Jeśli robi to celowo i nie uwzględnia dodatków na etykietach to jest to oczywiście przestępstwem i na pewno przy kontrolach jakości prędzej czy później będzie to ujawnione i firma będzie miała problemy.
Nitroman - tak, moje pytanie jest trochę filozoficzne, ale drugie dno dobrze odkryłeś - zawsze w świecie chodzi o pieniądze. Obecnie żywność EKO to wielki biznes. Zwłaszcza, że straszą nas żywnością modyfikowaną (która, jak się może okazać, taka zła nie jest pewnie). A to jest dodatkowy bodzieć dla wielu żeby w produkty EKO się zaopatrywać.
Ja też uważam, że dobry produkt musi kosztować, i dlatego na wielu produktach nie oszczędzam. Ale z drugiej strony coś jest nie tak, że człowiek ma obawy kupując (umownie nazwijmy to) tańszy produkt i zastanawia się, czy skoro jest tańszy, to czy producent czasem nie wsadził tam tańszych/gorszej jakości surowców lub czy zawartość jest zgodna z etykietą ;)
Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2013-02-27 15:09:41
HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.
Rzeczywiście prawo dotyczące legalnie działających firm odżywkowych w naszym kraju jest bardzo restrykcyjne. Wałki są ryzykowne i bardzo mało opłacalne
Mięso warto kupować w małych masarniach najlepiej z lokalnego przetwórstwa - po pierwsze produkcja jest na małą skalę - towar nie zalega na półkach - nie ma więc co odświeżać, po wtóre ewentualne nadużycia producenta dosyć szybko mają szansę wypłynąć bo wiadomo jak lokalnie się wieść roznosi.
Po drugie sprawdzone produkty wypróbowanych firm (np. ryż basmati ja kupuję tylko sonko albo kupiec i nawet nie patrze na inne firmy) po trzecie pewna doza zdrowego rozsądku - czyli pogodzenie się z faktem że na pewne rzeczy i tak nie mamy wpływu więc szkoda sobie tym psuć głowę. I zbierając powyższe do kupy... jakoś idzie żyć : )
U nas jeszcze nie jest tak źle, zobaczcie USA, tam to dopiero jest syf i praktycznie żadnej alternatywy dla żarcia masowej produkcji.
tomekPo drugie sprawdzone produkty wypróbowanych firm (np. ryż basmati ja kupuję tylko sonko albo kupiec i nawet nie patrze na inne firmy) po trzecie pewna doza zdrowego rozsądku - czyli pogodzenie się z faktem że na pewne rzeczy i tak nie mamy wpływu więc szkoda sobie tym psuć głowę. I zbierając powyższe do kupy... jakoś idzie żyć :)
Też kupuję Sonko :)
Zgadza się, nie ma co przeżywać, w Polsce i tak nie jest aż tak źle. Zresztą polskie produkty cieszą się niezłą opinią "na zachodzie", więc też coś w tym musi być.
A o ryżu z Lidla nic nie wiem, basmati jadłem paru firm i zawsze wrażenia były podobne :)
HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.