SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kto kłamie w spamie :-D

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 150734

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 649 Wiek 65 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 67122
Dzień dobry.
Miłe panie nie zawracajcie sobie swych bolących pup nazwą Ryż pełnoziarnisty.

Ryż który jemy to kasza A :

Kasza jest to całe lub łamane ziarno zbożowe, z którego usunięto w mniejszym lub
większym stopniu części nieprzyswajalne przez organizm ludzki.


Proces technologiczny przerobu zboża na kasze obejmuje:

. obłuskiwanie - oddzielenie bielma od warstw zewnętrznych ziarna
. obtaczanie (usunięcie z powierzchni obłuskanych ziaren ewentualnych resztek
okrywy i zarodka) lub rozdrabnianie (łamanie, śrutowanie),
. polerowanie – wygładzenie powierzchni i nadanie jednolitego zabarwienia.


Ze względu na stopień obróbki kasze dzielimy na:

. krupy (gruboziarniste) - uzyskuje się je przez obłuskiwanie ziarna, czasem również
polerowanie. Ich cechą charakterystyczną jest zachowany kształt bardzo zbliżony do
pierwotnego kształtu ziarna, z którego zostały otrzymane;
. łamane (średnioziarniste) – powstają w wyniku połamania, bądź pocięcia
obłuskanego ziarna;
. drobne (drobnoziarniste) – powstają z ziaren połamanych, a następnie dodatkowo
wypolerowanych


Inny podział kasz to:

. kasze nieprażone,
. kasze prażone - poddane specjalnemu procesowi prażenia, dzięki któremu znacznie skraca
się czas gotowania kaszy (6-12 minut).


Ryż dzielimy na :
Ryż niełuskany
Ryż biały
Musenmai



Jak widzicie nazwa Ryż pełnoziarnisty
nie jest używana jest to wymysł komercyjny.

Pozdrawiam Darek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 268 Napisanych postów 8009 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 115459
Darek widać po Twoich wypowiedziach, że siedzisz w dziale żywienia. Jesteś dietetykiem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 649 Wiek 65 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 67122
Nie jestem dietetykiem. W moim wieku należy zacząć trenować łepetynę na nowo, więc nakupiłem sobie mądrych książek i czytam.
Czasami uda mi się znać odpowiedź na zadane tu pytanie.

Pozdrawiam Darek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
albo coś ciekawego podpowiedzieć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336129
cześć ślicznotki, co nowego u Was?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
witamy w naszych skromnych progach jemy, ćwiczymy, rośniemy, chudniemy, czyli po staremu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336129
eveline
witamy w naszych skromnych progach jemy, ćwiczymy, rośniemy, chudniemy, czyli po staremu


gdzieś to chudniecie masz udokumentowane?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
chodzi mi tak ogólnie o użytkowniczki działu - jedna to druga tamto moja dokumentacja będzie pod koniec testu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336129
a to zlustruję chętnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
się staram co by wstydu nie było
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Problem z ułożeniem diety...proszę o pomoc! :)

Następny temat

Konkurs/Porandojin/podsumowanie str20

forma lato