Kebaby z kurczaka z imbirem
Ilość porcji: 4
Składniki450 g filetów z kurczaka (piersi lub udka),2 ząbki czosnku (zmiażdzone), 5 cm świeżego korzenia imbiru (obrany i utartyalbo trochę sproszkowanego wg smaku ),1/2 łyżki kolendry, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wytrawnej sherry, 2 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki
Przepis
Umieścić wszystkie składniki, poza kurczakiem, w misce i dobrze wymieszać.
Pokroić kurczaka w kostkę (2,5 cm) i włożyć do przygotowanej marynaty. Zmieszać dobrze, a następnie przykryć i zostawić na co najmniej 2 godziny.
Wyjąć kurczaka z marynaty (zostawić ją na później), nadziać kawałki na szpikulce.
Piec je na średnio gorącym grillu przez 10-15 minut, obracając co jakiś czas i zwilżająć pozostałą marynatę. Podawać natychmiast.... mniammmm