SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs na DESER SFD !!!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 27228

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, chciałbym przedstawić Wam szybki i prosty w przygotowaniu deser. Nadaje się nie tylko jako zdrowa przekąska tudzież deser, ale jest także idealnym rozwiązaniem na dostarczenie energii podczas treningu (wersja bez odżywki białkowej); świetnie sprawdzi się także po wysiłku fizycznym (wersja z odżywką białkową). Przedstawiam Wam przepis na:

Owsiane batoniki z jabłkami i cynamonem

Składniki na 12 batoników:
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę i ugotowane,
- 175 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 białka jaj,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 50 g rodzynek,
- 6 łyżek stołowych (90 ml) odtłuszczonego mleka

Opcjonalnie:
- 30 g odżywki białkowej WPC (dla wersji "po treningowej")

Przygotowanie:
Krok 1: jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do garnka, dodać nieco wody i "gotować" jabłka do miękkości. Odłożyć, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2: zmieszać w misce składniki w następującej kolejności: płatki owsiane, rodzynki, cynamon, jabłka.
Krok 3: w mleku rozpuścić miód i opcjonalnie odżywkę białkową. Zalać tym pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 4: na sam koniec dodać białka jaj. Porządnie wymieszać. "Ciasto" konsystencją będzie przypominać papkę.
Krok 5: przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6: Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-25 minut. Po tym czasie wyciągamy "ciasto" z piekarnika, czekamy aż ostygnie i na koniec kroimy w prostokąty.

Wartości odżywcze na porcję:
kalorie: 87
białko: 3,1 g (w wersji z WPC: 9 g)
węglowodany: 17 g
tłuszcze: 2 g
błonnik: 2 g.

Batony nie są twarde, a ciut elastyczne i miękkie. Zamiast kupować je w sklepie, zróbcie je sami! :)











...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 234 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 35463
Twarogowe kulki truflowe

Potrzebujemy:

- 250g twarogu chudego
- 15g ciemnego kakao
- słodzik
- aromat waniliowy/migdałowy

Przepis jest banalnie prosty, ale efekt końcowy jest naprawdę
fajny i można nim zaskoczyć niejedną osobę.
Twaróg ucieramy z 10g kakao (płaska łyżka), slodzikiem i aromatem,
a następnie formujemy z masy kulki i obtaczamy w kakao.
Odstawiamy w takiej formie do lodówki na godzine i tyle :)
Przepis oczywiście można modyfikować i obtoczyć np. w wiórkach,
ze zmielonymi orzechami,dodać WPC (ale naprawde nie potrzeba, bo fajnie smakuje)

Wartości BTW:

Kcal: 299 kcal
Białko: 52g
Tłuszcze: 10g
Węgle: 10g

Yes you can!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 937 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 24871
Sernik śmietankowy

Składniki na masę:
400g twarogu chudego
200g twarożku naturalnego homogenizowanego
100g mleka
35g budyniu śmietankowego bez cukru
3 jajka
słodzik
łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
150g jogurtu naturalnego
5g kakao naturalnego niskotłuszczowego
5g żelatyny
słodzik
migdały

Przygotowanie:
odpalić piec na 170-180 stopni. Oddzielić białko od żółtek i ubić na sztywna pianę. Resztę składników na masę zmiksować w blenderze (ok 4 min). Do białek dodać masę serową i dość wolno mieszać do połączenia składników. wsadzić w formę i piec ok godziny. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Żelatynę zalać wrzątkiem i połączyć z jogurtem wcześniej wymieszanym z słodzikiem i kakaem. Ostudzony sernik polać polewą i posypać prażonymi migdałami. Wsadzić do lodówki na ok 2h.

Sernik jest pyszny, sycący i puszysty. Dzięki polewie jest też dość mokry taki jaki lubię. Smacznego :)

Wartości
kcal 1043
B: 137g
T: 29g
W: 59g








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Z reguły sięgamy wtedy po czekoladę. Po co to robić skoro można smaczniej i zdrowiej? Oto przepis na:

Pieczone jabłka z nadzieniem

Składniki:
1 duże jabłko
1 łyżka stołowa rodzynek albo sułtanek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka siekanych orzechów (włoskich, laskowych - wedle uznania)

Przygotowanie:
Krok 1: Wydrąż jabłko i natnij skórę lekko wokół środka.
Krok 2: Zmieszaj rodzynki albo sułtanki, miód i orzechy, po czym napełnij masą środek jabłka.
Krok 3: Jabłko owiń luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45-60 minut. Można też "upiec" w mikrofali - na średnim poziomie mocy przez ok 5-7 minut.
Krok 4: Podawać z jogurtem naturalnym albo serkiem homogenizowanym.

Wartości odżywcze na 1 jabłko:
kalorie: 144
białko: 1,2 g
węglowodany: 33 g
tłuszcze: 1,8 g
błonnik: 0,6 g

Szybko, łatwo i naprawdę smacznie! :)













Zmieniony przez - Cyklomaniak w dniu 2014-02-18 21:45:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 140
Lody czekoladowe z dodatkiem malin.

Wszystkie składniki, oprócz malin zmiksować na gładką masę. Wymieszać z malinami, mrozić przez kilka godzin.
Co jakiś czas zamieszać.
Otrzymujemy 3-4 porcje lodów.

Smacznego ;)







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 140
+ można dodać pokruszone kawałki gorzkiej czekolady.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Przepis na pierwszy rzut oka trochę skomplikowany, ale bardzo smaczny deser i praktycznie bez ww.


Pianki/galaretki


Punkt 1.

- 0,5 szkl wody
- 65g masła/margaryny (ćwierć kostki)
- 1,5 łyżki żelatyny
- aromat wanilinowy kilka kropel (ew łyżeczka cukru wanilinowego jeśli stosujecie)

Zagotować składniki i do gorącej ale NIE wrzącej wody wsypać żelatynę cały czas mieszając aż do rozpuszczenia.


Punkt 2.
należy ubić:
- 4 żółtka (białka do następnej warstwy)
- 1 jajko
- 15g wheya (wanilia) - ewentualnie słodzik odpowiadający 4 łyżkom cukru. [cukier był w oryginale zamiast wheya oczywiście]


Do żółtek wlewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy aż do połączenia.
Wylewamy na tortownicę/blachę/naczynie. [u mnie tortownica o średnicy 21 cm]

Punkt 3
Powtórzyć czynność z pkt. 1 (woda + żelatyna)

Punkt 4
Należy ubić:
- 4 białka
- 1 jajko
- 15g wheya (wanilia) - ewentualnie słodzik odpowiadający 4 łyżkom cukru.

3+4 Połączyć z ostudzoną żelatyną i mieszać.

Podzielić to na dwie części do jednej dosypać kakao 1 łyżka i wylać na pierwszą ściętą warstwę.
Poczekać aż się zetnie (nie pozwalając na ścięcie białej masie) następnie wylać białą warstwę.

Na wierzch jeśli ktoś stosuje to możecie dać galaretkę wg uznania, ja natomiast rozmroziłam ok 200g malin podusiłam je widelcem, rozpuściłam żelatynę wg proporcji na opakowaniu i wlałam do malin, następnie na deser.

Po tym jak się wszystko ładnie ścięło obsypałam lekko wiórkami kokosowymi


SMACZNEGO!!











Zmieniony przez - sforcia w dniu 2014-02-28 14:33:56

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pasta z tuńczyka z makaronem

Następny temat

Pulpety drobiowe z koperkiem i cebulką

WHEY premium