Szacuny
2
Napisanych postów
246
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8814
ostatnio koniu pisał że ta mąka to jednak troche lipa, ogólnie, że cała przenica to lipa :P Pierdu pierdu. Semolina tez lipa? (makaron z semoliny nie rozgotowany ma IG z tego co pamietam 60) Zaraz dojdziemy do tego ze wszystko jest lipa i najlepiej to pić wodę i nie jeść.
Do autora - skoro lubisz omlety to wyposaż się w dobry młynek i miel wszystko na pył, ryż, kasze itp i próbuj z tego robić omlety - zobaczysz co wyjdzie, a na pewno wyjdzie coś ciekawego Ja osobiście miele owsiane i robie z nich omlety i jest miodzio.
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Wiek
35 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15416
Ciekawy pomysł. Łap soga.
Tak w ogóle to nie miałem pojęcia, że długość gotowania makaronu może mieć wpływ na jego IG.
Zmieniony przez - JOVOVlCH w dniu 2013-03-22 18:52:51
Trening nie jest dodatkiem do diety, ani dieta do treningu.
To tylko niewielkie dodatki do genów, które posiadamy.
Natomiast wygląd początkującego, niekoniecznie musi odwzorowywać jego potencjał genetyczny.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Ja proponuję IG sięzbytnio nie przejmować, bo nie jest to specjalnie wartościowy wskaźnik.
Co do mąki, lepsza od białej, ale gorsza od ryżu, owsianych czy ziemniaków. Pszenica ze wzgledu na obecność białka zwanego gliadyną może zwiększać przepuszczalności jelitową nawet u zdrowych osób. Pszenica jest jednym z gorszych źrodęł skrobi, ale w przyapdku 99% społeczeńśtwa czerpiącego węgle z białego pieczywa domowe wyroby z takiego produkty są bez dwóch zdań opcją lepszą i godną polecenia. Tyle, że nie jest to rozwiazanie optymalne.
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
jest jeszcze Mąka razowa żytnia typ 2000 - i taka mąka moim zdaniem z powodzeniem może zastępować płatki owsiane, ryz itp... to świetne źrodło ww...ja np robie placki z białek jaj, takiej wlasnie mąki i płatków poł na pół z mąką...wychodzi pyszne i bardzo zdrowe
"...Gdy się rodzisz - wszyscy wokół Ciebie się śmieją - a Ty płaczesz .
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Wiek
35 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15416
"Mąka razowa żytnia typ 2000" - W mniejszych marketach typu lidl,carrefour express, kaufland, netto - nie udało mi się znaleźć. Popyt większy niż podaż ? Albo brak popytu...a więc i podaży?
Mam nadzieję, że w realu trafię.
Trening nie jest dodatkiem do diety, ani dieta do treningu.
To tylko niewielkie dodatki do genów, które posiadamy.
Natomiast wygląd początkującego, niekoniecznie musi odwzorowywać jego potencjał genetyczny.
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
4fit nie szerz herezji...
"...Gdy się rodzisz - wszyscy wokół Ciebie się śmieją - a Ty płaczesz .
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."
Szacuny
2
Napisanych postów
246
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8814
Za dużo owsianych też nie dobrze min dlatego, że zawieraja dużą ilość błonnika który wchłania wodę w jelicie grubym i pęcznieje. Zbyt dużo błonnika = zaparcia.
Mąka razowa żytnia - zrobiłem kiedyś z tego ciasto na pizze i to był błąd... wyszło to jakieś kwaśne.