Szacuny
2
Napisanych postów
4
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
16
Charon
Z kwasu arachidonowego, który należy do grupy kwasów omega-6 powstają eikozanoidy o charakterze prozapalnym, wysoki ich poziom jest skojarzony z chorobami serca i układu krwionośnego.
Najlepsze źródła KA to żółtka "nieprzemysłowych" jaj, organy zwierzęce (np. wątróbka).
Negatywne skutki, o których wspomniałeś są wynikiem spożywania wielonienasyczonych kwasów tłuszczowych pochodzących z ziaren i nasion, i to one w konsekwencji są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych.
TL;DR; kwas archidonowy (nie mylić z arachidowym) jest nam niezbędny, nie tylko w celach treningowych, ale równiez dla rozwoju naszego móżgu (obok omega-3)
Szacuny
2
Napisanych postów
4
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
16
Jasne, rozumiem że suchar, ale tak samo ktoś inny może trafić z wyszukiwarki na taki niezamknięty wątek, więc dla takich osób warto żeby jakaś finalna odpowiedź na pytanie się znalazła. Jeżeli to jest taki problem to stare wątki nie powinny mieć możliwości odpowiedzi.
Szacuny
0
Napisanych postów
26
Wiek
37 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
320
Mi też się przydała ta odpowiedź po roku czasu ;) wielokrotnie trafiam z wyszukiwarki na takie tematy bez odpowiedzi i uważam że nie powinno się piętnować "archeologii" w takich wypadkach. W sumie w 90% jak wchodze na sfd to dlatego że szukam czegoś w wyszukiwarce... Brawo dla "Robię co mogę".