SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko z enzymami trawiennymi czy bez?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8220

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 162 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1042
Które białka lepsze z enzymami czy bez?
Czy enzymy są legalne w białkach

Co wiem to powiem

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 162 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1042
TomQ-MAG
niekoniecznie. enzymy w kwasie zoladkowy zachowuja sie stabilnie.
nie ma czegos takiego, ze kwas zabija enzymy trawienne. malo tego, on je aktywuje.


poza tym przytoczony przez ciebie dodawany enzym jako amylaza wydaje sie bledny.
w moim przekonaniu jakbym byl producentem bialka wrzucalbym do surowca slabej jakosci laktaze. by pomagala strawic laktoze ze zlabo przerobionego wpc

Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2012-12-11 11:08:50


Z przytoczoną Amylazą RZECZYWIŚCIE błędnie zapisałem.
Chodziło mi oczywiście o Laktazę oczywiście która jest na przykład w Gold Whey protein isolate Fitness Authority czy OPTIMUM 100% WHEY PROTEIN .

Co do aktywowania enzymów trawiących białko przez kwaśne środowisko żołądka to dotyczyć to może jedynie hydrolaz peptydylopeptydowych — pepsyna 1, II i III, ale one działają jedynie na wiązania peptydowe w środku łańcucha polipeptydowego i hydrolizują do polipeptydów o masie cząsteczkowej 600—3 000 czyli najpewniej coś w okolicach koncentratu czy izolatu CFM.
A dalej to już w żołądku się nie da.
I wszystkie tym bardziej podane z zewnątrz enzymy Trzustkowe tutaj(tj w kwaśnym śr. żołądka) ulegną denaturacji i staną się nieaktywne.

Właściwe trawienie białek, a więc ich rozkład na jeszcze mniejsze peptydy, oraz odszczepianie wolnych aminokwasów odbywa się w jelicie cienkim, przede wszystkim pod wpływem soku trzustkowego. Znajdują się w nim hydrolazy peptydylopeptydowe: trypsyna, chymotrypsyna oraz pankreatopeptydaza (elastaza). Wszystkie 3 endopeptydazy są wytwarzane w komórkach trzustki w formie nieczynnej, jako proenzymy uczynnione po przejściu do dwunastnicy przez występującą w soku jelitowym enteropeptydazę (enterokinazę). Optimum ich działania leży w zakresie pH 7—9, a więc w środowisku zasadowym. Trypsyna działa na wiązanie między aminokwasami zasadowymi — argininą i lizyną, chymotrypsyna — między fenyloalaniną, tyrozyną lub tryptofanem, paukreatypeptydaza (elastaza) między aminokwasami z resztami apolarnymi (walina, leucyna, seryna i alanina).

Sok trzustkowy, oprócz endopeptydaz, zawiera hydrolazy peptydyloaminokwasowej o charakterze egzopeptydaz, odszczepiające końcowe aminokwasy przy karboksylowym końcu łańcucha węglowego (tzw. karboksypeptydazy). Wyodrębniono karboksypeptydazę A, odszczepiającą końcowe aminokwasy aromatyczne i rozgałęzione, oraz karboksypeptydazę B, odszczepiającą końcowe aminokwasy zasadowe, z wolną grupą — COOH. Aktywność enzymów proteolitycznych, szczególnie trypsyny narasta z wiekiem. Po trzecim roku życia osiąga wartości spotykane u dorosłych.

Trawienie białka w jelicie zachodzi w wyniku naprzemiennego działania endo- i egzopeptydaz, a jego wynikiem jest jego rozkład do krótkich peptydów 2—6-aminokwasowych i wolnych aminokwasów.

Końcowym etapem hydrolizy trawiennej białek jest trawienie przyścienne, odbywające się w rąbku prążkowanym i enterocytach. Z rąbka tego wyodrębniono hydrolazy aminoacylopeptydowe: aminopeptydazy i dwupeptydazy. Pierwsze z nich odszczepiają N-końcowe aminokwasy z wolną grupą aminową, drugie natomiast rozkładają dwupeptydy. Niektórzy autorzy sugerują, że dwupeptydazy zawarte są głównie w cytoplazmie enterocytów. Dowiedziono to zwłaszcza w odniesieniu do dwupeptydazy glicyioprolinowej (prolidaza) i proliloglicynowej (prolinaza) rozszczepiających peptydy złożone z proliny i hydroksyproliny oraz glicyloargininowej i glicylolizynowej, rozszczepiającej dwu- peptydy, zawierające wymienione aminokwasy. W ten sposób, dzięki trawieniu odbywającemu się w świetle jelita oraz w jego ścianie, dochodzi do całkowitej hydrolizy białek do wolnych aminokwasów, które po wchłonięciu wzbogacają pulę aminokwasów ustrojowych i są wykorzystywane do syntezy de novo własnego białka ustrojowego. Aminokwasy zwane glikogennymi, czyli cukrotwórczymi jak glicyna, seryna, cysteina, kwasy asparaginowy i glutaminowy, prolina, arginina i histamina, przechodzić mogą w cukrowce. Inne aminokwasy, zwane lipidogennymi, jak walina, leucyna izoleucyna, przekształcone mogą być w kwasy tłuszczowe, czyli w tłuszczotwórcze.


Enzymy dodawane do Białek to TOTALNA ŚCIEMA a już białka które mają dodawaną Laktazę można się domyślić ....}
CFM to nie ich bajka



Zmieniony przez - adhok w dniu 2012-12-11 20:36:39

Zmieniony przez - adhok w dniu 2012-12-11 20:37:43

Co wiem to powiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2491 Napisanych postów 24226 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 403342
a dlaczego mialy by byc nielegalne, skoro normalnie mozna je kupic?

Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-11-14 21:47:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 162 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1042
ktoś mi mówił że produkty zawierające enzymy wymagają konsultacji lekarskiej bo mogą zaburzać funkcje trawienne i po dłuższym stosowaniu upośledzać fizjologiczne trawienie ale nie wiem czy tak jest napewno.

Mój lekarz twierdził że enzymy nie mogą być w suplementach stosowane tylko w lekach.

Co wiem to powiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 88 Napisanych postów 4161 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 120116
Patrz na te bez enzymów. Enzymy nie są potrzebne przy dobrym jakościowo białku, więc te do których są dodawane jakością raczej nie zachwycają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2491 Napisanych postów 24226 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 403342
nie sadze zeby bialka np firmy Optimum byly slabej jakosci a enzymy zawieraja wiec imo nie jest tak do konca jak piszesz

Zmieniony przez - wincol w dniu 2012-11-14 22:11:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 32 Wiek 5 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1123
C6 też ma enzymy o ile się nie mylę a jest niezłe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5813 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 60511
co siedzi w białku wie w 100% producent.. ale nie zdradzi tego... jednak ON wydaje się w porządku

[ART]PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCEGO
http://www.sfd.pl/PORADNIK_DLA_POCZĄTKUJĄCEGO_ADEPTA_KULTURYSTYKI_[by_maniak7000]_-t969992.html
------------------------
Lubię SOGi - smaczne są

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12148 Napisanych postów 160690 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235455
kup zwykle bez enzymow

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A po co enzymy w czymś co powinno być tak łatwo przyswajalne ? Jednak takie nie są i bez enzymów to by była mega sraka + bolący brzuch + nie wiadomo jeszcze co
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2491 Napisanych postów 24226 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 403342
Ostrowia bez enzymów i Optimum (jedno z czolowych bialek) z enzymami...
idac takim tokiem myslenia Ostrowia lepsza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12148 Napisanych postów 160690 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1235455
to nie wiedziales?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LAIK] Jakie białko polecicie na masówkę

Następny temat

Kilka pytań do Hellfire.

forma lato