SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kulturystyka-siła,masa ,definicja ,wytrzymałość siłowa

temat działu:

Po 35 roku życia

Ilość wyświetleń tematu: 21917

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
smalec smalcem, ale pod nim widać że jest sporo mięcha

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12158 Napisanych postów 30575 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131287
Bary większe niż u Atlasa!
Przednia i boczna część niesamowite!
Nawet widać separację mięśni na plecach - można się dopatrzeć choinki!
Ciekawe jak tam widok z przodu!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chunga wiecznie niezadowolony i tak pewnie :)

Dziwie sie ze nie startujesz Chunga w konkursie z fortepianem w tle bo bylbys w gronie faworkow wg mnie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziś z plecami raczej nie pieściłem się........może wreszcie trochę wypaliło mi smalcu z tego miejsca???fotki mnie załamały psychicznie ,przez chwile chciałem odkręcić gaz ,potem jednak stwierdziłem ,że zajadę plecy

3s 12p na maszynie siedząc /rozgrzewkowo/
3s 15-12-8p wiosłowanie sztangą
1s 10p wiosłowanie końcem gryfu jednorącz
3s 10p śćiąganie rączek wyciągu siedząc/taka wąska brama/
3s 10+3p wiosłowanie jednorącz na wyciągu poziomym
3s 15p+5p wyciąg do karku i na dobicie do klatki
3s 10+3p wznosy ze sztangielkami w skłonie/tył barków/
3s 10-12p odchylanie jednorącz na wyciągu/tył barków/
3s 15-20p skłony w tył leżąc przodem (grzbiet i to chyba jest na tą Waszą hihi choinkę),bo jak na razie choinka tylko jest na dupie

trening zajął mi 40min

nadal mocno ograniczam sól ,ale tak całkiem to się nie da wszystko kupne mocno posolone ,domownicy też z uporem maniaka wszystko sola i po tym fakcie stwierdziłem ,ze....

"KTO DANIE SOLI TO WSZYSTKO p******I"

Zmieniony przez - CZUNGA w dniu 2013-10-23 12:16:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
CZUNGA
...





na prawej fotce dziadka podziwia Wnusia

wieczorkiem pojadę z łydkami na "piwnicznej-domowej" siłce -to moja najsłabsza grupa od czasu zerwania ścięgna

Zmieniony przez - CZUNGA w dniu 2013-10-23 12:23:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12158 Napisanych postów 30575 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131287
CZUNGA
Dziś z plecami raczej nie pieściłem się.......
3s 15-20p skłony w tył leżąc przodem (grzbiet i to chyba jest na tą Waszą hihi choinkę),bo jak na razie choinka tylko jest na dupie
....

"KTO DANIE SOLI TO WSZYSTKO p******I"


No, jest super! Masz już to o czym my możemy jedynie pomarzyć!

Też solę lecz nie wszystko ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ojan
!

Też solę lecz nie wszystko ...


Naukowcy apelują o unikanie spożywania soli.

Dodawanie soli do potraw znacznie zwiększa prawdopodobieństwo nadciśnienia i udarów mózgu. Potwierdzają to najnowsze badania ekspertów z Kanady, którzy apelują o unikanie słonych dań.
Na nadciśnienie cierpi łącznie miliard ludzi na świecie. Prawie jedna trzecia zachorowań to wynik spożywania nadmiernej ilości soli, podkreślają badacze na łamach Kanadyjskiej Gazety Lekarskiej. Eksperci podają przykład południowoamerykańskich plemion Indian, które w ogóle nie stosują soli i nie mają żadnego problemu z nadciśnieniem.

Z drugiej strony Japończycy spożywają aż po 15 gramów soli dziennie i wyjątkowo często zapadają na tego typu choroby.

Kanadyjscy naukowcy radzą więc, by drastycznie ograniczyć sól: z dziesięciu gramów - bo tyle średnio spożywają dziennie mieszkańcy zachodu - do maksymalnie trzech. Najprostszą jednak receptą jest niedodawanie soli do żadnych potraw.

zrodlo - pap
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Słowo “sól” pochodzi z języka łacińskiego sal. Ciekawostką jest że w języku angielskim słowo “salary” czyli wynagrodzenie wzięło się właśnie od soli, gdyż niegdyś sól była prawie że walutą w wielu częściach świata.

Sól jest to związek chemiczny o nazwie “chlorek sodu”, ze wzorem NaCl (Na = sód, CL = chlor). Chlorek sodu składa się z : 40% sód i 60% chlor. Sól ma niską toksyczność i jest niepalna. Widziana pod mikroskopem, sól kuchenna składa się z wielu kryształów w kształcie sześcianu.
Występuje ona naturalnie w wodzie morskiej. Gdy obszar wody morskiej jest nasłoneczniony woda paruje, sól natomiast tam znajdująca się “odkłada się w depozycie”. Przez miliony lat inne osady również zostawały odkładane na soli, pozostawiając pokłady halitytów czyli soli kamiennej pod powierzchnią.

Sól kamienna (halityt):
Osadowa skała chemogeniczna złożona gł. Z halitu (chlorku sodu); zwykle bezbarwna, biała lub niebieskawa, b. Krucha; powstaje przez odparowanie lagun, zatok, mor. Lub słonych jezior; surowiec przemysłu chem., spoż. (sól kuchenna) i inne.

Sól była używana tylko jako uzupełnienie diety, jak i dla dłuższego zachowania żywności. Później, sól była używana w procesach takich jak garbowanie, farbowanie i wybielanie. Stosunkowo niedawno, sól została wykorzystana do produkcji szyb, ceramiki, mydeł i podejmowania wczesnych produkcji chloru. Dziś sól jest powszechnie stosowana w przemyśle chemicznym, a także do zmiękczania wody.

CIAŁO LUDZKIE POTRZEBUJE SOLI:
Sól nie tylko pomaga kontrolować nasz bilans płynów w organizmie ale również w pewien sposób odpowiada za kontrole systemu nerwowego i mięśniowego. Nasze organy automatycznie regulują ilość soli, lub sodu, która jest obecna w danej chwili. Jeśli poziomy te są zbyt wysokie mamy pragnienie i pomagamy sobie piciem – to przyspiesza eliminacje soli poprzez nasze nerki.

JAK SÓL WPŁYWA NA ZDROWIE:
Badania wykazały, że zbyt duże używanie soli jest związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze (wysokie ciśnienie krwi) oraz osteoporozy. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, należy używać mniej soli.

Bardzo małe dzieci, osoby w podeszłym wieku, jak również osoby z chorobą nerek nie mogą wydalać sodu a co za tym idzie skutecznie regulować płynami w organizmie.

ILE SOLI POTRZEBUJEMY:
Zgodnie z Food Standards Agency, Wielka Brytania, wytyczne człowieka Daily Amount (GDA) należy spożywać:
. Wiek 11 lat i powyżej, 6g dziennie
. Wiek 7-10 lat, 5g na dzień
. Wiek 4-6 lat, 3 g na dobę
. Wiek 1-3 lat, 2 g na dobę
Niemowlętom poniżej 1 roku życia soli nie należy dawać gdyż ich nerki są nie wykształcone do końca.

ILE TO JEST 6g?
To około jednej łyżeczki – nie więcej. Około trzech czwartych soli spożywamy już z żywności kupnej.

Niemożliwe jest dokładne sprawdzenie ile soli zjedliśmy danego dnia nie znając się na etykietach produktów. Jednakże, wiedząc, że zalecenie dzienne to maksimum 6g jest to przydatne, ponieważ można dowiedzieć się, jak dużo soli znajduje się w niektórych produktach żywnościowych które normalnie jemy. Najczęściej ludzie są zaskoczeni, jak wiele soli jedzą ,kiedy usiądą i sprawdzą ile faktycznie soli konsumują z produktów spożywczych.

RÓŻNICA MIĘDZY SODEM A SOLĄ:
Sól jest to chlorek sodu (sodu oraz chloru). Ilość sodu w soli to informacja na którą trzeba zwrócić uwagę. Jeśli na etykiecie będzie pisało zawartość sodu nie soli musisz pomnożyć ilość przez 2,5 aby otrzymać równowartość zawartości soli. Na przykład, jeżeli porcja żywności zawiera 1g sodu na 100g, będziesz wiedzieć, zawiera 2.5g soli na 100g.

ETYKIETY:
Należy sprawdzać na etykietach żywności, aby dowiedzieć się, które z nich mają wysoką a które niską zawartość soli\ Jeśli produkt zawiera więcej niż 1.5G soli (lub 0.6g sodu) na 100g to jest wysokiej zawartości soli
Jeśli ma 0.3g soli (sodu 0.1g) na 100g to ma niską zawartość soli

Wysoka zawartość soli w żywności = 1.5G soli (lub 0.6g sodu) na 100g
. Średnie zawartości soli w żywności = między wysokimi i niskimi danymi
. Niska zawartość soli w żywności = 0.3g soli (sodu 0.1g) na 100g
Porcja jedzonej żywności decyduje o tym ile soli dostarczysz do organizmu.

Lekarze uważają że powinniśmy unikać produktów zawierających wysoka zawartość soli, a rozglądać się za takimi które jej w ogóle nie zawierają.

Wielka brytania I etykiety
Niektóre brytyjskie supermarkety i producenci używają sygnalizacji świetlnej kolory na przedniej części opakowania. Mają one pomóc klientom podejmować szybkie decyzje.
. Wysoki (czerwony) = jeść ich jak najmniej
. Medium (bursztynowy) = nadają się do spożycia są OK
. Niski (zielony) = zdecydowanie najzdrowszy wybór

SKĄD WIEDZIEĆ ILE SOLI W PORCJI ŻYWNOŚCI?
A no jeśli produkt ma np:1g soli na 100g a zjedliśmy porcję 300g to również spożyliśmy 3g soli. Jeśli produkt ma 1g sodu na 100g a spożyliśmy go 300g to dostarczyliśmy 2,5×3= 7,5g soli.

KILKA CIEKAWOSTEK Z WIELKIEJ BRYTANII:
The Food Standards Agency w Wielkiej Brytanii, ma na celu zmniejszenie zużycia soli do 6g dziennie do roku 2010 wśród dorosłych obywateli.

The Food Standards Agency (FSA) zaleca spożycie soli w oparciu o zagadnienia zawarte w SACN (Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia). SACN jest niezależnym ekspertem komisji, która doradza FSA i DOH (Department of Health, UK).

W 1994 roku COMA (Komitet ds. Medycznych Aspektów Żywności i Żywienia polityki) w swoim raporcie – Nutritional Aspects of Cardiovascular Disease – zalecił ograniczenie spożycia soli średniej brytyjskiej populacji do 6g dziennie. Zalecenie to zostało poparte związkiem wysokiego spozycia soli z nadciśnieniem tętniczym.

Nadciśnienie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zgonów z chorobą układu sercowo-naczyniowego. Zalecane dzienne spożycie limitów soli dla niemowląt i dzieci również obniżono.

Według FSA, najlepszym sposobem na zmniejszenie nadciśnienia jest przestrzegania diety, które ma niską zawartość soli, tłuszczu ogółem i tłuszczów nasyconych, a bogata jest w warzywa, owoce i produkty mleczne niskotłuszczowe.

Ludzie, którzy utrzymują zdrową wagę ciała, nie zużywają zbyt dużo alkoholu, i są aktywni fizycznie są znacznie mniej narażeni na nadciśnienie tętnicze, mówi FSA.

Sól może być anty-depresantem:
Według Kim Johnson, University of Iowa, szczury, które mają niedobór soli nie mają ochoty działań, które normalnie wykonują, jak na przykład picie słodkiej substancji czy naciskanie przycisku który wywołuje w ich mózgach przyjemne uczucia. Naukowcy twierdzą, że ewolucja odegrała ważną rolę w ludzkiej tęsknocie za solą
Źródło: Medical News Today, Christian Nordqvist

Artykuł nie został przetłumaczony aby odwieść całkowicie od spożycia soli, ale jako ciekawostka I zastanowienie się nad swoją dietą. Mam nadzieję że nigdzie nie popełniłem żadnej gafy pozdr

żr..sfd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12158 Napisanych postów 30575 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131287
Ten cytat z Twojej pracy powinien Ci coś powiedzieć!:
Sól może być anty-depresantem:
Według Kim Johnson, University of Iowa, szczury, które mają niedobór soli nie mają ochoty działań, które normalnie wykonują, jak na przykład picie słodkiej substancji czy naciskanie przycisku który wywołuje w ich mózgach przyjemne uczucia. Naukowcy twierdzą, że ewolucja odegrała ważną rolę w ludzkiej tęsknocie za solą

i zacznij solić!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rok Treningu

Następny temat

Dieta dla 40 latka

forma lato