aminogram podaje sie dla 100g masy suchej produktu (czyli surowca jakim w tym wypadku jest whey koncentrat 80.)po to podaje sie dla masy suchej by info było rzetelne i niezależne od wilgotności jaką może mieć produkt przebywający w rożnych warunkach (jako sam surowiec i jako zapakowany lub/i otwarty produkt gotowy do spożycia ). W takich przypadkach mając w 100g masy suchej 100% aminokwasów np produkt lub surowiec łapie 10% wilgotności i mimo to ze "zyskał " na wadze cały czas będzie miał ten sam aminogram dla masy suchej produktu. W ten sposób moze sie zdazyc ze licząc aminokwasy w aminogramie doliczymy sie czasami 110% w 100g produktu ( jesli ze 100g produktu odliczysz 10g wody odparowanej to cały czas masz tam te samą ilosc aminokwasów - tylko wody ubyło aminokwasów nie ubyło, jesli odparujesz 15g wody pozostaje nam 85g produktu ale ilosc aminokwasów jest bez zmian , w tej sytuacji podajac dla masy suchej moze sie zdazyc ze doliczysz sie ponad 100% amino w produkcie ktory ma dla wartoci procentowej teraz 85+15 zeby mozna było podac dla 100%
Czyli do tej ilosci 85g muszisz dodac dodatkowe 15 zeby ustalic zawartość procentowa dla 100g
jasne ??
mc
ps dla wprawy policz sobie aminogramy dla izolatow produktow Hilmar
link do ich wyrobów podałem kilka str temu, masz tez link do Carberry - jesli daja aminogram dla izolatu bądz hydrolizatu duze jest prawdopodobiebnstwo ze wyjdzie ci ponad 100% aminokwasow w 100g produktu
Zmieniony przez - marek.c w dniu 2012-11-11 19:36:55
IHS TEAM