"Trójglicerydy (triglicerydy, triacyloglicerole, TG) - organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej." - Wikipedia
Po drugie - owoce generalnie zakwaszaja organizm z racji zawartosci fruktozy. Pod tym wzgledem sa "gorsze" od warzyw. Warzywa maja swoja scisla funkcje w diecie - odkwaszanie organizmu. Warzywa i owoce sa wiec dwoma roznymi typami pozywienia, spelniajacymi inne funkcje w diecie (dla owocow beda to witaminy + mikro). Czy fruktoza jest zla? Nie, jej zbyt duze spozycie - tak.
Inna sprawa, ze fruktoze demonizuje sie za cukier fruktozowy, ktory jest w przetworzonej zywnosci typowym zapychaczem. Moze nie u nas, ale w USA jako kraju rozwinietym jest swoista plaga. A, ze ludzie tam nie maja swiadomosci co jedza - takie, a nie inne zalecenia pana C.P.
Jesli chodzi o fruktoze z owocow, to nie beda to ilosci, ktore dokopia organizmowi. Samym faktem jest natomiast to, ze organizm po prostu tak bardzo potrzebuje fruktozy jak celulozy, czyli wcale.