W związku z promocją Lidla na łososia, to on będzie grał główną rolę w dzisiejszym daniu. Przepisów na łososia mamy mnóstwo – łosoś z brokułami, porem, w pomidorach, kaparach itd. itp. W zasadzie różnią się od siebie tylko dodatkiem warzywnym i sposobem obróbki. Dlatego też mam dla Was coś zupełnie innego – proste w przygotowaniu i pyszne kotleciki łososiowe.
Skład:
Filet z łososia 250g
Jajko
Koperek, pietruszka, szczypiorek z cebulką, papryką
Pieprz cytrynowy
Sos sojowy
PAM
A robimy to tak:
Z łososia ściągamy skórę. Pytanie teraz jak to zrobić by wrzucić tylko ją bez strat mięsa? Na pewno nie przy pomocy ostrej strony noża. :D Za to druga sprawdzi się świetnie, schodzi sama skóra, bez kawałka ryby. Następnie łososia, koperek, pietruszkę, paprykę, szczypiorek wraz cebulką drobno siekamy. Posiekane składniki wrzucamy do naczynia, dodajemy sos sojowy wg upodobań,zdrowo sypiemy pieprzem cytrynowym, wbijamy jajko i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na 15-20minut by się przegryzło i w tym czasie przygotowujemy dodatki – u mnie akurat ryż basmati i mizeria z jogurtem greckim. Kolejna czynność jaka nas czeka to formowanie kotlecików i smażenie - ok 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu(można też próbować na parze lub z piekarnika jak ktoś woli). Wyszło 5 kotletów – 4 jak na fotce + jeden nieco większy od pozostałych.
BTW(ze 100g ryżu i jogurtu greckiego w mizerii):
około 70g białka(łosoś, ryż, jogurt, jajko), 50g tłuszczu i 85g węgli,1050kcal.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-03-11 23:55:39
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]