SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olimp vs Trec

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 24843

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Kanarek, a jaką lepszą nazwę byś proponował?... Czy nazwa: "wartość biologiczna" nie jest dostatecznie dobra?!... Tą metodę wymyślili Thomas i Mitchel na początku lat 20-tych, i na pewno nie podejrzewali, że za osiemdziesiąt lat jakiś kulturysta będzie niezadowolony z nazwy ich metody. Tym bardziej, że kulturystyki jeszcze wtedy w ogóle nie było...
Powtórzę tutaj to, co napisałem w dziale Suplemantacja, w dyskusji o BV... BV jest miarą wartości biologicznej białka, taką samą, jak nominał, miarą wartości banknotu. Nie ma więc sensu sprzeczać się o to, czy stuzłotówka jest wartościowsza od pięćdziesięciozłotówki, tak samo, jak nie ma sensu sprzeczać się o to, czy białko BV 159 jest wartościowsze od białka BV 75!!!

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 173 Wiek 65 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 24422
To może jeszcze moje trzy grosze jako długoletniego pożeracza odżywek, od mleka w proszku począwszy, do izolatów Olimpu :-; otóż na stronie 1fast.com Articles> Robert Thoburn> Whey Protein "Exposed" można przeczytać ciekawy artykuł o przyswajalności białek, o tym, że w rzeczywistości BV ma odniesienie tylko do... zwierząt - natomiast całkowicie nie ma zastosowania w ocenie przyswajalności różnych białek przez organizm człowieka!! Wynika to z faktu, że badania przyswajalności prowadzono na zwierzętach, które, jak wiemy posiadają gęstą sierść - ma to jednak pierwszorzędne znaczenie we wchłanianiu aminokwasów zawierających jak najwięcej związków siarki, bedących podstawowym budulcem sierści. I tak palmę pierwszeństwa z najwyższym BV otrzymał whey... gdyż właśnie zwierzęce organizmy najszybciej i najlepiej wchłaniały serwatkę...
Artykuł jest bardzo długi, a napisany został nie przez jakiegoś nawiedzonego guru, lecz człowieka z branży - Kanadyjczyk Thoburn jest autorem patentu na Nitro-Tech, obecnie pracuje na zlecenia różnych firm produkujących '' wynalazki'' dla pakerów.
Zamieszczam tylko końcówkę artu, w której autor wspomina np. o kazeinie, mającej większy wpływ niż whey na ''pozytywny bilans białkowy'' organizmu człowieka, co z kolei nie oznacza, że kazeina lepiej buduje mięśnie niż kurak...- ale szczegóły trzeba doczytać w artykule.

CONCLUSION
As the above evidence hopefully makes clear, the claim that whey is superior to casein for building muscle is simply not valid.

The study performed by Boirie et al. (1997) found evidence to suggest that casein is superior to whey for promoting a positive protein balance. But that doesn’t necessarily mean it will build muscle any better than whey, or a chicken breast meat, for that matter.

Protein supplement ads and articles frequently cite Biological Value (BV) numbers (e.g., 104 and sometimes even higher) for whey as evidence for its superiority; however, these BV values were derived from studies on hair- and feather-covered animals that require more of the sulfur-containing amino acids that whey is rich in. These results do NOT apply to humans.




Pozdrowienia

Longus

Pozdrowienia

LONGUS

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 11776 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 62881
Longus bardzo ciekawe SOG
Dodam rowniez, ze Ci co znaja rynki USA, wiedza ze tam jest znacznie drozsze bialko jaja, mleka od serwaki to tez moze prowadzic do jakis przemyslen...
Ja osobiscie stosuje mieszanki bialek, ktore najlepiej mi sluza.

===============================================
>>>Moderator działu BOK SFD, Zapraszamy na zakupy: https://sklep.sfd.pl
===============================================
Michał G. "GÓRAL" Pomogłem, wejdż na http://www.pajacyk.pl Dzięki
.:: Członek mafia.suple.hardcor.pl ::. >>> Doradca w Suplementacji <<<

>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak fajny, gdybym umial przeczytac Ale dzieki, cos tam kapuje :)

Co do bv to tak jak pisalem wczesniej,ze nalezy kierowac sie wieksza iloscia wskaznikow..
Odnosnie pozywienia to mozemy powiedziec, ze najlepsze bialko maja: jaja i mleko, nastepnie ryby, wolowina , drob i wieprzowina oraz na koncu rozne bialka pochodzenia roslinnego.. Wiec chyba nowosci nie odkrylem



McRaYvEn

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-09 02:02:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 11776 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 62881
Mc laczenie bialka o mniejszej wartosci z bialkiem o wyzszej wartosci jest bardzo korzystne np. izolacik + bialko sojowe.
Ostatnio BV traktuje jako dobry chwyt reklamowy, zreszta o bialku mozna pisac duzo, tak czy siak, dzialanie bialka to dla mnie pojecie wzgledne (nigdy nie wiesz jak by bylo gdyby), aktualnie jade na system protein 80 i jest bardzo dobrze wymiennie stosuje z kombinacja wymieniona wyzej.

===============================================
>>>Moderator działu BOK SFD, Zapraszamy na zakupy: https://sklep.sfd.pl
===============================================
Michał G. "GÓRAL" Pomogłem, wejdż na http://www.pajacyk.pl Dzięki
.:: Członek mafia.suple.hardcor.pl ::. >>> Doradca w Suplementacji <<<

>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Mc

Jak wrócę z dzisiejszego egzaminu to przetłumaczę


------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
ogoolnie chodzi o to, ze kazeina mimo iz ma przewage na whey'em w promowaniu dodatniego bilansu azotowego, nie moosi koniecznie byc lepszym boodoolcem miesni od piersi koorczaka, whey'a czy innych

"reklamy i artykooly nt. sooplementoow bialkowych czesto podaja dla whey'oow wartosc biologiczna (BV) /np. 104, a czasem nawet wyzsze/, aby okreslic jego wyzszosc; niemniej jednak, owe wartosci BV pochodza z badan przeprowadzonych na pierzakach/footrzakach, ktoore potrzebooja wiekszosci aminokwasoow zawierajacych siarke, w jakie bogaty jest whey; te wyniki NIE ODNOSZA sie do loodzi."

artystyczny leniwy' grasik
księżniczka-mafia.suple.hardcor.pl
~kopernik sooplementacji~

Bądź silnym i niezłomnym, aby umocnić słabość tych, którzy się chwieją.

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Spośród wszystkich, siedmiu, biologicznych metod oznaczania wartości żywieniowej białek, własnie BV uznano za najwartościowszą. Zawsze znajdzie się ktoś, kto może się z tym nie zgadzać. We wszystkich, bezpośrednich metodach oznaczania wartości żywieniowej białek, badania prowadzone są na zwierzętach. Jeżeli uznamy, że metody oznaczania wartości białek sa bezużyteczne, to będziemy musieli uznać, że nadal nie wiemy, czy, aby białko ziemniaczane nie jest lepsze od jajecznego?... To zakrawa na absurd... No więc, jeżeli jednak uznamy, że metody te są przydatne, to dla czego mamy uważać, że dla jedenych białek są dobre, a dla innych nie?... Tłumaczenie wysokiego BV serwatki, absorpcją aminokwasów siarkowych do budowy sierści, wygląda na czystą spekulację autora, a może nawet na dowcip. Sierść nie odnawia się ciągle, na bierząco, jak elementy większości tkanek, tylko skokowo, mniej więcej raz na 3 tygodnie, co powoduje, że gdyby wzrost sierści miał mieć znaczący wpływ na metody oznaczania wartości białek, to nigdy nie były by one powtarzalne.
Ale tu macie Panowie odpowiedź na czesto zadawane pytanie: "dla czego OLIMP produkuje tak szeroką paletę odżywek białkowych"? Żeby każdy mogł znaleść coś dla siebie - zwolennicy i oponenci różnego rodzaju białek.

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No tak Goral, dzieki za info :)
Generalnie po zjedzeniu bialka enzymy trawienne musza pociac je na kawalki zlozone z dwoch-trzech lub pojedynczych aminokwasow.Mala ilosc jednego lub kilku aminokwasow egzogennych w posilku zmniejsza aktywnosc biologiaczna zawartego w nim bialka.Naprzyklad jezeli wiekszosc bialka w pozywieniu pochodzi z produktow zbozowych, w ktorcyh jest malo lizyny , organizm spali wiekszosc aminokwasow jako zrodlo energi albo zamieni je na tluszsz, jesli zje sie nadmierna ilosc kalorii.
Ale jesli jednoczesnie razem z produktami zbozowymi pije sie mleko, czy je fasole ktore maja duzo lizyny,wowaczas profil aminokwasow ulega znacznej poprawie i wiecej z nich zostanie z uzytych do budowy miesni(chyba Zulak pisal ze bialko serwatki promuje wchlanianie innych bialek :P)
W organizmie istnieje zapas 450g bialka niepotrzebnego w danej chwili do niczego(np. bialko we kriw czy watrobie).Tak wiec nie zawsze trzba dostarczac wszystkich dziewieciu aminowkasow w kazdym posilku.

Tym wlasnie sposobem mozna tlumaczyc sukcesy kulturystow bedacych weganami, np Jima Morrisa ktory w 19996r. majac 60 lat uzyskal tytul GrandMr.Olympia od 10 lat nie jedzac miesa, drobiu, produktow mlecznych ani jaj.Oczywiscie kulturysci bdacy weganami musza pamietac o dostarczaniu wszystkich niezbednych aminokwasow jedzac produkty ktore sie uzupelniaja (np. maslo orzechowe i brazowy ryz :)

Teraz sprawa czasu spozywania bialka.Podaje jako ciekawostke, bo i tak znajda sie przeciwnicy :)
Otoz okazalo sie w jednym z eksperymentow przeprowadzonych na mlodych kobietach, ze dzielenie bialka na male porcje jedzone co jakis czas w ciagu dnia wcale nie jest lepsze od zdjedzenia bialka za jednym razem w poludnie.Obrot bialka w organizmie i bilans azotowy byl taki sam , niezaleznie od sposobu jedzenia.I choc kobiety te nie byly kulturystkami, to nie mozna z cala stanowczoscia stwierdzic, czy jakis sposob jedzenia bialka byl dla kulturystow lepszy od innych.


Byku dankeschon

Slawku zgadzam sie z Toba, ale nie samym bv czlowiek zyje :)
Czy bylaby mozliwosc podawnia przez olimp, takze innych wskaznikow odnosnie odzywek ?


McRaYvEn

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-09 13:39:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 173 Wiek 65 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 24422
Być może ujawnia się tu właśnie niedoskonałość ''zwierzęcego'' wyznaczania BV ... Poniżej więc zamieszczam dalsze fragmenty artykułu, nie wygląda to na dowcip czy luźne spekulacje, w skrócie: szczury, przy pomocy których wyznaczano BV białek (w latach czterdziestych ubiegłego wieku), posiadają o 50% (!) wyższe zapotrzebowanie na metioninę niż organizm człowieka, co z kolei wynika z faktu, iż keratyna tworząca sierść jest bogata w cysteinę, powstającą właśnie z metioniny... dlatego ich organizmy chłonęły whey'a jak gąbki..., co zostało później wykorzystane przez producentów odżywek...ale to już inna historia

Poniżej szczegóły z autorami badań, datami, itp.


Hair and feathers are made of the protein known as keratin, which is rich in the sulfur-containing amino acid, cysteine (found in keratin in its oxidized form, cystine).

Cysteine can be produced in animals from another sulfur-containing amino acid, methionine. Since whey has more sulfur-containing amino acids than casein, hair- or feather-covered animals require less whey than casein to achieve protein balance. But this advantage will clearly does not apply to humans, a relatively hairless and featherless species, as the Boirie et al. study would seem to agree.

Nevertheless, studies performed over a half-century ago on hair- or feather-covered animals which demonstrated the &#8216;superiority&#8217; of whey over casein, have been used as marketing &#8216;support&#8217; by companies selling whey protein supplements.

Back in 1947, Tomarelli and Bernhart demonstrated that feeding whey protein (hydrolyzed &#61537;-lactalbumin, more specifically) to rats produced greater protein retention than did casein (e.g., Tomarelli and Bernhart, 1947). The rats required about 70% more casein nitrogen than whey nitrogen per day to maintain nitrogen balance. These results are consistent with a number of similar studies performed around this time. The trouble is that these studies, too, were performed on animals covered either in hair or feathers &#8211;rats, dogs, and chickens, for instance. Thus, these data are applicable to barnyard animals, but not to humans.

Methionine is an essential sulfur-containing amino acid. As I noted earlier, it can be used by your body to synthesize cysteine (as in the production of keratin). Rats, which were commonly used in early studies to determine the frequently-quoted &#8220;Biological Value&#8221; (BV) of various dietary proteins, have a methionine requirement that is around 50% greater than you or I (Sarwar et al., 1989). This contributes to the lower BV numbers reported for dietary proteins containing relatively less methionine when such proteins are fed to rats, as compared to humans (Bricker and Mitchell, 1947).

Johnson et al. (1946) relate: &#8220;In the case of the human experiments, then, it would be concluded that the methionine requirement is lower, and is not a limiting factor in the attainment of nitrogen excretion in these experiments, or that the requirement is met by the body protein breakdown plus any dietary protein&#8230;.Since the addition of further methionine did not reduce the nitrogen excretion on the low protein diet, it can be concluded that no more methionine is required under these circumstances than that represented by the entire sulfur excretion, or 1.4 gm methionine per day for our average subject&#8230;.the present experiments suggest that the human body is not limited in its ability to conserve nitrogen by the need to meet a methionine requirement.&#8221;

Oczywiście wszystko to nie oznacza dyskwalifikacji whey'a jako pełnowartościowego białka, pokazana jest tylko pewna niedoskonałość metod badawczych...



Pozdrowienia

Longus

Pozdrowienia

LONGUS

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Super whey gainer 4000 vs. gainer MCT

Następny temat

Cykl supli OPLIMPU do oceny.

WHEY premium