Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1286
Witam,
czy olej z pestek winogron może być zamiennikiem dla oliwy z oliwek ?
posiadam taki:
MONINI w 100ML
824kcal
tluszcze 92g
w tym nasycone 14g
jednonienasycone 69g
wielonienasycone 9g
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1286
Oliwa z oliwek i Olej z pestek winogron ma praktycznie takie same ilości tłuszczy jedno i wielo - nienasyconych.
dlatego pytam bo nie wiem na czym bazować wybierając tłuszcze do diety
Zmieniony przez - elosik w dniu 2012-12-15 15:37:55
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
43 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
oliwa z oliwek jest nieporównywalenie lepsza od oleju z pestek winogron. Ten olej, tak samo jak slonecznik czy orzechy ziemne nie jest odpowiedni dla diety. Ilosc tł jedno czy wielonienasyconych nie jest jedynym wyznacznikiem jakości. Zamien go na oliwe, orzechy, olej lniany, tran, tluste ryby i miesa, jaja, awokado, olej kokosowy, nasiona
Szacuny
32
Napisanych postów
233
Wiek
40 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
930
co wy piszecie, jaki stosunek o3 do o6? Widzieliście jaki jest w oliwie? 16:1 do 25:1
generalnie oleje z pestek winogron mają sporo wielonienasyconych - stąd nie nadajasiędo smażenia, ten ma mało WNNKTY - wieć jest OK, choć dziwne że ma tak mało. Na pewno nie ma błędu tam w ilosci N/JN/WN?
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1286
przepisałem wartości z etykiety dokładnie, następnie sprawdziłem wielokrotnie czy na pewno dobrze spisałem, teraz sprawdziłem jeszcze raz więc jest niby ok jeśli etykieta nie kłamie. a co do zamiany nie chodzi mi o wykluczenie oliwy :D bardziej o to aby smażyć na oleju z pestek winogron około 5g do posiłku + polewać po smażeniu około 10-15g oliwy. może tak być?
Zmieniony przez - elosik w dniu 2012-12-15 15:47:56
Szacuny
13
Napisanych postów
2343
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
348761
Chodzi nie tylko o stosunek o3 do o6, ale i o ich zawartość, olej z pestek ma po prostu za dużo o6.
Poniewaz popularne oleje takie jak slonecznikowy, z pestek winogron i kukurydziany zawieraja w wiekszosci kwas tluszczowy linolowy z rodziny omega-6. Nalezy on co prawda do NNKT, poniewaz organizm nie potrafi go sam wytworzyc, jednak wystepuje on w wiekszosci produktow a w nadmiarze jest dla nas szkodliwy. Drugim kwasem tluszczowym nalezacym do NNKT jest kwas tluszczowy alfa-linolenowy, protoplasta rodziny omega-3, ktory stanowi ponad polowe oleju lnianego. Ten olej mozesz dodawac do salatatek, gdyz na niedobor n-3 cierpi wiekszosc ludzi. Prawidlowy stosunek n-3 do n-6 powinien wynosic <1:4 W Europie u wiekszosci ludzi wynosi on 1:20, wiec jeszcze wieksze zwiekszanie tego stosunku nie wydaje sie byc na miejscu.
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1286
jem dodatkowo 2caps tested omega3, a z tłuszczy to tylko oliwa z oliwek extra virgin około 30-40g, olej z pestek słonecznika 10g, masło orzechowe ok 50g
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1286
tylko takie znalazłem, myślałem żeby samemu kupić orzechy i zrobić z nich masło :D tylko jakie najlepsze i żeby nie były za drogie :D nie mam wielkich funduszy :D