SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytania do Pana dietetyka Tadeusza Sowińskiego:)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 43562

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Solidna lista pytań. Tadziu będzie zaskoczony jak wpadnie tu wieczorem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Spamerka - kwestia tolerancji poszczególnych produktó z listy FODMAP jest bardzo indywidualna i trzeba ją sprawdzać osobniczo. Suplementacja może okazać się przydatna, w grę wchodzą zarówno probiotyki (ale z prebiotykami bym uważał), jak i dodatki takie jak glutamina. Postaram się napisać artykuł na ten temat niebawem.

kessik - i widzisz poprawę, czy nic się w tej kwestii nie zmienia? Swoją drogą zrezygnowałbym z wędlin na rzecz mięsa przygotowywanego samodzielnie. W Twojej diecie przydałoby się więcej żelaza (wątróbka, wołowina). Bardziej pożądanymi źródłami węgli niż chleb będzie np. kasza gryczana, bataty, kasza jaglana, płatki owsiane, ryż (jest bardzo dobrze tolerowany pokarmowo).

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-16 16:02:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
kleine-hexe - zależy co rozumiesz pod pojęciem słodkiej kolacji Sam fakt, zę jest słodka czy z nutką słodyczy nie musi być problemem o ile nie opieramy jej na wysoko przetwrzonej i zasobnej w cukry rafinowane żywności

Jeśli zostanie zbyt dużo jedzenia na wieczór - tutaj też wiele zależy od tego jak dużo. Jeśli tyle, ze zjedzenie go powodować miałoby dyskomfort i np problemy ze spaniem, to oczywiscie nie należy się zmuszać. Bilans najlepiej byłoby najlepiej wyrównać w ciągu kolejnej doby a nie wielu dni Z drugiej strony fluktuacje na poziomie powiedzmy 100 - 150 kcal są zupełnie niegroźne i stanowią wręcz coś naturalnego. W końcu produkty żywnościowe nie zawsze mają tyle kcal ile nam się wydaje (np. łopatka wieprzowa może mieć 15, a może i 25% tłuszczu), a nasz wydatek nie jest zawsze powtarzalny.
problem zaczyna się wtedy kiedy fluktuacje są częste u zmierzają ciągle w tym samym kierunku. Jesli się powtarzają, to warto zmodyfikować dietę tak by się tak nie działo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
julinka39 - Twój problem i problem jeszcze jednej forumowiczki jest dość złożony, nie wiem na ile będe umiał pomóc, ale muszę nad tym zagadnieniem przysiąść mocniej i przekopać się przez trochę danych. Proszę o cierpliwość. Chwilowo jestem przy necie tylko z doskoku.

M-ka - nie są mi znane negatywne konsekwencje zdrowotne związane ze spożywaniem proszku do pieczenia. Natomiast przyznam, że zupełnie nie zajmuję się żywieniem dzieci i nie chciałbym się w tej materii wypowiadać szerzej bo mam naprawdę zerowe doświadczenie. Sama soda oczyszczona zwłaszcza spożywana w dawkach takich jakie dodaje się do wypieków nie jest dla organizmu produktem obciążającym (o ile nie mówimy o niemowlętach),
Proszek do pieczenia można zrobić samodzielnie, nie dodając wodorowęglanu amonu, ale też trzeba użyć sody i kwasu organicznego (lub np winianu potasu).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Tetiszeri - nie znam tej wypowiedzi Jakuba, więc trudno mi powiedzieć jaki był jej kontekst (a pewnie jakiś był), generalnie jednak rozkładanie ww okołotreningowo ma spore uzasadnienie. Sam układam w ten sposób często diety, tyle że uzależniam ten aspekt od dobowego spożycia węgli i bardziej priorytetowo jeśli chodzi o WW traktuję okolice powysiłkowe niż przed (wiele zależy jednak tutaj od samego treningu, poziomu bf i celu). Nie sądzę by niedoczynność tarczycy była bezwzględnym przeciwwskazaniem do wprowadzania takich rotacji, niemniej jednak najczęściej w swojej praktyce zawodowej, w przypadku niedoczynności nie ograniczam spożywania węglowodanów do 1 - 2 posiłków, choć zdarza się że wprowadzam do menu posiłki bezwęglowodanowe,

kaka95 - tapioka ma podobne włąściwości do skrobi kukurydzianej albo ryżowej. Pytanie czy można używać tapioki jest podobne do tego czy można stosować w kuchni dwa pozostałe produkty. W ograniczonym zakresie - można, np w okresie powysiłkowym
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 260 Napisanych postów 9148 Wiek 39 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 123840
Dziękuję za odpowiedź :)

Słodka kolacja, czyli np omlet owsiany z owocem lub dodatkiem erytrytolu (cukier rafinowany i produkty przetworzone staram się ograniczyć do zera).

Jeśli zaś chodzi o niedojedzoną kolację - taka sytuacja zdarzyła mi się ostatnio dwa razy i do bilansu brakowało ok 500 kcal.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
mięso - piekę, zwykle wieprzowina ostatecznie drób do dziennika wpisuje jako surowe, wołowinę jem rzadko ale to się zmienia
wędliny - są to wędliny przygotowywane sposobem domowym, u rzeźnika
wątróbka - no po prostu nie mogę - za całokształt
chleb - jem raz na jakiś czas zwykle 2-3 razy w tygodniu góra w dwóch posiłkach
kasze/ryże - przeważnie jem jaglaną i to często
płatki owsiane - zwykle codziennie, na słodko z owocem i twarogiem
O zmianach trudno mówić po niecałej dobie, jak do tej pory jest ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
kleine-hexe - nie ma problemu by w kolacji pojawi się owoc. Erytrytol (surowiec przetworzony jak by nie było) - zależnie od tego jak tolerujesz poliole pokarmowo, ale też może być.

Dodatkowe 500kcal do kolacji to już sporo. Można rozbić - pól do kolacji, a pól na dzień kolejny

kessik - przygotowywanie wędlin domowym sposobem zazwyczaj też wiąże się z zastosowaniem peklosoli. Nie wiem czy wędliny, które kupujesz powstają z pominięciem tego aspektu, ale mam co do tego wątpliwości, stąd polecam świeże mięso przygotowywane samodzielnie zamiast wędlin

Co do efektów, nieraz już 1 - 2 dni pozwalają odczuć różnicę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
sama używam pelkosoli czesto bo tylko tak reszta rodziny je zjada oraz mięso jest delikatniejsze, pozatym nie uważam peklosoli za coś złego (ale to zboczenie zawodowe)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Generalnie spożywanie produktów konserwowanych chemicznie uznaje się za opcję gorszą niż spożywanie produktów niekonserwowanych. Peklowanie wiąże się z zastosowaniem konserwantów takich jak azotyn sodu. Nie jest to grzech śmiertelny, ale lepiej bez niż z.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

S.P.A.M.

Następny temat

Dziwna suchość w gardle - co jest?

WHEY premium