W topiku pojawiła się wątpliwość w kwestii jakości produktów witaminowych, jak widać poniżej znaczna część tych dostępnych w obiegu może być zafałszowana
http://www.consumerlab.com/news/Multivitamin_Multimineral_Test_Results/3_31_2009/
Co do InkoSpor'a to pamiętam dyskusję w ich dziale na ten temat. Nie tylko, że produkt oparty na tlenkach i wodorowęglanach oznaczony został nazwą zawierającą frazę "ZMA" to jeszcze w reklamach była informacja, że są to organiczne formy czy nawet padło określenie "chelaty"... Firma podczas dyskusji przeprosiła i wycofała się z tego niefortunnego określenia, ale niesmak pozostał %)
Swoją drogą pojawiło się też w dyskusji stwierdzenie, że IHS nie używa "przestarzałych i kontrowersyjnych" słodzików a jedynie "sukralozę i
sacharynian sodu" (czyli sól sodową sacharyny). Jako ciekawostkę wspomnę więc, że biorąc pod uwagę "rys historyczny", to sacharyna jest najstarszym znanym, nam sztucznym słodzikiem, okazała się dziełem przypadku podczas prac badawczych z użyciem smoły węglowej w 1879 roku. Wbrew pozorom z jej stosowaniem również wiązało się wiele kontrowersji. Głośne swego czasu badania na szczurach w których okazało się, że stosowanie tego słodzika związane jest z większą częstotliwością występowania raka pęcherza moczowego, sprawiło że decyzja o wycofaniu z obrotu tej substancji wisiała na włosku (FDA ogłosiła zamiar wprowadzenia bana w 1977roku, ale pojawiły się protesty i decyzję wstrzymano). Aktualnie uznaje się, że szkodliwy wpływ sacharynianów dotyczy tylko gryzoni, ale w przypadku tej substancji można - jak ktoś chce - stworzyć podobną teorię spiskową jak w przypadku aspartamu, że zabija, niszczy od środka, powoduje raka i inne choroby.
Na dzień dzisiejszy o ironio aspartam wydaje się być najlepiej przebadanym sztucznym słodzikiem, a bezpieczeństwo jego stosowania potwierdzają raporty takie jak:
Bosetti C, Gallus S, Talamini R, et all. Artificial sweeteners and the risk of gastric, pancreatic, and endometrial cancers in Italy. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Aug;18(8):2235-8.
Renwick AG, Nordmann H. First European conference on aspartame: putting safety and benefits into perspective. Synopsis of presentations and conclusions. Food Chem Toxicol. 2007 Jul;45(7):1308-13.
I wiele innych.
Tak więc nie ma co straszyć aspartamem bardziej niż np. sacharyną
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-11-08 12:22:31