Hamburger megaa!!! Robiłem bez kaparów bo nie lubię, i z musztardą miodową zamiast Dijon bo taką akurat miałem
250 g mięsa mielonego, wołowego
8 korniszonków, pokrojonych w talarki
2 łyżki kaparów, posiekanych
1 ½ czerwonej cebuli
2 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko, same żółtko
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
niewielka ilość pieprzu cayenne
3 bułki hamburgerowe
3 plastry sera do hamburgerów ( z Lidla)
1 pomidor, umyty i pokrojony w talarki
3 liście sałaty
Przygotowanie:
Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski. Pokrojone korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Do miski dodajemy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy całość za pomocą widelca. Z mięsa formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przekrojone na pół bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika. Na spodach bułek układamy ser.
½ czerwonej cebuli kroimy w talarki. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę. Pieczemy przez mniej więcej 20 minut.
Układamy stopnie hamburgera wg. upodobania.