SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

słodzik zamiast cukru w przemyśle spożywczym

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6806

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18014
mógłbyś podać jakiś link do badan bo aż nie chce mi się wierzyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
Tutaj masz karty charakterystyki aspartamu, wydane przez firmy, która handlują chemią.
Pierwsza karta:
-znajdziesz tu informację o szkodliwych substancjach, które uwalniają się z aspartamu pod wpływem temperatury
"Niebezpieczne produkty rozkładu:
Diketopiperazyna, metanol w czasie pożaru" - czyli potwierdzenie odnośnie tego co pisałem o diketopiperazyny wytwarzającej się podczas wyższych temp.

Dalej - pomyślcie o naturalnych subst słodzących (np cukier czy miód) i pomyślcie czy są do nich potrzebne takie środki ostrożności jakie są tu podane:
-szczelne okulary ochronne
-rękawice ochronne
-odzież ochronna

Kolejne:
"Pod wpływem wysokiej temperatury produkt ulega stopieniu - może uwalniać toksyczne gazy."

Dodatkowe info:
"Zalecana temperatura przechowywania: poniżej 20°C"

DRUGA KARTA:
- znajdziecie tam informacje o testowaniu dawki 10g/kg na szczurach, POZIOM TOKSYCZNOŚCI: OSTRA

a teraz ciekawostka, spójrzcie na pola poniżej (np. rakotwórczość,rozrodczość,itd) BRAK DANYCH - ciekawe czemu? he? ano raczej takie badania nie są raczej na korzyść dla potentatów handlujących tą trucizną - więc lepiej ich nie udostępniać, skoro nie trzeba.

Co do badań, ciekawostka - w latach 60 aspartam został wynaleziony jako lek przeciwwrzodowy, to że jest słodki to odkryto przypadkiem, pod koniec lat 60 i w latach 70 chciano go wprowadzić na rynek właśnie jako słodzik, po badaniach na małpach nie dopuszczono go do sprzedaży, małpy nim karmione i ich potomstwo miało guzy mózgu, nowotwory narządów rozrodczych oraz problemy z bezpłodnością. W roku 81 wykonano ponowne badania (firma która miała patent na aspartam je zleciła i nadzorowała), tym razem na szczurach i nagle uznano że aspartam jest ok i nie jest szkodliwy, ciekawe tylko jak ten sam trujący środek zamienił się w środek nadający się do spożycia w ciągu 10ciu lat? Dodam że za tym, że został on zalegalizowany stała firma Monsanto (potentat sprzedający największe trucizny świata, które zostały zalegalizowane, oczywiście za tym stoją wielkie pieniądze). Do dzisiaj są przedstawiane właśnie te badania na szczurach, które niby przeszły pozytywne, nie mówi się o badaniach z lat 60/70.
Nie myślcie że jak coś jest dopuszczone do sprzedaży, czy przez WHO dopuszczone jako środek spożywczy to nie jest to szkodliwe, to wszystko to gigantyczne pieniądze, a za nimi wiecie co stoi. Gdzie jest wielka kasa nie jest ważna prawda ani dobro drugiego człowieka.

Karta 1: Tu wprowadź tekst linku...

Karta 2: Tu wprowadź tekst linku...




Zmieniony przez - leno.p w dniu 2014-08-07 23:07:07

Zmieniony przez - leno.p w dniu 2014-08-07 23:34:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 30 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1793
leno.p przytoczył badania o których mi chodziło :) mogę nawet podać filmik na YT o aspartamie. Wszystko rzetelnie wyjaśnione,więc odpowiesz sobie na wiele pytań oglądając go :) Wpisz w YT " Aspartam - skutki uboczne, historia,badania " i wpisz sobie "stevia - naturalny słodzik - kilka informacji " . Stevia właściwości prozdrowotne, aspartam syf ....to tak w skrócie :) Wiesz co kupić...ja w promocji kupiłem 4600 tabletek stevi :) Trzeba na skład też patrzeć bo robią w konia ludzi nie raz :O
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
dokładnie, info czy na yt czy ogólnie w sieci jest masa, co do stevii, zgadzam się że to na chwilę obecną najlepszy substytut cukru. Niestety ma ok1g węgli na 1g więc nie nadaje się dla mnie na LC, ale w weekendy mam inną dietę i wtedy jej używam zamiast cukru
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18014
rozumie że tyczy sie to też subs slodzacych typu sacharanian sodu z tych slodzikow z kaufa?;d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
1g stevii? Toć to ilość na całe, duże ciasto nie przesadzaj już
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
grekar - czy aby na pewno robiłeś ciasto, gdzie używałeś stevii w proszku?? 1g na Ciasto?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
Fabik
rozumie że tyczy sie to też subs slodzacych typu sacharanian sodu z tych slodzikow z kaufa?;d


w całym tym poście była konkretna rozmowa o aspartamie, co oczywiście nie znaczy, że inne chemiczne słodziki są bezpieczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Inaczej bym nie pisał gdybym nie był pewien. Dokładnie płaska łyżeczka na keksówkę o wielkości 25x12x8. Jak na jedną osobę to ciasto jest duże. Nawet jak taka płaska ma 2 g to pff
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18014
Spalisz robiąc to ciasto
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zupa rybna /konkurs

Następny temat

Zapiekanka z kalafiorem i kurakiem LC

forma lato