości kaloryczne. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki naprawdę bomba :).
1
Następny temat
[BLOG] kuchnia domowego dezertera
Polecane artykuły