Murzynek gryczano - gruszkowy z wiśniami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 4 jaja
- 360g dojrzałych gruszek (mogą być też słodkie jabłka)
- 150g mleka (u mnie bez laktozy 1,5%tł.)
- 30g kakao
- 150g wiśni (u mnie mrożone)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon/przyprawa do piernika
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gruszki zmiksować na gładką masę i wymieszać z żółtkami, mlekiem i sypkimi produktami.
Delikatnie połączyć z białkami, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Na wierzch ułożyć wiśnie delikatnie wciskając w ciasto.
Całość piec ok. 45min w piekarniku rozgrzanym w temp. 180st. (do suchego patyczka).
Rozkład kaloryczny całego ciasta:
Kcal: 1265
Białko: 55,3g
Tłuszcze: 28,3g
Węglowodany: 197,5g