CECHY JAKOŚCIOWE
- kwasowość w SH - od 5 do 6
- pH > 6,00.
- zawartość tłuszczu w % s.m. < 1,5
- zawartość wody w % < 4,0
- zawartość białka w % > 10
- zawartość laktozy w % > 70
- wskaźnik rozpuszczalności < 1 cm osadu
- zawartość popiołu % < 8,5
- cząstki przypalone - dysk A,B
- antybiotyki i substancje hamujące ( - )
- Bakterie Coli - nb w 1 g
- Salmonella - nb w 25 g
- Staphylococcus aureus - nb w 1 g
- Listeria monocytogenes - nb w 1 g
- Ogólna liczba drobnoustrojów - do 50000 w 1 g
- zawartość azotanów (w NaNO3 mg/kg) < 70
- zawartość azotynów (w NaNO3 mg/kg) < 1,5
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
- bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
- drobny granulat
- niehigroskopijny
- kwasowość w SH - od 5 do 6
- pH > 6,00.
- zawartość tłuszczu w % s.m. < 1,5
- zawartość wody w % < 4,0
- zawartość białka w % > 10
- zawartość laktozy w % > 70
- wskaźnik rozpuszczalności < 1 cm osadu
- zawartość popiołu % < 8,5
- cząstki przypalone - dysk A,B
- antybiotyki i substancje hamujące ( - )
- Bakterie Coli - nb w 1 g
- Salmonella - nb w 25 g
- Staphylococcus aureus - nb w 1 g
- Listeria monocytogenes - nb w 1 g
- Ogólna liczba drobnoustrojów - do 50000 w 1 g
- zawartość azotanów (w NaNO3 mg/kg) < 70
- zawartość azotynów (w NaNO3 mg/kg) < 1,5
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
- bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
- drobny granulat
- niehigroskopijny