Miłe panie nie zawracajcie sobie swych bolących pup nazwą Ryż pełnoziarnisty.
Ryż który jemy to kasza A :
Kasza jest to całe lub łamane ziarno zbożowe, z którego usunięto w mniejszym lub
większym stopniu części nieprzyswajalne przez organizm ludzki.
Proces technologiczny przerobu zboża na kasze obejmuje:
. obłuskiwanie - oddzielenie bielma od warstw zewnętrznych ziarna
. obtaczanie (usunięcie z powierzchni obłuskanych ziaren ewentualnych resztek
okrywy i zarodka) lub rozdrabnianie (łamanie, śrutowanie),
. polerowanie – wygładzenie powierzchni i nadanie jednolitego zabarwienia.
Ze względu na stopień obróbki kasze dzielimy na:
. krupy (gruboziarniste) - uzyskuje się je przez obłuskiwanie ziarna, czasem również
polerowanie. Ich cechą charakterystyczną jest zachowany kształt bardzo zbliżony do
pierwotnego kształtu ziarna, z którego zostały otrzymane;
. łamane (średnioziarniste) – powstają w wyniku połamania, bądź pocięcia
obłuskanego ziarna;
. drobne (drobnoziarniste) – powstają z ziaren połamanych, a następnie dodatkowo
wypolerowanych
Inny podział kasz to:
. kasze nieprażone,
. kasze prażone - poddane specjalnemu procesowi prażenia, dzięki któremu znacznie skraca
się czas gotowania kaszy (6-12 minut).
Ryż dzielimy na :
Ryż niełuskany
Ryż biały
Musenmai
Jak widzicie nazwa Ryż pełnoziarnisty
nie jest używana jest to wymysł komercyjny.
Pozdrawiam Darek